پیام فارس

آخرين مطالب

قلعه تبر جهرم، تاریخی اما تک افتاده مقالات

  بزرگنمايي:

پیام فارس- به استناد نوشته‌های محققان و مورخان معتبری چون استخری، ابن‌بلخی، حمدالهل مستوفی، دهخدا و لسترنج، نام این قلعه‌، تبر، خورشه و خورشاه بوده است.
به دلیل سخت گذر بودن و فاصله‌ این قلعه با جاده‌ اصلی، مسیر دسترسی به آن دشوار است و اندکی از گردشگران از وجود آن باخبر می‌شوند. با این ‌حال، حتی متروک‌ ماندن نیز چیزی از اهمیت قلعه تبر کم نکرده است.

** قلعه‌ای به نام خورشید
قلعه تبر یا به تلفظ محلی تُوَر، در تاریخ تأثیرات عمیقی داشته به طوری که نام این قلعه در بسیاری از متون کهن تاریخی و جغرافیایی آمده است.
لسترنج، مورخ معروف، درباره‌ این قلعه می‌نویسد:قلعه‌ عظیمی است که تا شهر پنج فرسخ فاصله دارد و آن را قلعه‌ خورشید می‌گویند و معروف است این قلعه را خواجه نظام‌الملک طوسی، وزیر مشهور سلجوقیان تجدید و تعمیر کرد و بانی اصلی آن، خورشید، حاکم جهرم در زمان خلفای اموی بود.
در لغت‌نامه دهخدا ذیل قلعه تبر آمده است: قلعه‌ای بر پنج فرسنگی جهرم بر کوهی بلند نهاده است و هوایش معتدل مایل به گرمی است.
در حال حاضر از این قلعه، یک برج گچی، چندین غار، پلکان و آب‌انبار مخروبه‌ای به جا مانده است. در بالای قلعه تبر، کوهی به نام «ده مرده» وجود دارد که روبه‌ روی آن کوه دیگری به نام «سنگر اسکندری» واقع است. ظاهراً نامگذاری کوه «دَه مرده» و «سنگر اسکندری» در اطراف قلعه تبر و نحوه تسخیر آن، یادآور جنگ شاه عباس صفوی و یک شورشی به نام «اسکندر ممسنی» بوده است. هر چند این نام ها تداعی‌گر جنگ «دارا با اسکندر مقدونی» در قلعه جهرم، مطابق برخی روایات شاهنامه نیز است.
** ساختار قلعه‌ تبر
کوه تبر، به شکل تک‌ کوهی جداافتاده خودنمایی می‌کند که چشمه‌ کوچکی در نزدیکی آن جریان دارد. کوه قلعه تبر از دو قله مجزا در مجاورت هم تشکیل شده که به وسیله یک شکاف یا دره کم‌عرض و پر شیب از هم جدا شده‌اند. به قله و بخش غربی آن کوه «دَه مَرده» و به بخش و قله شرقی و آثار موجود بر روی آن، «نارنج قلعه» می‌گویند. امروزه از قلعه تبر یک برج گچی، چندین غار، پلکان و آب‌انباری مخروبه به‌جامانده است.
درباره وجه تسمیه این کوه نیز چند نظر گفته شده است؛ عده‌ای اعتقاد دارند که اگر از پایین دامنه شمالی به این کوه نگاه کنیم، این گونه به نظر می‌رسد که کوه به وسیله تبر به دو قسمت تقسیم شده است و به همین علت این کوه و قلعه را به این نام خوانده‌اند. عده‌ای نیز دامنه پرشیب، ریزشی و لغزنده این کوه و دیواره‌های قائم آن را به تندی و تیزی تبر تشبیه کرده‌اند و علت نامگذاری را همین امر می‌دانند.
علی اطهری در کتاب جهرم؛ زیباشهر فارس معتقد است: در پارسی کهن، تبر به معنی کوه بوده است، اما امروزه کمتر از آن استفاده می‌شود و بیشتر به صورت تبرزد به معنی صمغ و ترشح کوه و برای نمک بلور و نمک کوهی مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ به طوری که در خود جهرم به نمک‌های بلوری کوه نمک هکان، نمک تبرزد می‌گویند.

** تاریخچه‌ قلعه‌ تبر
این قلعه در منطقه کوهستانی، سخت گذر و دور از دسترس ارتفاعات شهرستان جهرم قرار دارد. قلعه تبر در زمان ناصرالدین شاه قاجار از سال 1275 تا 1294هجری قمری به محل استقرار راهزن قهاری و جسوری به نام «فضل‌علی بهارلو» از عشایر عرب خمسه فارس، تبدیل شده بود که به کاروان‌های تجاری و مسافران بین جهرم و داراب حمله و آنها را غارت می‌کرد.
با وجود تلاش‌های بسیار والیان فارس، تا سال 1294قمری هیچ یک از آنان موفق به دفع شر این راهزن نشدند تا اینکه شاهزاده‌ای قاجاری به نام فرهاد میرزا معتمدالدوله، والی فارس شد.
فضل علی و افرادش چنان عرصه را بر کاروانیان بندرعباس ـ کرمان ـ یزد و فارس تنگ کرده بودند که رفت‌وآمد به کلی مسدود شد و شکایات از حد این استان‌ها گذشت و به شخص ناصرالدین‌شاه رسید. وی از والی فارس، قلع و قمع و دستگیری این راهزن را می‌خواهد و شاهزاده قاجار هم با همین شدت از قوام می‌خواهد که بساط فضل علی باید برچیده شود.
در سال 1294 قوام‌الملک شیرازی به دستور شاهزاده فرهاد میرزا به قلعه تبر حمله کرد و این راهزن را کُشت. در کتاب فارس ‌نامه‌ ناصری اثر فرصت‌الدوله‌ شیرازی، آمده است: «قوام‌الملک در نیمه‌شبی با پای پیاده با آنکه از یک‌پا عاجز بود، جان خود را بر دست گذاشته از همه پیش افتاد و توپ کوچک و قورخانه و چریک عرب و بهارلو که همه داوطلب ازجان‌گذشته بودند، در عقب انداخت و توپ را با طناب گذرانیده و به سر کوه ده مرده رسیدند و فوراً سنگری در برابر سنگر اسکندری بستند و بعد از روشنی صبح چند تیر توپ انداختند و فضل علی که گمان نداشت توپ به سر ده مرد رسد، از نارنج ‌قلعه از راه چاه به رگ اول آمده، تفحص سنگر و جماعت خود را کرده، به دروازه آمد که باز چند تیر توپ به دروازه انداختند و قدری از برج دروازه، خراب گردید و سه چهار نفر از گلوله توپ کشته شدند و از اتفاقات آنکه فضل‌علی یکی از آن سه چهار نفر بود، پس اهل سنگر اسکندر هم از گلوله توپ شکستند و چریک از ده مرده به سنگر اسکندری در رگ اول درآمدند...»
فتح قلعه‌ تبر به اندازه‌ای مهم بود که ناصرالدین شاه قاجار در سال 1296 قمری جزیره کیش را در قبال فتح قلعه تبر به میرزامحمدخان قوام‌الملک شیرازی واگذار کرد. شرح واقعه تاریخی فتح قلعه تبر در بسیاری از متون تاریخی و ادبی آمده است.

** قلعه‌ تبر در روزگار حاضر و مشکلات ساکنان آن
قلعه‌ تبر امروزه یکی از روستاهای توابع بخش کردیان شهرستان جهرم نزدیک به روستای باباعرب و منطقه‌ای عشایرنشین با حدود 120نفر جمعیت است.
عشایر برای تأمین آب مورد نیاز خود از چشمه‌ کوچکی که در آن نزدیکی جریان دارد استفاده و آنها که به دلیل مشکلات فراوان دیگر کوچ نکرده‌اند، در این منطقه زندگی می‌کنند.
برای رسیدن به مناطقی که عشایر در آنجا سال‌هاست ساکن شده‌اند بیش از 40 دقیقه را باید با خودرو از کوره راهی که سیلاب چندین نقطه از آن را با خود به یغما برده است حرکت کرد.
تنها راه ارتباطی این منطقه جاده‌ای خاکی است که در هنگام باران و سیل نیز این تنها راه ارتباطی قطع می‌شود.
اخیراً به همت خیرین ساختمانی به عنوان مدرسه در آنجا ساخته شده است، اما دانش‌آموزان آموزشگاه امام رضا(ع) مجبورند روزانه حدود چهار ساعت پیاده‌روی کنند تا به مدرسه برسند؛ مدرسه‌ای که 25 دانش‌آموز آن باید سوز سرما را در کنار دیگر مشکلات تحمل کنند و برای رسیدن به آرزوهایی که در سر می‌پرورانند پای درس معلم بنشینند.

