پیام فارس

آخرين مطالب

کتیبه گورستان تاریخی شیراز، سرقت یا تخریب به دست وندال‌ها؟ سياسي

  بزرگنمايي:

پیام فارس - شیراز- در حالی که خبرها حاکی از غیبت و سرقت کتیبه سقاخانه گورستان تاریخی دارالسلام شیراز دارد اما متولی این مجموعه می‌گوید که کار،کار واندال‌ها(خرابکاران فطری) است.

وَندالیسم به‌معنای تخریب کنترل‌ نشدهٔ اشیا و آثار فرهنگی باارزش یا اموال عمومی است که یک ناهنجاری اجتماعی به حساب می‌آید و کارشناسان دلایل متعددی برای آن عنوان می‌کنند.
وندالیسم را در زمرهٔ انحرافات و بزه‌کاری‌های جوامع جدید دسته‌بندی می‌کنند و آن را عکس‌العملی خصمانه و واکنشی کینه‌توزانه نسبت به برخی از فشارها، تحمیلات، ناملایمات، اجحاف‌ها و شکست‌ها تحلیل می‌کنند.
یکی از نابهنجاری‌ها گرایش جوانان به تخریب است، که در نوع خود می‌تواند شامل تخریب اموال عمومی، فضای سبز، جاده‌ها، دیوارها، … باشد،کسی را که دست به چنین کارهایی می‌زند در اصطلاح جامعه‌شناسان وَندال می‌گویند، و گرایش به این‌گونه تخریب‌ها وندالیسم نامیده می‌شود.
نمونه کارهای این افراد را می توان در دیوارنویسی های اماکن عمومی و تاریخی هم مشاهده کرد که بعنوان یادگاری از آن نام برده می شود اما به اموال عمومی آسیب وارد می کند.
کتیبه تاریخی قبرستان دارالسلام شیراز مربوط به سال 1284 هجری قمری است که یکی از رسانه های فارس عنوان کرد که غیب شده و شهرداری به عنوان متولی این گورستان پاسخی به این موضوع نداده است.
در این گورستان تاریخی که یکی از قدیمی ترین های جهان بشمار می رود قبور بسیاری از عرفا،علما و شخصیت‌های ادبی و فرهنگی وجود دارد و همچنین هزاران کتیبه،سنگ،نقش برجسته تاریخی از سده ششم هجری تا دوران معاصر نیز در آن به چشم می خورد.
سرقتی در کار نبوده
در حالی که روز گذشته خبر غیبت و سرقت کتیبه ای از این قبرستان منتشر شد اما مدیرعامل سازمان مدیریت آرامستان‌های شهرداری شیراز در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت که سرقتی در کار نبوده و وندال‌ها آن را تخریب کرده اند.
علیرضا چراغی افزود: وندال‌ها کسانی هستند که اموال عمومی را به دلیل مشکلات روحی و روانی تخریب می کنند بدون اینکه این کار برای آنها سود مالی در پی داشته باشد و صرفا این کار ناشی از ابتلا به بیماری های روحی و روانی است.
وی ادامه داد: وندال‌ها انسان هایی هستند که به اموال و میراث تاریخی و فرهنگی آسیب می زنند و بابت آن هیچ نفع مالی نیز ندارند که این اشخاص در تمام دنیا وجود دارند.
قطعات کتیبه در محل است
او اضافه کرد: روز گذشته بعد از انتشار خبری مبنی بر سرقت یکی از کتیبه های دارالاسلام شیراز خودم را به آن محل رساندم و مشاهده کردم که این کتیبه به سرقت نرفته و توسط برخی افراد ناشناس تخریب و شکسته شده است و بقایای این کتیبه نیز در محل وجود داشت.
مدیرعامل سازمان مدیریت آرامستان‌های شهرداری شیراز در ادامه گفت: کارشناسان میراث فرهنگی و تاریخی نیز روز گذشته در این محل به بررسی موضوع پرداختند و به گفته این افراد این کتیبه از نظر نوشتاری،قدمت و هنر بکاررفته در آن به گونه ای نیست که در بازار خریداری داشته باشد و حتی ده هزار تومان هم قیمت گذاری نشده است.
قیمتی نداشته
وی اظهار داشت: کتیبه هایی در قبرستان دار السلام شیراز وجود دارد که متعلق به دوره اتابکان و سلجوقیان حدود 800 سال پیش است که به دلیل قدمت زیاد قیمتی هستند و بعضی خطوط کوفی و ثلث نیز در این محل وجود دارد که توسط افراد و خوشنویسان بنامی نوشته و حکاکی شده است که این آثار نیز قیمیتی و تاریخی است اما این کتیبه که تخریب شده از نظر نوشتاری یک نستعلیق ساده بود و قیمت و ارزش تاریخی نیز نداشته است.
چراغی ادامه داد: به گفته کارشناسان امر،اگر کسی قصد سرقت این کتیبه را داشت می توانست سنگ ها و کتیبه های دیگری که در این محوطه وجود دارد را سرقت کند اما این کتیبه تنها توسط فرد یا افرادی که دچار بیماری روحی وروانی بوده اند تخریب شده است.
وی عنوان کرد: حدود 100 هزار کتیبه تاریخی و قیمتی در این قبرستان وجود دارد.
عکس مربوط به قبل از تخریب کتیبه
توبیخ نگهبانان قبرستان و مرمت کتیبه تاریخی
مدیرعامل سازمان مدیریت آرامستان‌های شهرداری شیراز در ادامه سخنان خود با بیان اینکه قدمت این کتیبه تخریب شده حدود 150 سال بوده است، گفت: نیروها و نگهبانان سازمان آرامستان های شهرداری شیراز که در این محل حضور داشته اند نیز به خاطر کوتاهی در خصوص نگهبانی از این کتیبه مواخذه و توبیخ شده اند و حتی این افراد به محلی دیگر منتقل و نیروهای تازه در قبرستان دارالسلام به کار گرفته شده است.
