پیام فارس

آخرين مطالب

در گفت و گو با یک کارشناس مطرح شد:

ضرورت توجه به مفهوم هویت در معماری و شهرسازی علمي

  بزرگنمايي:

پیام فارس - شهر مکانی ارزشمند محسوب می‌شود، امکانی که از گذشته دور برای کنار هم قرارگرفتن انسان‌ها و انجام فعالیت‌های مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی فراهم شد و گسترش یافت و هویت پیدا کرد.
به گزارش ایسنا منطقه فارس، هر شهر، هویت خاص خود را دارد، هویتی که در طول دوران تاریخ ایجاد شده است؛ هویتی که در گذرهایی از زمان، به دلایلی نادیده گرفته‌ایم و به آن بی توجه بوده‌ایم؛ هویتی که معماری و شهرسازی بازتابی از آن محسوب می‌شود.
بسیاری از صاحبنظران، پژوهشگران، معماران و شهرسازان از اهمیت و ضرورت توجه به مفهوم و جایگاه ویژه "هویت شهری در همه مراحل زندگی انسان شهرنشین سخن گفته‌اند.
شهرهای ایران هم مانند دیگر شهرهای جهان، هر کدام هویتی را از گذشته تاریخ داشته‌اند، اگرچه در برهه‌هایی از زمان، هویت این شهرها، مورد بی توجهی قرار گرفته یا تلاش‌هایی برای تغییر این هویت انجام شده است.
به عقیده صاحبنظران، یکی از مهمترین عناصر مشخص کننده هویت شهری، نوع معماری و شیوه شهرسازی است؛ اگرچه معماری ایران، خود یک هویت محسوب می‌شود که در شناساندن فرهنگ، هنر و سبک زندگی ایرانیان، تبیین کننده بسیاری از ویژگی‌ها است.
یک کارشناس معماری و کنشگر اجتماعی در خصوص هویت معماری و شهرسازی ایرانی و توصیف آن به ایسنا گفت: با توجه به تحولات شهری ایران در دوره معاصر، نظیر گسترش بی رویه و بی تدبیر شهرها، افزایش شمار شهرنشینان، بی‌توجهی به خرده فرهنگ‌ها و موقعیت جغرافیایی و ویژگی اقلیمی و ... تعریف هویت به ویژه هویت معماری و شهرسازی را دشوار کرده است.
سعید زحمتکشان با بیان اینکه وجه نمادین هویت در معماری و شهرسازی شهرها تجلی پیدا می کند و به مراتب زمانی و مکانی هر تغییری در نگرش و دانش جوامع مختلف، به طور مستقیم بر روی شهرها اثر می‌گذارد، گفت: به عنوان مثال عدم توجه به موقعیت جغرافیایی و ویژگی‌های اقلیمی در گسترش شهرها، یک موضوع شهری است که از تبدیل شهر به کالایی اقتصادی و سودآور خبر می‌دهد.
او با بیان اینکه هویت یک واژه نبوده بلکه موضوعی کلان است که به دسته بندی‌های مختلف ولی مرتبط با هم تقسیم می شود، گفت: تحولات شهری نشان دهنده گرایش به سمت یکسان‌سازی تمام شهرهای ایران است، اگر به وضعیت شهرها دقت کنیم، متوجه حرکت در مسیر یک بحران بی هویتی در کالبد شهرهایی نظیر شیراز خواهیم شد.
زحمتکشان گفت: شهرها در بازه زمانی پنج هزار ساله، شکل‌های مختلفی به خود گرفته و در نهایت محصولی را تولید کرده اند که پروسه آن به صورت تکاملی در بستر مکانی و مراتب زمانی طی شده است؛ پس شاید بتوان جمله هویت معماری و شهرسازی را اینطور معنا کرد که هویت به معنای ویژگی‌های شخص، شیئ، مکان و ... که قابل تشخیص باشد.
این کارشناس معماری گفت: هویت معماری و شهرسازی به طور کلی دو وجه دارد؛ یکی ظاهر و دیگری ماهیت و جوهره. در واقع هویت دستاوردهای جوامع انسانی در زمینه‌های فرهنگی اجتماعی، زیست محیطی و تاریخی را با توجه به شباهت‌ها و تفاوت‌هایی که دارد، مشخص و تبین می‌کند؛ برونداد این هویت، وحدت ملی و ارزشگذاری جمعی در جوامع شهری است.
او با تاکید براینکه تشکیل هویت به خصوص در معماری و شهرسازی نیازمند دیدگاهی جامع نسبت به اثر است، در خصوص چگونگی شکل گیری شناخت، گفت: شناخت نتیجه کلی و نهایی از هر پدیده است؛ مثلا از گذشته تاکنون خودشناسی یک موضوع مهم و مد نظر بزرگان و اندیشمندان بوده است؛ هم در گذشته شخصیت‌هایی نظیر سقراط به خودشناسی و شناخت توجه ویژه داشته و هم امروز فلاسفه قرن بیست و یکم را قرن مجهول خودشناسی نامیده‌اند! این بسته به مقیاس‌های مختلف، این هم یک چالش جدی جوامع انسانی محسوب می‌شود.
زحمتکشان گفت: در رابطه با اثر و بازشناسی آن نیز باید ابتدا از طریق حواس پنجگانه، اثر را حس کرد و پس از کسب درکی مناسب، آن را شناخت؛ البته یکی از ویژگی‌های هویت منحصر به فرد، آنست که مطالعات تاریخی و زمان و همچنین مکان مورد نظر نیز در زمینه شناخت و مقبولیت جوامع شهری در بازشناسی اثر و هویت مختص آن بسیار تاثیرگذار است؛ این نکته را نیز نباید فراموش کرد که بازشناسی فرآیندی تدریجی بوده و تا حدود زیادی به مکان و زمینه اثر و بینش افرد ارتباط دارد، بنابراین هویت باید از اصالت، پایداری و پویایی بهره مند باشد .
این کنشگر اجتماعی در خصوص اینکه عناصر و اجزای درون شهر چگونه در تشخیص هویت تاثیرگذار است؟ گفت: عناصر متعددی نظیر بافت‌ها، جداره‌ها، مسیرها، محله‌ها، میدان ‌ ها و ... با ساختار و کالبد منحصر به فرد خود در شهر وجود دارند که هر یک از آنها به تنهایی یا در مجموع می‌تواند تعریف مختصری از هویت شهری باشد که انسان ها با قدم زدن و نظاره کردن این عناصر و اجزا امکان شناخت و به خاطر سپردن آن را می یابد، که به اصطلاح شهرسازان، خاطره جمعی شکل می‌گیرد و اگر انسان‌ها بتوانند آن را در ذهن خود ثبت کنند تبدیل به تصویر ذهنی برای شهروندان می شود که برونداد آن تقویت مشارکت، حس تعلق، شادابی و رضایت خاطر شهروندان را فراهم می‌کند.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/86805/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

جولان گرانی در کالاهای اساسی؛ حبوبات 30 درصد گران شد

افزایش نرخ سود بین بانکی در هفته پایانی فروردین ماه

روایتی تکان‌دهنده از اوضاع وخیم اسرای اهل غزه

جهان معاصر بیش‌ از همیشه به سعدی و اندیشه‌های عرفانی و اخلاقی او نیاز دارد

اجرای ضوابط مناسب سازی مستلزم همکاری همه دستگاه ها

بزرگداشت سعدی شیراز برگزار شد

نیاز جهان معاصر به شیخ اجل+ فیلم

تصویری دیده نشده از آرامگاه سعدی در اوایل دوره پهلوی

واحد‌های مسکن مهر بدون امکانات تحویل داده نمی‌شود

از جریمه بیش از هزار میلیارد ریالی یک کارخانه قند تا محکومیت قاچاقچی سوخت در فارس

محکومیت یک هزار میلیاردی یک کارخانه قند در فارس

قطع گاز برخی مشترکان در آباده

جامعه ایثارگری از بنیاد شهید و امور ایثارگران انتظاری جز تکریم ندارند

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

واکنش نماینده مجلس به ادعای دولت درباره قیمت دلار 100 هزار تومانی

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

امدادرسانی به بیش از 25 هزار نفر در 9 استان کشور / امدادرسانی در 4 استان ادامه دارد

عکس/ حضور رهبر انقلاب در سعدیه شیراز

ساخت دو تقاطع غیرهمسطح در بزرگراه شهید استوار

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

سرمقاله سیاست روز/ ناگزیرهای غرب

دردسرهای بزرگ اصولگرایان

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

وعده مقام وزارت نیرو برای رفع مشکلات فنی انتقال برق ایران، آذربایجان و روسیه

ببینید | تصاویر رویایی خلیج فارس از زاویه اتاقک شیشه‌ای ایستگاه فضایی بین‌المللی

محکومیت هزار میلیاردی یک کارخانه قند در فارس

پاسخگویی مدیران شهری شیراز در سامانه ارتباطات مردمی 137

آیین گرامیداشت روز جهانی سعدی در شیراز برگزار شد

از نبرد دریایی ایران با آمریکا چه می‌دانید؟

واگذاری «تیم استقلال» به هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس قانونی است؟

هشدار فعالیت سامانه بارشی تا روز دوشنبه

تیراندازی به پلیس برای ربودن دختر 15 ساله

حفاظت از تخت جمشید با تعیین تکلیف اسناد عرصه و حریم

اولین همایش ملی اسب اصیل دره شوری -زرقان فارس

پیام استاندار فارس در تبریک روز بزرگداشت سعدی

توضیح سفیر ایران در فرانسه درباره حادثه دیروز پاریس

جزئیات افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

ریچارد‌ هاس: ایران می‌تواند تنگه هرمز را ببندد

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

کارواش خانگی مدل Gunjet

بارش پراکنده باران در برخی از مناطق کشور

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز شنبه اول اردیبهشت+ جدول فیلم و قیمت بلیت

استحکام‌بخشی و رسیدگی به آرامگاه سعدی اعتبار می‌خواهد

گنجینه‌های ارزشمند ادب پارسی برای نسل جوان تبیین شود

برنامه سینماهای تهران، مشهد و شیراز امروز شنبه یکم اردیبهشت + جدول فیلم و قیمت بلیت