پیام فارس

آخرين مطالب

شیخ صدوق، روایتگر صادق احادیث اجتماعي

  بزرگنمايي:

پیام فارس - محمد بن علی بن حسین بن موسی‌ ابن بابویه‌ قمی‌ ملقب‌ به‌ شیخ‌ صدوق و «ابن بابویه» دانشمند بزرگ‌ شیعه در قرن چهارم است.
(عج)
شیخ صدوق از علمای است که نزدیک به عصر حیات امامان زندگی کرده‌است. اغلب منابع، تاریخ تولد شیخ صدوق را اندکی‌ پس‌ از سال‌ 305 ه. ق‌ می‌دانند. خاندان ابن بابویه، خانواده معروف و خوشنامی در مناطق مرکزی ایران آن روزگار بودند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پدر شیخ صدوق، از فقهای به نام عصر خودش بود که در دوران امان امام حسن عسکری(ع) و غیبت صغرای حضرت ولیعصر(عج) در قم زندگی می‌کرد. او دکه‌ای کوچک در بازار قم داشت که از راه کسب و تجارت و در نهایت زهد و عفاف، امرار معاش می‌کرد و ساعاتی از روز را نیز در منزل خود به تدریس و تبلیغ احکام و نقل روایات می‌پرداخت. در خصوص ولادت شیخ صدوق روایتی وجود دارد که پدر او سال‌ها از ازدواجش می‌گذشت اما فرزندی نداشت و به همین خاطر در نامه‌ای از حضور شیخ‌ ابوالقاسم حسین بن روح تقاضا کرد تا از محضر حضرت‌ بقیه الله (عجل الله تعالی فرجه) بخواهد برای او دعا کند تا خداوند اولاد صالح و فقیه به او عطا نماید. شیخ صدوق خود جریان ولادتش به دعای امام زمان (عجل الله تعالی فرجه) را در کتاب‌ کمال الدین و تمام النعمه در قالب حدیثی به این صورت نقل می‌کند: «محمد بن علی اسود گوید علی بن حسین بن موسی بن بابویه ره (پدر شیخ صدوق) بعد از مرگ محمد بن عثمان عمری از من خواهش کرد که از ابوالقاسم نوبختی بخواهم که از مولای ما صاحب الزمان (ع) بخواهد در باره او دعا کند که خدا پسری به او عطا کند، گوید از او خواهش کردم و آن را به امام رسانید و پس از سه روز خبر داد که برای علی بن الحسین دعا کرد و بزودی خدای عزوجل به او پسر با برکتی بدهد که سودمند باشد و بعد از او هم اولادی باشد.»
عمری که صرف جمع آوری حدیث شد
شیخ صدوق در شهر قم رشد کرد و علم آموخت. او از همان کودکی در محضر پدر و مشایخ‌ ‌ شهر آموزش را آغاز کرد و به فقیه و محدثی متبحر در علوم دینی تبدیل شد و پس از مدتی به شهر ری مهاجرت کرد. در مواردی، علت مهاجرت شیخ صدوق به ری، درخواست اهالی آن شهر ذکر شده است و در برخی دیگر از منابع به دعوت مستقیم رکن الدوله از ایشان اشاره شده است. اما از مجموع مطالب تاریخی موجود، می‌توان چنین استنتاج نمود که چون آوازه کمالات و قدرت علمی ایشان به سایر نقاط ایران رسید، امیر آل بویه، که خود فردی دانا، عالم‌دوست و علاقه‌مند به ایجاد جلسات مناظره بین علما بود، از شیخ صدوق دعوت کرد، به ری بیاید تا از حضور ایشان در جلسات استفاده شود. این‌گونه بود که دوران پربرکت زندگی ایشان رقم خورد و شیخ صدوق با حمایت رکن الدوله، مناظرات سازنده‌ای با رهبران فرق مختلف درباره موضوعات دینی و به ویژه دو موضوع مهم امامت و غیبت امام معصوم داشت. البته او در تمام طول حیاتش در این شهر نماند. شیخ صدوق از کسانی است که برای جمع آوری احادیث امامان معصوم علیهم‌السلام به مسافرت‌های بسیار رفته است. در این سفرها از استادان بزرگی استفاده کرده و خود نیز به تدریس و بحث می‌پرداخته است. صدوق برخی از کتاب‌های خود را در این سفرها تألیف کرده‌است. از جمله سفرهای شیخ صدوق سفر به شهرهای بخارا، نیشابور، طوس، اصفهان و بغداد بوده است. مردم شهرها و سرزمین‌های گوناگون از جمله: کوفه، بصره، بغداد، واسط، نیشابور، قزوین و مصر در اخذ احکام به او مراجعه می‌کرده‌اند.