چراغی عنوان کرد: بخشی از قطعات این کتیبه در حین تخریب کاملا خرد و نابود شده است ولی قطعات باقیمانده آن در اختیار یکی از استادکاران حکاکی و خطاطی روی سنگ با روش دستی قرار گرفته تا بهسازی و مرمت شود و در آینده نزدیک در جای اصلی خود کار گذاشته شود.
وی عنوان کرد: قبرستان دارالسلام از سال 92 به شهرداری شیراز واگذار شد و قبل از آن این قبرستان در اختیار میراث فرهنگی بود و در آن زمان از روی ناآگاهی برخی شهروندان بسیاری از کتیبه های این محل به خانه های مردم منتقل شده بود که بعد از تحویل این محل به شهرداری شیراز بسیاری از این کتیبه ها جمع آوری و به قبرستان بازگردانده شد.
وی اضافه کرد: بعد از تحویل این قبرستان تاریخی به شهرداری دورتا دور آن دیوارکشی و محصور شد و از سال 92 تاکنون کمتر از انگشتان یک دست هم تخریب در این محل صورت نگرفته و بسیار به ندرت بوده است.
تماسی نداشتم که جواب ندهم
وی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: روز گذشته خبری مبنی بر سرقت یکی از کتیبه‌های دارالاسلام شیراز منتشر و اعلام شد که من برای بیان جزئیات این رویداد پاسخی به تماس‌های خبرنگار این رسانه ندادم در صورتی که این موضوع کذب محض است و هیچ تماسی از سوی عوامل این رسانه با من گرفته نشده بود زیرا من تمام تماس ها را به واسطه حساسیت شغلم پاسخ می دهم.
او عنوان کرد: فلسفه کار من در آرامستان‌ها است و مردم روزانه به دلیل مشکلات اداری با من تماس می گیرند و با توجه به حساسیت این کار و شرایط روحی شهروندانی که تماس می گیرند همیشه تماس ها را پاسخ می دهم.
مدیرعامل سازمان مدیریت آرامستان‌های شهرداری شیراز در بخش دیگری از سخنان خود گفت: دو هفته پیش جلسه ای با حضور معاون عمرانی و مدیرکل دفتر امور فنی استانداری فارس جلسه ای برگزار شد که نماینده اوقاف و میراث فرهنگی هم در این جلسه حضور داشتند.
اوقاف برای نجات دارالسلام همکاری کند
وی ادامه داد: در این جلسه گفتم که ساختمان های قبرستان دارالسلام شیراز نظیر ساختمان مشیری و چارطاقی عمدتا خشتی است و بناها از کاشی و سنگ ساخته شده و به دلیل اینکه جنس مصالح متفاوت است و در اثر مرور زمان دچار فرسایش شده و نیاز به بازسازی دارد و باید اداره کل اوقاف و امور خیریه بطور کامل این قبرستان را به شهرداری تحویل دهد که بازسازی و مرمت کامل آن انجام شود و اگر اینگونه نباشد این محل فرسوده و تا سالیان آینده کاملا تخریب می شود.
چراغی توضیح داد: مالکیت قبرستان دارالسلام متعلق به اوقاف است و شهرداری اگر بخواهد مرمت و مقاوم سازی کند باید اوقاف این مجموعه را به شهرداری واگذار کند تا زیر نظر میراث فرهنگی مرمت شود اما تاکنون هیچ بخشی از این قبرستان از سوی مالک که اوقاف است به شهرداری شیراز تحویل داده نشده است.
وی ادامه داد: اداره اوقاف در حال حاضر این قبرستان را با مساحت 6 و هشت دهم هکتار در اختیار شهرداری قرار داده اما مالکیت آن با اوقاف است و اگر شهرداری در این مجموعه هزینه و آن را مرمت و بهسازی کند این امکان وجود دارد که اوقاف هر زمان که اراده کند مدیریت آن را در اختیار بگیرد.
چراغی عنوان کرد: شهرداری نمی تواند 50 میلیارد تومان برای این قبرستان هزینه کند و بعد از تکمیل کار،اوقاف آن را در اختیار بگیرد.
وی اظهار داشت: این انتظار وجود دارد که این ملک بصورت اوقافی در اختیار شهرداری قرار گیرد و کاربری آن نیز همیشه قبرستان باقی بماند.
مدیرعامل سازمان مدیریت آرامستان‌های شهرداری شیراز در پایان تاکید کرد: اگر اوقاف این مجموعه را در اختیار شهرداری قرار ندهد این قبرستان به مرور زمان دستخوش فرسایش و تخریب قرار خواهد گرفت.
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز نیز دوشنبه در نشست خبری در ارتباط با مفقود شدن کتیبه باستانی در قبرستان دارالسلام،گفت: متولی این مجموعه تاریخی شهرداری شیراز است و در این زمینه باید توضیحات خود را ارائه دهد.
عبدالرزاق موسوی افزود: متولی قبرستان دارالسلام شهرداری و سازمان آرامستان‌ها، است اما از لحاظ باستان شناسی متولی کتیبه های قدیمی سازمان میراث فرهنگی است.
گفته می شود قدمت گورستان تاریخی دارالسلام شیراز به سده های اول هجری قمری و حتی پیش از اسلام می رسد.
این گورستان در خیابان سیبویه شیراز است.
9873 /1876
از محمدامین افشارپور