** راه سخت برای ثبت شدن
مدیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی جهرم می گوید: امکان ثبت قلعه تبر به عنوان اثر ملی به دلیل دشواری عبور و مرور با سختی و کندی صورت می گیرد.
علی لطفی پور ادامه داد: در حال بررسی هستیم تا این قلعه، ثبت ملی شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/81643/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

واکنش نماینده مجلس به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

امدادرسانی به بیش از 25 هزار نفر در 9 استان کشور / امدادرسانی در 4 استان ادامه دارد

عکس/ حضور رهبر انقلاب در سعدیه شیراز

ساخت دو تقاطع غیرهمسطح در بزرگراه شهید استوار

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

سرمقاله سیاست روز/ ناگزیرهای غرب

دردسرهای بزرگ اصولگرایان

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

وعده مقام وزارت نیرو برای رفع مشکلات فنی انتقال برق ایران، آذربایجان و روسیه

ببینید | تصاویر رویایی خلیج فارس از زاویه اتاقک شیشه‌ای ایستگاه فضایی بین‌المللی

محکومیت هزار میلیاردی یک کارخانه قند در فارس

پاسخگویی مدیران شهری شیراز در سامانه ارتباطات مردمی 137

آیین گرامیداشت روز جهانی سعدی در شیراز برگزار شد

از نبرد دریایی ایران با آمریکا چه می‌دانید؟

واگذاری «تیم استقلال» به هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس قانونی است؟

هشدار فعالیت سامانه بارشی تا روز دوشنبه

تیراندازی به پلیس برای ربودن دختر 15 ساله

حفاظت از تخت جمشید با تعیین تکلیف اسناد عرصه و حریم

اولین همایش ملی اسب اصیل دره شوری -زرقان فارس

پیام استاندار فارس در تبریک روز بزرگداشت سعدی

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

ریچارد‌ هاس: ایران می‌تواند تنگه هرمز را ببندد

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

کارواش خانگی مدل Gunjet

بارش پراکنده باران در برخی از مناطق کشور

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز شنبه اول اردیبهشت+ جدول فیلم و قیمت بلیت

استحکام‌بخشی و رسیدگی به آرامگاه سعدی اعتبار می‌خواهد

گنجینه‌های ارزشمند ادب پارسی برای نسل جوان تبیین شود

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز شنبه یکم اردیبهشت + جدول فیلم و قیمت بلیت

پیشخوان روزنامه های فارس ؛شنبه اول اردیبهشت 1403

آغاز عملیات اجرایی 2 تقاطع غیر همسطح در شرق شیراز با 10 هزار میلیارد ریال اعتبار

ماجرای صدای انفجار مهیب در گناوه چه بود؟

واکنش اتحادیه اروپا به حادثه انفجار در اصفهان

«هدفی» که ایران با حمله به اسرائیل زد!

روایت جالب یک اقتصاددان از دلیل افزایش عجیب قیمت طلا

سرمقاله جمهوری اسلامی/ کاربردی‌ترین زمان دیپلماسی

سرمقاله اطلاعات/ ایران اوج بازدارندگی و قدرت بلامنازع

سرمقاله جام جم/ آبروی از دست رفته

سرمقاله ابتکار/ راه قدس از اردن می‌گذرد؟

هشدار صندوق بین‌المللی پول به آمریکا

پرواز‌های فرودگاه شیراز؛شنبه اول اردیبهشت

روزی برای سعدی‌پژوهان در نگین فیروزه‌ای شیراز