پیام فارس

آخرين مطالب

روسیه تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد ایران نمی‌گذارد مقالات

روسیه تمام تخم‌مرغ‌هایش را در سبد ایران نمی‌گذارد
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اعتماد /متن پیش رو در اعتماد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
عارف دهقان‌دار| عملیات توفان‌الاقصی توسط حماس علیه اسراییل در 7 اکتبر و آغاز نبرد غزه، معادلات منطقه و نظام بین‌الملل را وارد مرحله جدیدی کرد که پیامدهای بسیاری در سطح منطقه و فراتر از آن به جای گذاشت که شاید آوریل 2024 را بتوان نقطه عطف این پیامد‌ها دانست. چرا که ایران و اسراییل که سال‌ها در منطقه به اصطلاح خاکستری با یکدیگر درگیر بودند و به‌رغم همه دشمنی‌ها و رقابت‌های ژئوپلیتیکی و هویتی، از رویارویی مستقیم با یکدیگر اجتناب می‌کردند، وارد یک رویارویی نظامی مستقیم و رودررو شدند. هر چند که باید تاکید کرد که این رویارویی نظامی، محدود، کنترل شده و درچارچوب قواعد بازی بود و در نهایت سطح نزاع از حالت رویارویی مستقیم به نبرد در منطقه خاکستری بازگشت. پس از آنکه اسراییل اقدام به حمله تروریستی به محل کنسولگری ایران در دمشق کرد و این حمله منجر به شهادت تنی چند از مستشاران و فرماندهان عالیرتبه ایران خاصه شهید محمدرضا زاهدی، از فرماندهان ارشد سپاه قدس شد، تهران بر اساس ماده 51 منشور ملل متحد و حق دفاع مشروع از خود و همچنین احیای بازدارندگی‌اش، در 13 آوریل 2024، در عملیاتی موسوم به «وعده صادق» اقدامی تنبیهی علیه اسراییل انجام داده و تعدادی پهپاد و موشک را از خاک خود به سمت سرزمین‌های اشغالی شلیک کرد که تعدادی از این موشک‌های بالستیک، با عبور از سامانه‌های پدافندی چند لایه اسراییل، به پایگاه‌های نظامی و اطلاعاتی از پیش تعیین شده در اسراییل اصابت کرد. اسراییل نیز در پاسخ به اقدام ایران در 19 آوریل، در یک حمله محدود هوایی، پایگاه هشتم شکاری ارتش را در نزدیکی اصفهان هدف قرار داد که طبق تصاویر ماهواره‌ای و اعلام فرماندهان نظامی کشور، این حمله محدود به وسیله پدافند هوایی ایران دفع شده و خسارت چندانی به پایگاه هشتم شکاری وارد نشده و تنها بر اساس اعلام برخی رسانه‌ها، یکی از رادارهای پدافند موشکی اس-300 دچار آسیب‌دیدگی شد.
همان طور که پیش‌بینی می‌شد، پس از اقدام اسراییل، سطح تنش میان طرفین کاهش پیدا کرد و ایالات متحده امریکا، نقش قابل توجهی در این کاهش تنش داشت. چرا که دولت دموکرات مستقر در امریکا به دلایل فراوان، علاقه‌ای به گسترش سطح نزاع میان طرفین نداشته و تلاش کردند که از اهرم‌های خود برای کنترل رفتار کابینه نتانیاهو پس عملیات «وعده صادق» استفاده کند. 
اما نکته‌ای که باید به آن توجه داشت این است که ایالات متحده تنها قدرت خارجی متاثر از این تغییر معادلات در منطقه خاورمیانه نبوده و باید تاثیرپذیری و موقعیت دیگر قدرت بزرگ جهانی یعنی روسیه را در این تحولات و همچنین جایگاه آن در آینده منطقه را مورد توجه و ارزیابی قرار داد. 