از راه صواب خارج نشد
این فقیه دانشمند با جمع‌آوری، صحت‌سنجی و تدوین احادیث و نگارش کتب‌های دینی ارزشمند به یکی از موثرترین چهره‌های علمی مکتب تشیع بدل شد. حدود 300 اثر علمی به شیخ صدوق نسبت داده‌اند که بسیاری از آنها امروزه در دسترس نیست. «الاعتقادات»، «الخصال»، «علل‌ الشرایع»، «عُیون‌ اخبارُ الرضا»، «معانیُ‌ الاخبار» و «من‌ لا یحضُره‌ الفقیه» از آثار گرانقدر جناب شیخ صدوق است. در این بین، کتاب «من لایحضره الفقیه» یکی از چهار کتاب معتبر روایی شیعه محسوب می‌شود که در آن مجموع روایات اهل بیت(ع) درباره مسائل فقهی جمع‌آوری شده و هر مجتهدی در اجتهاد و استنباط احکام شرعی از این کتاب بهره می‌گیرد. گفته می‌شود شیخ این کتاب را در سال 372 هـ. ق در روستای «ایلاق» از توابع بلخ نوشت. این اثر شناخته شده‌ترین و بزرگترین کتاب شیخ صدوق است که بارها چاپ شده و ده‌ها تن از فقهای بزرگ به شرح، ترجمه و حاشیه بر آن پرداخته‌اند. این کتاب یکی از اصول چهارگانه فقه شیعه و مأخذ علمی معتبری در احکام شرعی است. گفته می‌شود کتاب مدینه العلم، جامع‌ترین و کامل‌ترین اثر صدوق بوده که در حملات مخالفین به کتابخانه‌های شیعه از بین رفته است. این کتاب به گزارش شیخ طوسی از من لا یحضر بزرگتر بوده است. ابن‌شهرآشوب نقل می‌کند من لا یحضر چهار جزء دارد و مدینه العلم دارای ده جزء است.
در خصوص جایگاه علمی شیخ صدوق عالمان بسیاری سخن گفته‌اند. از این جمله شیخ طوسی می‌گوید: «محمد بن علی بن حسین، حافظ احادیث، آگاه به فقه و رجال، و حدیث‌شناس بود که در حفظ و کثرت علم، مانند او در میان قمی‌ها دیده نشد.» همچنین گفته شده نخستین‌ کسی‌ که‌ ابن‌بابویه‌ را صدوق‌ نامیده‌ ابن‌ادریس حلی در سرائر است. برخی محققان درباره وجه تسمیه شیخ صدوق بر این باورند که چون او در نقل حدیث از ائمه علیهم السلام خصوصا امام باقر (ع) و امام صادق (ع) از راه صواب خارج نشده و در فهم آن‌ها به خطا نرفته است؛ صدوق نامیده شده است.
مرقدی که مدفن مومنان و بزرگان شد
شیخ صدوق در هفتاد و پنج سالگی و به سال 381 ه. قمری در شهر ری دیده از جهان فرو بست و پیکر پاکش در نزدیکی مرقد حضرت عبدالعظیم حسنی(ع) دفن شد. بعدها در اطراف مقبره او قبرستانی برای دفن مومنان و بزرگان شکل گرفت که با لقب او یعنی «ابن بابویه» شکل گرفت. تجدید عمارت قبر شیخ صدوق در زمان فتحعلی شاه قاجار در سال 1238ق. انجام گرفته‌است. امروزه آرامگاه «شیخ صدوق» در شهرری به زیارت‌گاهی سرشار از معنویت تبدیل شده است. چند سالی است که فضای این آرامگاه گسترش پیدا کرده و خدمات بیشتری به زائران این بقعه و البته آرامستان ابن بابویه ارائه می‌دهند.
آزاده خلیلی

