پیام فارس

آخرين مطالب

وقتی نماد شیراز نوسازی می شود

پایان نوستالژی طاووس/ «طاووس زیلا» خاطره سازی می کند گفتگو

  بزرگنمايي:

پیام فارس - شیراز- طاووسی که سه دهه در ورودی شیراز برای مردم خاطره سازی می کرد جای خود را به طاووسی جدید داده تا پایانی بر نوستالژی مردم شیراز باشد.

 میدان قرآن شیراز از دهه 70 میزبان سازه‌ای به شکل طاووس شد که دمش را گل‌های رنگارنگ تشکیل می‌دادند.
این طاووس خیلی زود به نماد شهر شیراز تبدیل شد و رسانه‌ها نیز در تصویرسازی هایشان در کنار آثار مختلف مذهبی، فرهنگی و تاریخی این سازه پوشیده از گل را نمایه می‌کردند.
حالا بعد از سه دهه طاووس ورودی شیراز برای مردم یادآور خاطرات مختلفی شد، خاطراتی که با زندگی مردم شهر گره خورده است.
تصویر طاووس زیبا روی جلد پیک‌های نوروزی بچه‌های دهه 60 استان فارس و عروس و دامادهایی که بعد از زیارت شاهچراغ ( ع) حتماً از میدان قرآن دور می‌زدند تا طاووس شهرشان در بهترین رویداد زندگی شأن جایی داشته باشد و همه اینها امروز به نوستالژی تبدیل شده که مردم از یادآوری اش لبخند بر لب می‌نشانند.
اما از چندی پیش ناگهان دور میدان قرآن را برزنت نصب کردند و چند روز بعد طاووس از جایش کنده شد، مردم فکر می‌کردند بازهم مثل هرساله قرار است تعمیراتی بر روی سازه صورت گیرد و گل‌های طاووس نیز عوض شود اما زهی خیال باطل که قرار است طاووس نوستالژیک شیراز جایش را به موجودی سبز شبیه طاووس بدهد.
طاووس قبلی شیراز
طی یکی دو روز اخیر سازه‌ای نصب شد به اسم طاووس با پاهای بلند و شکل و فرمی غیر دلچسب که کمترین شباهتی با طاووس نوستالژیک و خاطره ساز شیرازی‌ها ندارد تا از این به بعد طاووس جدید برایشان خاطره سازی کند.
متولیان امر در شهرداری شیراز پیش از این اعلام کرده بودند که برای سازه جدید 80 میلیون تومان هزینه شده است.
اما در این بین مردم از این سازه راضی نیستند و آن را موجود سبز رنگ می‌نامند. عده‌ای به خاطر بی قوارگی و بزرگی نامتجانسش اسم سازه را «طاووس زیلا خواهر گودزیلا» گذاشتند و معتقدند هیچ زیبایی در این سازه وجود ندارد.
معصومه امیری یکی از شهروندان شیرازی در این رابطه در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: طاووس قبلی بسیار زیبا بود و اساساً هیچ مشکلی برای بقایش وجود نداشت.
وی ادامه داد: من به شخصه هیچ ارتباط با این موجود برقرار نکردم.
جمشید سعیدی که متولد دهه 60 نیز هست به خبرنگار مهر گفت: وقتی مردم با یک نماد خاطره دارند چرا باید آن را تغییر داد آنهم با این شکل و شمایل که برای هیچکدام از شهروندان زیبایی ندارد.
در این رابطه یک استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه معماری و منظر شهری گفت: فارق از هزینه‌ای که برای این سازه جدید صورت گرفته، وقتی یک عنصر به عنوان نشانه شهری در یک شهر شناخته و تبدیل به تصویر ذهنی مردم از یک منقطه می‌شود اجازه حذف کردن یا تغییر دادنش را نداریم.
مهدی پارسایی در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: این نشانه‌های شهری با اینکه سابقه حضورشان کمتر از 50 سال است ولی به عنوان خاطره مشترک چند نسل حضور داشته و متولی شهر حق ندارد به صرف اینکه چون آهن‌های اسکلت زنگ زده بود ماهیت آن را عوض کند.
رویکرد نوسازی برای نمادهای شهری نباید وجود داشته باشد
وی گفت: در مواجهه با نمادها و نشانه‌های شهری که سابقه حضورشان در شهر بیش از 10 سال است و به عنوان نشانه شهری در رسانه‌های مختلف معرفی و بازنمایی شدند نمی‌توان رویکرد نوسازی داشته باشیم بلکه رویکرد یا باید مرمت یا بهسازی باشد.
این پژوهشگر بیان کرد: وقتی چیزی جایگزین آن نشانه شهری می‌شود و فقط اسمش شبیه نشانه قبلی باشد این توهین به شعور مخاطب و به حافظه جمعی مردم شهر به حساب می‌آید.
وی ادامه داد: شیراز یک وجهه ملی دارد و دروازه ورودی شیراز را که حداقل در ایام نوروز سالانه حداقل 10 میلیون نفر بیننده دارد را نمی‌توان نادیده گرفت.
طاووس جدید
وی با اشاره به اینکه طاووس قبلی سال‌ها روی پیک نوروزی متولدان دهه 60 استان فارس بوده و در فیلم‌های سینمایی که راجع به شیراز ساخته شده تصویر این طاووس وجود داشته است، افزود: سال‌ها عروس‌ها و دامادها بعد از زیارت شاهچراغ ( ع) دور این میدان دور می‌زدند و اینها همه نشانه و عناصری است که وقتی قرار است در آن مداخله شود باید روی این طراحی تأثیر بگذارد.
از مدیریت شهری جدید توقع زیباشناسانه بیشتری می‌رفت
پارسایی با تاکید بر اینکه این رویه در مدیریت شهری شیراز وجود دارد و ربطی به جهت گیری ها ندارد، گفت: از این کارها به صورت مفصل در شورای قبلی وجود داشته و در این دوره مدیریت جدید نیز دیده می‌شود.
وی اضافه کرد: در حالیکه برای مدیریت قبلی اصطلاح لودری استفاده می‌شد و تصور می‌کردیم که مدیریت فعلی خرده نگاه زیباشناسانه ای دارند و از سلیقه‌های مختلف هنری و فرهنگی استفاده کنند اما این اتفاق رخ نداد و حالا شاهد فعالیت‌های این شکلی هستیم که نمونه دیگر آن سفید کردن رنگ دروازه قرآن است که اصلاً در آن هم نوسازی صورت گرفت.
این پژوهشگر ادامه داد: شهرداری شیراز و همه ارکان مدیریت شهری باید و باید متوجه این مسئله باشند که در یک شهر تاریخی فعالیت می‌کنند، شهری که متعلق به همه ایران است و در نتیجه با سلیقه شخصی یک نفر اجازه‌ای وجود ندارد که تغییر جدی در شکل و ریخت یک ساختار که تبدیل به نماد شده ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه حتی اگر برای اینکار و برای ایجاد تغییرات دلایل کاملاً فنی وجود داشته باشد، بازهم موظف هستیم از قبل شروع به اطلاع رسانی کینم و شرایط کار را توضیح دهیم که چرا باید ساختار این نشانه و نماد باید تغییر کند، بیان کرد: به هر حال باید پرسید چرا یک نماد و نشانه شهری شیراز باید به این شکل و فرم دچار تغییرات شود.
تماس خبرنگار مهر با مسئولان خدمات شهری شیراز به عنوان متولی انجام این تغییرات بی نتیجه ماند و روابط عمومی این مجموعه اعلام کرد که این پروژه هنوز به اتمام نرسیده و مجموعه خدمات شهری شهرداری بعد از افتتاح پاسخگوی سوالات خواهد بود.
اکنون نوستالژی شهری مردم شیراز به پایان خط رسید و جایش را به طاووسی داد که مردم خیلی آن را نپسندیدند و شاید این تلنگری باشد برای متفکران شهرداری تا برای فعالیت‌های فرهنگی، مطالعات جامعه شناسانه و فرهنگی بیشتری انجام دهند تا طاووس زیبای شهر جایش را به طاووس زیلا ندهد!

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/82119/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

تاثیر اختلال در دستگاه گوارش روی ریزش مو

درمان قارچ ناخن و میخچه پا در طب سنتی

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

علت گرانی شدید قیمت پیاز

زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)

راهیابی هنرمندان چهارمحال و بختیاری به جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس

قدمت 150 ساله ورزش زورخانه‌ای در آباده

آغاز رقابت بیش از 36 هزار نفر در فارس در رشته تجربی

مشارکت 256 نیروی راهداری استان اصفهان در عملیات راهداری بارش های اخیر

جاده سیاخ دارنگون نیازمند رسیدگی فوری است

لزوم کنترل سرعت خودرو‌ها در بزرگراه خلیج فارس و آیت الله هاشمی رفسنجانی بم

کشف محموله تنباکو به ارزش حدود سه میلیارد تومان در لامرد

تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

آقای ذوالنوری ممنون

اگر بعد از خوردن بستنی سرفه می‌کنید ممکن است به این بیماری دچار باشید

چگونه عمر طولانی‌تری داشته باشیم؟

عفونت‌های مختلفی که ممکن است در بدن ایجاد شود

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

فارس: حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها در اطراف زاهدان / 2 تروریست به هلاکت رسید

فرصت‌های سرمایه‌گذاری فارس در اکسپو معرفی می‌شود

سبک بازی فجر را می‌پسندم/فرصتی برای اشتباه نداریم

بازدید سرپرست مدیریت و برنامه‌ریزی فارس از طرح‌های عمرانی خرامه

افتتاح دفتر همکاری‌های وزارت تندرستی جمهوری تاجیکستان و دانشگاه علوم پزشکی شیراز

ساخت مستند تصویری شبیه‌سازی حرم مطهر امام حسین (ع) در شیراز

جواب شهر راز را در زمان خودش می‌دهیم/تمرکزمان روی صعود به لیگ برتر است

بارش باران سیل آسا جاده روستای بقرایی به حاجی آباد را تخریب کرد + فیلم

اجرای بیش از 100 برنامه به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی در کازرون

یکی از رسالت‌های «مهر» روایت الگوهای موفق حلقه‌های میانی است

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

مهم ترین خبرهای ورزشی فارس

تقویت و توسعه زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید