پیام فارس

آخرين مطالب

خلیج‌فارس و تبعات تغییر اقلیم اجتماعي

خلیج‌فارس و تبعات تغییر اقلیم
  بزرگنمايي:

پیام فارس - مهدی زارع در اعتماد نوشت: سیلاب دوبی در 28/1/1403 موجب شد تا فرودگاه بین‌المللی این شهر که براساس بعضی گزارش‌ها دومین فرودگاه شلوغ جهان است، مختل شود. دوبی روز سه‌شنبه نزدیک به 4 اینچ (99 میلی‌متر) بارندگی را در 12 ساعت دریافت کرد که بیشتر از میانگین بارندگی سالانه آن 3.73 اینچ (94.7 میلی‌متر) است. مجموع بارندگی توفان در دوبی تا صبح چهارشنبه 29/1/1403، 17 آوریل 2024 به 6.
45 اینچ (164 میلی‌متر) رسید. فرودگاه مارمول در نزدیکی میدان‌های نفتی در جنوب عمان در این توفان‌ها 13.61 اینچ (345.8 میلی‌متر) بارندگی ثبت کرد. در چابهار در سواحل مکران ایران 12.36 اینچ (314 میلی‌متر) باران گزارش شد.
مارس و آوریل معمولا مرطوب‌ترین ماه‌ها در امارات و عمان هستند، اما امسال در سراسر منطقه مرطوب‌تر از حد معمول بوده است. مجموعه‌ای از سامانه‌های کم‌فشار توفان‌های شدید و باران شدید را در چند هفته گذشته به منطقه آورده‌اند. به نظر می‌رسد الگوی آرام‌تری در سراسر منطقه در هفته بعد پیش‌بینی شده است. تغییرات مداوم جهانی و اثر‌های مستقیم محیط‌زیستی می‌تواند باعث ایجاد بحران‌های پیچیده اجتماعی-اقتصادی و سیاسی در اقتصاد‌های وابسته به نفت منطقه خلیج‌فارس (حاشیه خلیج‌فارس) شود. ارزیابی نقش تغییر اقلیم و سیاست‌های مرتبط در تخریب محیط‌زیست و اثر‌های اجتماعی-اقتصادی آن نشان می‌دهد که در حاشیه خلیج‌فارس کشور‌ها برخی از انواع اصلاحات اجتماعی-اقتصادی را برای کاهش اثر‌های تغییرات اقلیمی باید دنبال کنند، اما به نظر می‌رسد که چنین برنامه‌ای با ظرفیت‌های محیطی سازگار نیست.
مشکل اصلی از آنجا ناشی می‌شود که اختلافات سیاسی بین کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس مانع از آن است که محیط‌زیست خلیج‌فارس را به عنوان یک سامانه طبیعی یکپارچه مدیریت کنند و در نتیجه باید تلاش خود را در مرز‌های خود محدود کنند، صرف‌نظر از اینکه در سایر بخش‌های سامانه چه اتفاقی می‌افتد. موانع محیطی، تنش‌های سیاسی و رقابت‌های ژئوپلیتیک مانع رویکردی مشارکتی برای کاهش اثر‌های تغییرات اقلیمی است و بدین منوال وضعیت احتمالا به جای بهبود بدتر می‌شود.
کشور‌های خلیج‌فارس توفان‌های شدیدتر و مکررتری را تجربه خواهند کرد.
طی سال‌های اخیر، شهر‌های عربستان از مکه تا جده و دمام، تحت اثر بارش‌های سیل‌آسا و رعد و برق قرار گرفته‌اند و شرایط جوی سختی را تجربه کرده‌اند که منجر به وقوع سیل‌های مرگبار و ناآرامی‌های قابل‌توجهی شده است. آب و هوای گرم‌تر منجر به گرم شدن اقیانوس‌ها می‌شود.
بیشتر این امر به تغییرات اقلیمی، گرم شدن جو و اقیانوس‌ها، به ویژه آب‌های نزدیک به خط استوا، مانند اقیانوس هند و دریای عرب، مرتبط است. آب‌های گرم‌تر، بستر مناسبی برای رشد توفان‌ها و آب و هوای شدید مانند توفان‌های فروردین 1403 در امارات، عمان و ایران هستند. آب‌های گرم‌تر، سریع‌تر تبخیر می‌شوند و بخار آب بیشتری به جو تزریق می‌کنند که می‌تواند در شرایط مناسب به توفان‌های باران‌زا تبدیل شود.
در عین حال، الگو‌های اقلیمی مانند ال‌نینو گرم شدن و اقلیم مرطوب‌تر را در بخش‌هایی از خاورمیانه تقویت می‌کند. این عوامل دوگانه می‌توانند بارندگی بیشتری به خصوص در مناطق گرم‌تر ایجاد کند. در امارات متحده عربی، بارورسازی ابر‌ها بیش از 20 سال است انجام شده است. این کشور قصد دارد در سال 2024 حدود 300 ماموریت بارورسازی ابر‌ها انجام دهد.
این برنامه برای امارات متحده عربی حیاتی شده است، زیرا تغییرات اقلیمی و رشد سریع جمعیت منابع آب طبیعی در این کشور خشک را تحت فشار قرار داده و آن را وادار می‌کند تا به شدت به نیروگاه‌های آب شیرین‌کن و نمک‌زدایی، انرژی‌بر، متکی باشد. البته اثر چنین فناوری در تحریک توفان 28 فروردین در امارات بعید به نظر می‌رسد، چراکه بارورسازی ابر‌ها قادر به چنین اثر‌های گسترده‌ای نیست. شرایط برای باروری ابرها، زمانی مناسب است که بخار آب زیادی در جو باشد.
توفان‌های شدیدتر باران‌زا می‌تواند باعث سیل‌های قابل‌توجهی در شهر‌هایی می‌شود که به ویژه در دهه‌های اخیر در حاشیه خلیج‌فارس توسعه یافته‌اند و به نظر می‌رسد فاقد زیرساخت‌های مناسب برای مقابله با شرایط بحرانی آب و هوایی هستند: مانند دوبی، ابوظبی، دوحه و منامه.
در آب و هوای بیابانی باران‌های شدید ناگهانی به سرعت دره‌ها و مناطق بدون پوشش گیاهی متراکم و خاک‌های جاذب به صورت سیلاب فرا می‌گیرد. جذب آب در زمین که در سیلاب معمولا بسیار کم رخ می‌دهد، موجب می‌شود تا فشار بر مخازن محدود زیرزمینی و اتکا به نیروگاه‌های نمک‌زدایی تشنه انرژی کاهش یابد. منابع آبی شیرین زیادی در منطقه وجود ندارد. برای سامانه‌های تامین آب شیرین، با وابستگی بیشتر به نمک‌زدایی، محدودیت‌های اقتصادی و محیط‌زیستی وجود دارد. کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس باید با همکاری به سرعت خود را برای استفاده حداکثری از باران‌های آینده و در عین حال اجتناب از سیلاب احتمالی، آماده کنند و وفق دهند. این شامل توسعه بهره‌برداری همه کشور‌های منطقه از زهکشی بهتر، کنترل سیلاب، توسعه سامانه‌های تغذیه آب زیرزمینی و منابع بارورسازی ابر‌ها است.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/809145/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تشکیل فراکسیون اعتدال با نامزدهایی که نداشتند!