روسیه در طی یک دهه گذشته تلاش زیادی برای تقویت شبکه‌ها و اعمال نفوذ خود در منطقه خاورمیانه انجام داده است و پس از 7 اکتبر و تغییر معادلات در خاورمیانه و همچنین تمرکز بر جنگ اوکراین، جایگاه خود را در این منطقه متزلزل و در معرض خطر می‌بیند.
پس از افزایش تنش میان ایران و اسراییل، راهبرد روسیه در قبال این تنش اهمیت خاصی پیدا می‌کند، چرا که وقتی به گذشته برمی‌گردیم، مشاهده می‌کنیم که هیات حاکمه روسیه و ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور این کشور از یک سو در سوریه با ایران همکاری‌های نزدیکی می‌کرد و از سوی دیگر این اجازه را به اسراییل می‌داد که مواضع ایران را در خاک سوریه هدف قرار بدهد و در زمان انجام این حملات، پدافند‌های روسی مستقر در سوریه عمل نمی‌کرد.
همچنین نباید از نظر دور داشت که روابط تهران - مسکو پس از جنگ اوکراین، تغییرات مهمی را تجربه کرده است و سطح همکاری‌های نظامی طرفین وارد مرحله جدیدی شده است و به‌رغم خصومت‌های دیرینه تاریخی و اختلافات ژئوپلیتیکی، فضای کنونی خاورمیانه هر دو دولت را تشویق می‌کند تا با همکاری نزدیک‌تر، معادلات منطقه را به ضرر امریکا رقم بزنند.
به ‌طور کلی، مقامات مسکو مانند همتایان خود در پکن به دنبال ثبات بیشتر در منطقه خاورمیانه هستند و هرگونه آشفتگی در منطقه می‌تواند به منافع روسیه آسیب برساند که از جمله آنها رشد گروه‌های تکفیری و تروریستی در سطح منطقه است. روس‌ها حساسیت ویژه‌ای نیز نسبت به گروه‌های افراطی و تروریستی داشته که در سال‌های اخیر در بخش‌هایی از روسیه و همچنین سایر بخش‌های اتحاد جماهیر شوروی سابق، مانند تاجیکستان نفوذ کرده‌اند. همان طور که به یاد داریم، در 22 مارس، گروه تروریستی داعش توسط تعدادی از عناصر تاجیکی خو به یک سالن کنسرت در مسکو حمله کردند و نزدیک به 150 نفر را کشتند.
فراتر از مبارزه با تروریسم، روسیه به دنبال حمایت از دولت‌های عربی دوست در منطقه، حفاظت از حضور نظامیان کشور در سوریه، جذب سرمایه‌گذاری خارجی از کشورهای ثروتمند عرب خلیج‌فارس و ایجاد روابط تجاری با منطقه است که از طریق آن بتواند تحریم‌های غرب را که به واسطه جنگ اوکراین بر این کشور وضع شده را دور بزند و بتواند سیاست‌های انرژی خود را با کشورهای شورای همکاری خلیج فارس هماهنگ کند. لذا علاوه بر ایران، روسیه نگاه ویژه‌ای به کشورهای عربی خلیج‌فارس نیز دارد و مواضع این کشور نسبت به جزایر سه‌گانه ایران را نیز باید در همین راستا تعریف کرد. لذا درست است که در شرایط فعلی، سطح روابط نظامی ایران و روسیه در حالت خوبی قرار دارد. اما این به آن معنا نیست که این کشور قرار است تمام تخم‌مرغ‌های خود را در سبد ایران بگذارد و علاوه بر ایران، به دنبال روابط اقتصادی و حتی نظامی با کشورهای عربی منطقه نیز هست.
اگر به بحث تنش‌های ایران و اسراییل بازگردیم، باید گفت که روسیه مخالف هر گونه جنگ همه‌جانبه و تمام عیار، میان این دو طرف است. با این حال، تشدید تنش آن هم به صورت محدود و کنترل شده بین ایران و اسراییل به‌ طور بالقوه و از چند جهت به نفع منافع روسیه است که به‌ طور خلاصه دلایل آن بیان می‌شود.

