پیام فارس

آخرين مطالب

اسناد ملی و میراث مکتوب، مهر تاییدی بر شناسنامه هویت و تاریخ یک ملت اجتماعي

اسناد ملی و میراث مکتوب، مهر تاییدی بر شناسنامه هویت و تاریخ یک ملت
  بزرگنمايي:

پیام فارس - اسناد ملی و میراث مکتوب، میراث‌دار و پاسبان شایسته‌ای برای حفظ ارزش‌ها، فرهنگ و تحولاتی است که یک ملت با خود داشته است.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، سابقه نگهداری از اسناد در کشورمان به دوران هخامنشیان می‌رسد؛ 19 اردیبهشت در تقویم ایران «روز اسناد ملی» نامگذاری شده تا یادآوری کند تک تک مردم این سرزمین، میراث‌دار و حافظ تاریخ و هویت خود هستند؛ در واقع هر شخص با آثار مکتوبی که می‌تواند داشته باشد، می‌تواند سندی از تحولات اقتصادی، فرهنگی و سیاسی کشور را به آیندگان هدیه دهد تا هم پشتوانه اصالت این ملت باشد و هم در پیشرفت آن مؤثر واقع شود.
همانطور که گفتیم از دوران ایران باستان، ثبت و نگهداری استاد تاریخی در ایران وجود داشت، با این حال در دوران پس از اسلام نیز با توجّه به تأکید آموزه‌های اسلامی روی فرهنگ کتابت، حجم و اهمیت حفظ اسناد مکتوب، افزایش یافت؛ البته که افزایش جمعیت و نیاز به ارائه خدمات بیشتر نیز بی تأثیر نبود؛ خدماتی که باید ثبت می‌شد تا به نحو احسن ارائه شود.
در همین راستا، اصغر منتظرالقائم، استاد تاریخ در گفت‌وگو به خبرنگار ایمنا اظهار می‌کند: اسناد و مدارک تاریخی به چند دسته تقسیم می‌شوند که شواهد زنده به حساب می‌آیند زیرا گذشته فرهنگ تمدن و تاریخ و هویتمان را به جهانیان معرفی می‌کنند؛ اسناد، گاهی مکتوب و گاهی غیر مکتوب هستند، مثلاً یک ظرف، سکه، سند و موارد اینچنینی، سند یا منابع غیر مکتوب که می‌توانیم اطلاعاتی درباره هویت خود از آن به دست آوریم؛ مواردی مانند کتاب‌های تاریخی، جز اسناد مکتوب به حساب می‌آیند و برای تاریخ نوشته شده‌اند؛ در کنار آن، اسناد و مدارکی هم هستند که برای تاریخ نوشته نشدند اما به عنوان منبع و سند استفاده می‌شوند؛ مثلاً یک قباله ازدواج، فاکتور، معامله خانه، حکم انتصاب یک فرماندار و حتی توافقنامه‌ها می‌تواند سندهای محکمی بر هویت ما باشد.
وی می‌افزاید: گزارش‌ها و اطلاعاتی که مورخین می‌توانند از دل این موارد به دست آورند می‌تواند مشخص کننده هویت تاریخی باشد؛ ملت ما نباید اسناد و مدارک خود را از بین ببرند و آن‌ها را به درد نخور و غیر قابل استفاده بدانند بلکه این اسناد در شهرداری‌ها، ادارات دولتی، مخصوصاً دادگاه‌ها و قوه قضائیه باید نگهداری شود؛ حتی نوع تدریس‌هایی که صورت می‌گرفته، مواد درسی و … از مواردی هستند که باید حفظ شوند تا آیندگان بدانند نظام آموزشی ما چگونه بوده و از مسائل اجتماعی، اقتصادی و بهداشت و درمان آگاهی پیدا کنند؛ هرچند این موارد به قصد تاریخ نوشته نشده است اما از آن استفاده تاریخی می‌شود.