اهمیت اصلاح مزاج قبل از بارداری

دفاع عجیب خبرگزاری دولت از "قلیان پرعارضه اکسیژن"

پوسیدگی‌های دندانی و افت عملکرد مغز و قلب / ارتباط بیماری‌های دهان با بروز برخی سرطان‌ها

آغاز دومین حراج سکه در سال 1403 از ساعت 12 امروز

گزارش وزیر راه‌وشهرسازی از مولدسازی تاریخی در حوزه مسکن

استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز نقره‌داغ می‌شوند

افشاگری مدیر تصفیه خانه آب تهران درباره تصفیه‌کننده‌های آب خانگی!

آمادگی دانشگاه شیراز برای جذب دانشجویان اخراجی خارجی

آمادگی دانشگاه شیراز برای جذب دانشجویان خارجی

خسارت سیل و تگرگ به مزارع کازرون

معرفی تیم‌های برتر مسابقات هندبال گرامیداشت روز ملی خلیج فارس

با سرکه سیب به راحتی لاغر شوید!

رژیم غذایی گیاهی برای افراد سیگاری مفید است

واکسن ها در 50 سال گذشته جان 154 میلیون نفر را نجات داده اند

خودداری بانک رفاه کارگران و سازمان تامین اجتماعی از واگذاری سهام مازاد

گزارش تسنیم از وضعیت بازار ارز؛ دلار به کانال 59 هزار بازگشت

ناگفته‌هایی درباره سهم کشورمان از یک میدان گازی در شمال خلیج‌فارس

اجرای پویش سلامت دهان و دندان، از امروز

درآمد 300 میلیاردی استان فارسی‌ها از تولید انرژی خورشیدی

نطفه خوب از نگاه طب سنتی

آب‌ بسته بندی چه مزیت هایی دارد؟

حدود 19 هزار بیمار تالاسمی در کشور

عبور بدون مجوز بار ترانزیتی افغانستان از ایستگاه تهران

برنج و روغن به لیست کالاهای مشمول ارز ترجیحی برگشت

برگزاری یادواره شهدا در شهرستان کوار

سرمقاله ایران/ کریدور فرهنگی با همسایه قریب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ لزوم اصلاح فضای کسب‌وکار بانکی

سرمقاله آرمان امروز/ مشروع سازی تحول سیاست خارجی

سرمقاله همشهری/ تدوین نقشه راه اجرای سند تحول بنیادین

سرمقاله شهروند/ استراتژی هوشمندانه و دقیق حماس در زمینه آتش‌بس دائمی

واردات 3 میلیارد دلار بنزین در سال گذشته

آقا زمانی: پرسپولیسی ها نباید اسیر ضد حملات نساجی شوند

شهدای خانطومان در دل‌ها خانه کردند و فراموش‌شدنی نیستند

سرمقاله خراسان/ کشورهای اسلامی؛ از نشست های نمایشی تا اقدامات عملی

سرمقاله کیهان/ وعده صادق و جنگ احزاب چه شباهت عجیبی؟!

سرمقاله وطن امروز/ صهیونیست‌ها در مخمصه!

سرمقاله فرهیختگان/ جوانه زدن در غزه، تکثیر در اروپا

سرمقاله شرق/ بشر هیچ‌وقت متمدن نشده است

سرمقاله اعتماد/ 10 سال پس از طرح تحول سلامت

مجازات دختر شیشه ای که باعث مرگ مادر معتادش شد

ماجرای تجاوز مسافرکش متقلب به یک دختر جوان

سناریوی خودکشی، قتل از آب درآمد

وعده رئیس شواری شهر تهران درباره پارک لاله

خبر تازه از سرنوشت کشتی توقیف شده توسط سپاه

وزیر امنیت داخلی اسرائیل، نتانیاهو را تهدید کرد

آدم ربایی در شیراز

تأمین مالی  2 میلیارد دلاری  برای انتقال آب خلیج فارس و دریای عمان

استان بوشهر از مزیت‌های اقتصاد دریایی بهره‌مند می‌شود

تصاویر یک جوجه تیغی در خیابان‌های شیراز