نخست اینکه افزایش سطح ناامنی و گسترش دامنه پیامد‌های جنگ در خاورمیانه، در حالی که نزدیک به 7 ماه از آغاز جنگ غزه می‌گذرد، رویکرد و پیام روسیه به دولت‌ها و جوامع عربی را تقویت می‌کند که ایالات متحده عامل اصلی بی‌ثباتی و تنش در سطح منطقه است و امریکا رویکردی مسوولانه در قبال تحولات منطقه ندارد. پوتین و دیگر مقامات روسی دهه‌هاست که امریکا را به واسطه حمایت‌های یک جانبه‌شان از اسراییل و ناتوانی در حل و فصل ریشه‌ای اصلی‌ترین بحران در این منطقه یعنی درگیری فلسطین و اسراییل سرزنش می‌کنند. این پیام و رویکرد از جانب روسیه برای مخاطبان عرب که به ‌طور فزاینده‌ای از ایالات متحده به خاطر تلفات انسانی فزاینده در غزه خشمگین هستند، خوشایند است.
دوم اینکه پیامدهای بیشتر جنگ غزه، و گسترش محدود دامنه تنش‌ها در منطقه، توجه جهانی را از اوکراین به خاورمیانه منحرف کرده که روسیه از آن استقبال می‌کند. 
سوم، وجود سطح محدودی از درگیری مستقیم میان تهران و تل‌آویو می‌تواند نفوذ روسیه را در منطقه از طرق دیگری تقویت کند. دولت بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی، ممکن است به هیات حاکمه روسیه و شخص پوتین به عنوان رهبری نگاه کند که به واسطه روابطی که با تهران دارد، بتواند تا حدی روی تصمیمات تهران تاثیر بگذارد . 
و در آخر اینکه هر چند در حال حاضر سطح نزاع ایران و اسراییل تا حدی کاهش پیدا کرده، اما به واسطه احتمال افزایش سطح تنش، ایران در آینده نیاز بیشتری به جنگنده‌ها و سامانه‌های دفاعی روسیه پیدا خواهد کرد که از آن طریق برای خود ایجاد بازدارندگی کند. 
هر چند که سطح تنش میان ایران و اسراییل در حال حاضر کنترل شده و ظاهرا به منطقه خاکستری بازگشته است، اما با توجه به ادامه جنگ خطر گسترش خصومت‌ها به یک جنگ منطقه‌ای را نباید نادیده گرفت. ادامه جنگ در غزه و دیگر درگیری‌های حل ‌نشده در خاورمیانه، احتمال حملات آتی اسراییل علیه ایران و بالعکس را باز می‌گذارد که نباید آن را از نظر دور داشت.
هر چند که باید اندکی دقیق‌تر راهبرد روسیه را در منطقه بررسی کرد، اما این کشور در این جنگ تعارض منافع جدی با اسراییل نیز دارد و این را در مواضع خود نشان داده است.
ایران نیز می‌تواند از این فرصت به نفع منافع خود در منطقه استفاده کند، اما نباید از نظر دور داشت که روسیه اگر چه تا حدی در تحولات منطقه در محور مقابل غرب قرار می‌گیرد، اما قرار نیست که تمام تخم‌مرغ‌های خود را در سبد ایران بگذارد و آنها هم به دنبال منافع خود در این جنگ هستند.
نکته پایانی احتمال حضور ترامپ در جایگاه ریاست‌جمهوری امریکاست، که می‌تواند معادلات جنگ اوکراین و همچنین جنگ غزه را دچار تغییرات کند. باید صبر کرد و نتایج انتخابات امریکا را دید.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/812053/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله صبح نو/ شهید خدمت

سرمقاله ابتکار/ چه خواهدشد؟ و ملاحظات این روزها

چند واقعیت درباره غذاهای فرآوری شده

عوامل تاثیرگذار بر قیمت آپارتمان در مناطق مختلف اعلام شد

محدوده طلا تا پایان 2025

سرمقاله ایران/ سانسور سیستماتیک معجزه حضور!