استاد دانشگاه اصفهان خاطر نشان می‌کند: مواردی که ذکر شد، در اکثر کشورهای پیشرفته در مراکز اسناد، دسته‌بندی و نگهداری می‌شود و محققان از سراسر جهان درباره همه ابعاد تاریخ سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی ملت‌ها می‌توانند از آن استفاده کنند؛ از همین جهت این اسناد برای ما اهمیت زیادی دارد.
منتظرالقائم ادامه می‌دهد: خوشبختانه مرکز اسناد ملی در تهران، ساختمان بسیار بزرگی است که در مراکز بسیاری از استان‌ها، شعبه‌هایی دارد؛ این شعبه‌ها دارای کارمندان متخصص برای نگهداری و دسته بندی این اسناد هستند و با توجه به اینکه در ادارات و سازمان‌ها، بخشنامه‌هایی وجود دارد که باید جمع‌آوری شود، به اینجا منتقل می‌گردد تا حفظ شود.
وی تصریح می‌کند: اگر ادارات، توانایی نگهداری این اسناد را ندارند، می‌توانند آن‌ها را به مرکز ملی اسناد ایران بدهند تا در آنجا به خوبی و با دسته‌بندی، مورد حراست قرار گیرند تا آیندگان بتوانند به خوبی از این اسناد، استفاده کنند.
استاد دانشگاه اصفهان بیان می‌کند: از اسناد قدیمی که وجود دارند، عکسبرداری صورت می‌گیرد و فایل‌های آن در کنار اصل سند، نگهداری می‌شوند؛ به همین ترتیب دیگر نیازی نیست که محققان به اصل سند، مراجعه کنند بلکه عکس‌ها و تصاویر آن را به صورت فایل‌های مشخص شده مورد استفاده قرار می‌دهند؛ لازم به ذکر است همانگونه که اسناد قدیمی، شماره بندی و با موضوعات مشخص، دسته بندی می‌شد، امروزه نیز اسناد قدیمی به صورت عکس استفاده می‌شود، اما اسناد جدیدتر، همگی به صورت فایل و الکترونیک هستند که در مرکز اسناد ملی نگهداری می‌شوند؛ با توجه به الکترونیکی بودن این اسناد، می‌تواند بسیار آسان‌تر در دسترس قرار گیرد و به جای ورق زدن تک‌تک اسناد، تنها با دادن موضوع می‌توانند به جستجو آن بپردازند.
منتظرالقائم تشریح می‌کند: اگر مردم به هویت تاریخی و فرهنگ خود و آینده خود علاقه دارند، تلاش کنند اسنادی که در خانه دارند را به مرکز اسناد ملی بدهند زیرا ممکن است خودشان راه و روش نگهداری از آن‌ها را ندانند و مرکز اسناد با حفظ این موارد، آن را در اختیار محققان قرار دهد که می‌تواند شامل وصیتنامه‌های بزرگان خانواده، قباله ازدواج و حتی فاکتورهای خرید در زمان‌های مختلف باشد؛ ادارات و سازمان‌های دولتی و نهادهای مختلف هم می‌توانند احکام کارگزینی، قراردادها و …که از زمانشان گذاشته و نگهداریشان‌، امکان و ضرورتی در سازمان ندارد، در اختیار مرکز ملی اسناد قرار دهند.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، اسناد ملی، حافظه ماندگار ملت ایران است و این حافظه ماندگار، یادگار داستان زندگی و خلاصه‌ای از شرح حال افراد در روزگاری است که تغییرات زیادی دست خوش آن می‌شود؛ بنابراین بر ماست که در حفظ و شناخت این اسناد ارزشمند، کوشا باشیم.
کد خبر 751834