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/811688/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار سازمان غذا و دارو درباره «دیسپورت 500» تقلبی

طرز تهیه یک شربت که طی نیم ساعت تمام مواد معدنی را تامین می‌کند

بدغذایی بر سلامت روان تاثیر می‌گذارد؟

آشنایی با ترشحات طبیعی و غیر طبیعی

دوچرخه سواری می تواند به پیشگیری از آرتروز زانو کمک کند

آیا می‌توان از عسل برای کودکان زیر 2 سال استفاده کرد؟

بررسی وضعیت بازار خودرو امروز در شورای رقابت

قیمت جدید سیمان مشخص شد

قیمت جدید دام زنده اعلام شد

رکود در بازار لوازم خانگی؛ قیمت‌ها در سال جاری تغییر نکرده است

بذرپاش: راه آهن رشت-آستارا درگیر بروکراسی داخلی ایران و روسیه است

با چقدر رهن می‌توانیم خانه نوساز اجاره کنیم؟

ریزش تتر به علت احتمال مسدودسازی دارایی "تتر ایرانی‌ها"

«رویداد صدرا» فرصت‌های بزرگی برای کارآفرینی به وجود می‌آورد

لطیفی: تعطیلی دو روزه ادارات در جهت ارتقای بهره‌وری نظام اداری است و باعث افزایش رضایت ارباب رجوع و شهروندان می‌شود + فیلم

دانش‌آموزان نگران عدم دریافت کارت امتحان نهایی نباشند

روایت­‌هایی از کرامات «فاطمه شهر قم»

‌تست عملیاتی اولین پهپاد آتش‌نشانی کشور در شیراز

استقبال شیرازی ها از هنر تئاتر

لطیفی: تعطیلی دو روزه ادارات در جهت ارتقای بهره‌وری نظام اداری است + فیلم

مقابله با صید ترال در برنامه مرزبانی استان بوشهر

بازدید معاون آبفای کشور از پروژه انتقال آب خلیج‌فارس به رفسنجان

خرید 4 هزار میلیارد تومانی گیلانی‌ها با کالابرگ الکترونیکی

میمند فارس ، بالاترین سطح زیر کشت گل محمدی کشود

مردم کردستان محب قرآن و اهل بیت علیهم السلام هستند/ سی و هشتمین جشنواره قرآن و عترت دانشجویان سراسر کشور به ایستگاه پایانی رسید

بدون وابستگی به هیچ کشوری موشک می‌سازیم

امضای تفاهم همکاری بین مجمع جهانی اهل‌بیت (ع) و سازمان امور دانشجویان

وقتی «خط» با «مهر» می‌آمیزد + ویدئو

برگزاری نخستین رویداد مسابقات ملی ارائه سه دقیقه‌ای «سدید» در فارس ‌

روایت شرکت کره‌ای از معجزه قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا (ص) در پارس‌ جنوبی

اهتزاز پرچم مهر رضا(ع) در دانشگاه‌ها/ شمیم عطر رضوی در شهرها پیچید

‌دانشگاه شیراز در شمار 200 دانشگاه برتر آسیا

جام زرین خشایارشا در موزه تخت جمشید رونمایی شد

میمند فارس، بالاترین سطح زیر کشت گل محمدی کشور

اتوبوس‌های آموزش فرهنگ ترافیک در شیراز راه‌اندازی می‌شود

برگزاری جشن‌های مردمی امام رضا(ع) در مساجد و اماکن مذهبی فارس

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان والامقام «دهشت»

شهدا و ایثارگران در همه عرصه‌ها از کیان اسلامی‌ حراست و دفاع کرده‌اند

برقراری عدالت در اطلاع رسانی رسالت مهم حوزه روابط عمومی‌ است

دلیل تب یونجه چیست؟

با مصرف این دمنوش قدرت بینایی خودتان را تقویت کنید

افزایش بیش از 3 هزار واحدی شاخص کل بورس

تولید روزانه نفت ایران 3.3 میلیون بشکه‌ای شد

ریزه‌خواری میلیاردرها از سفره کارگران!

سریال جدید کره‌ای؛ هدیه‌ای رازآلود برای طرفداران «بازی مرکب»

تکمیل راه‌آهن یزد- اقلید تا 2 ماه آینده

روایت مهر از سفر کاروان «زیر سایه خورشید» به جنوب استان فارس

قصه یک سرود وحدت آفرین در ایران/ سنندج «مثل ستاره» شد!

معرفی دبیران دوازدهمین دوسالانه ملی هنر سرامیک ایران

مهر تایید دادگاه تونس بر 3 سال زندان «الغنوشی»