سرمقاله دنیای اقتصاد/ محدودیت‌های تجاری بازی بدون برنده

تورم نقطه ای پشت دروازه 30 درصد

آیت‌الله رئیسی پیگیر مشکلات ورزش استان فارس بود

عزم نماینده فارس برای بستن یک تیم حرفه‌ای و بومی در تکواندو

سرمقاله اعتماد/ ملت ایران در سوگ شهیدان خدمت

آزادی 100 اسیر ائتلاف سعودی ازسوی صنعا

سرمقاله کیهان/  رئیس‌جمهورِ تراز انقلاب اسلامی و مسئولیت سنگین سیاسیون

سرمقاله وطن امروز/ شهید رئیسی‌ها چگونه برای‌مان آینده‌سازی می‌کنند؟

سرمقاله فرهیختگان/ فرصتی تاریخی برای بازسازی سرمایه اجتماعی

سرمقاله شرق/ چه خواهد شد؟

سرمقاله خراسان/ مشهدی ها گوهرشناسند

راه شیفتگان خدمت با قوت تمام تداوم خواهد یافت

شهید رییسی زندگی خود را وقف دفاع از اسلام و خدمت به مردم کرد

صنعا از آزادی 100 اسیر ائتلاف سعودی در اقدامی یکجانبه خبر داد

استقبال کشورهای عرب خلیج فارس از حکم لاهه ضد رژیم صهیونیستی

آخرین قیمت زعفران در بازار

رشد تورم مسکن در اردیبهشت 1403؛ اجاره‌بها در دومین ماه سال 2.6 درصد بالا رفت

یادواره شهدای خدمت و 3 هزار شهید ایل کلهر در استان کرمانشاه برگزار شد

دلیل اصلی غلبه اخلاط زا‌ئد در بدن

آخرین وضعیت قیمت سکه در بازار

اعلام آمار بیکاری فارغ‌التحصیلان؛ استان‌هایی که بالاترین نرخ بیکاری را دارند

معیار حذف یارانه نقدی

مبارزه با فساد و تلاش برای گسترش توسعه و عدالت از صفات بارز شهید آیت الله رئیسی بود

اصلاح مزاج و جلوگیری از دیابت

تورم لاستیک، مشکل جدید مصرف کننده

محدود نگه داشتن تولید نفت برای روسیه دشوار شد

رعدوبرق جان مرد 60ساله ورزقانی را گرفت

چادرملو برد و به تعقیب صدرنشینان ادامه داد

صاعقه جان کشاورز 60 ساله در شهرستان ورزقان را گرفت

دیوان کیفری به دنبال نتانیاهو

زیاد نمک مصرف می کنید؟ به غیر از بلاهایی که می دانید به این سرطان هم مبتلا می شوید

خودکفایی 85 درصدی در تولید واگن‌های مترو

دیدار رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران با خانواده شهید معزز مالک رحمتی

شهید آیت‌الله رئیسی، هدف زندگی‌شان را خدمت به مردم برای کسب رضای خدا گذاشته بود‌

گمانه‌زنی یک هفته نامه از نامزدهای احتمالی ریاست جمهوری

بهترین میوه های دوران بارداری

تغییرات لحظه آخری در نشست وزیران اوپک پلاس

تمایل شورای همکاری خلیج فارس برای همکاری با ایران

مشاور بن زاید از «فرصت تاریخی» ایران و اعراب می‌گوید

با ماکروویو غذا بپزیم مواد مغذی آن کم می شود؟

ابراز تمایل شورای همکاری خلیج فارس برای همکاری با ایران

بزرگداشت شهید رییسی در مسجد اهل سنت جامع نور شهرک شهید رجایی مشهد

دلیل اصلی ایجاد خلط های زائد در بدن

جزئیات 10 کالای اول رسوبی؛ از کشنده تا قطعات خودرو