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/812787/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خونریزی معده به روایت تصویر

فالور صفر در بازار خودرو کم شد

افزایش 6 هزار مگاواتی مصرف برق در هفته گذشته

فرمانده سپاه آذربایجان غربی فوت یکی از مداحان ارومیه راتسلیت گفت

پیام اسیر صهیونیست از غزه: سرنوشت ما را به دست نتانیاهو نسپارید/ وقت درحال تمام شدن است

کارگاه دو روزه پوستر و کارتون «روزگار مترسک» در شیراز برگزار شد

پیام اسیر صهیونیست: سرنوشت اسرا را در دست نتانیاهو قرار ندهید

آشنایی با عملکرد غده تیروئید

وزیر نیرو: تخفیف و رایگان شدن قبوض افراد صرفه‌جو اعمال می شود

تسلیت فرمانده سپاه آذربایجان غربی در پی فوت یکی از مداحان ارومیه

ماسک و ترامپ همکار می شوند؟

ابعاد مختلف تاثیر موسیقی در زندگی انسان

پیشرفت 77 درصدی پروژه افزایش کیفیت بنزین پالایشگاه تهران

آرد یارانه‌ای برای تولیدکنندگان یا عرضه‌کنندگان‌ نان‌های صنعتی

5 ماده غذایی ضد یبوست

دو ویژگی جدید سامانه مودیان چیست؟

اخباری: این مردم تشنه صعود به لیگ برتر هستند

قاتل جوان اهل کردکوی در استان سمنان دستگیر شد

شفاف‌سازی صورت‌های مالی بانک‌ها و شرکت‌های دولتی

بازی جدید؛ احمدی‌نژاد با محیط زیست ایران چه کرد؟

10 علت خارش گلو و راهکارهای تسکین آن

رئیس سازمان برنامه و بودجه: مطالبات گندمکاران تسویه می‌شود

صنایع به مسوولیت‌های اجتماعی خود در قبال محیط زیست عمل کنند

ابتکار انصارالله یمن با آزادی 112 اسیر ائتلاف بین المللی

مردم رئیس‌جمهوری اهل خدمت و خستگی‌ناپذیر را انتخاب کنند

برگزاری جلسه ستاد شاهد و ایثارگر آموزش و پرورش استان به میزبانی بنیاد سمنان

افزایش شدید فقر در آلمان کودکان را تهدید می‌کند

هشدار سازمان بازرسی به بانک‌ها درباره سودسپرده‌ها

افزایش ٦٠٠٠ مگاواتی مصرف برق کشور

روسیه و اوکراین هر کدام 75 اسیر جنگی را آزاد کردند

تصادف آزادراه شیراز - اصفهان / 6 کشته و زخمی

انسانی مؤمن و خستگی‌ناپذیر را برای ریاست جمهوری انتخاب کنیم

شهدای پانزده خرداد صفحه تاریخ را به نفع دیانت و معنویت ورق زدند

اعزام زائران مرقد امام (ره) از منطقه شرق شیراز

تانک‌های بُنجل آمریکایی بلای جان سربازان اوکراینی شد

اصول شش گانه حفظ سلامتی از دیدگاه طب سنتی

قیمت جهانی طلا تکان خورد

ربودن دختر 20 ساله با تهدید وینچستر در شیراز

ارتقای بیمارستان بوانات مانع آوارگی مردم به شهرهای مجاور می‌شود

تفکر بسیجی باید در تمامی سازمان‌ها و دستگاه‌ها حاکم شود

هشدار نارنجی برای استان‌های لب دریا؛ تغییرات بزرگ در راه است

خستگی ناپذیری ویژگی اصلی شهدای خدمت بود

نشست مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران مازندران با رئیس کل دادگستری استان

دیدار مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان با همسر و فرزند شهید«نبی اله خطیری»

شیوع کم کاری تیروئید نوزادان در کشور/ توصیه به والدین

بالاخره سود بازرگانی واردات آیفون 13 چقدر است؟

قیمت دقیق گندم اعلام شد

ماجرای هولناک ربودن و گروگانگیری دختر 20 ساله با وینچستر در شیراز

ربودن دختر 20 ساله با تهدید وینچستر در فارس / دستگیری متهم

دستاورد اصلی قیام 15خرداد پیروزی انقلاب و آغاز حکومت دینی بود