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/102926/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

مهم ترین خبرهای ورزشی فارس

تقویت و توسعه زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید

اوقات شرعی فردا، هفتم اردیبهشت در شیراز

نجات روسیه با اقتصاد موازی

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

افرادی که فشار خون بالا دارند ماست را با این ماده غذایی ترکیب کنند

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

مجلس، بودجه سازمان بهزیستی را افزایش دهد

آغاز ضبط مناظره‌های تلویزیونی در صدا و سیمای مرکز فارس

احتمال قطعی آب شهرک خاوران تبریز

ضبط مناظره‌های تلویزیونی در صدا و سیمای مرکز فارس آغاز شد

رقابت بیش از 400 داوطلب آزمون سراسری در بوانات

(ویدئو) اجرای دیالوگ ترانه علیدوستی به زبان کره‌ای

رصد مطبوعات و خبرگزاری‌های فارس، 6 اردیبهشت

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

آشنایی با سندرم حساسیت ناشی از دارو (DRESS)

شیائومی نیامده رکورد زد!

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

تفاهم‌نامۀ همکاری دانشگاه سلمان فارسی کازرون و انجمن علمی تحقیق و تصحیح نسخه‌های خطی ایران امضا شد

کشف 13 گوسفند قاچاق در خودرو سواری

استان فارس

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نکاتی که خوب است در مورد قلیان کشیدن بدانید

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

آزادی 650 زندانی در فارس با کمک خیران

نخیلات اشکنان لامرد در آتش سوخت

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

ادامه بارش‌های رگباری در فارس تا عصر فردا

دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت (ع) آستان قدس رضوی

افتتاح دفتر همکاری‌های وزارت تندرستی جمهوری تاجیکستان و دانشگاه علوم‌ پزشکی شیراز

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

فارس با ظرفیت های مختلف خود به اکسپو 2024 ایران می‌رود

چه زمانی اضطراب در دوران بارداری خطرناک می‌شود؟

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها