پیام فارس
نه به مرگ خاموش با چند اقدام ساده
يکشنبه 12 آبان 1398 - 09:23:18
پیام فارس - شیراز- ایرنا- شدت گرفتن سرمای هوا در آغاز فصل زمستان، افزایش استفاده از تجهیزات و سیستم های گرمایشی در منازل و محیط کار را به دنبال دارد؛ تجهیزاتی که در صورت استفاده ناصحیح خطرهایی همچون آتش سوزی یا مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن را موجب می شود.

به گزارش ایرنا، آمارها نشان می دهد که همه ساله شمار قابل توجهی از هموطنان در اثر بی احتیاطی و استفاده نادرست از وسایل گرمایشی دچار آسیب های جدی شده و یا جان خود را از دست می دهند.
در خصوص جدی گرفتن خطر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن بارها و بارها از سوی مسئولان به مردم هشدار داده شده اما باز هم کوتاهی و بی توجهی نسبت به این مساله حادثه ساز می شود.
در آخرین حادثه مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن در استان فارس که در نخستین روز از فصل زمستان سال 97 روی داد یک جوان 35 ساله در شهرستان فسا به علت استفاده از وسایل گرمایشی چوب و ذغال دچار مسمومیت با گاز مونوکسید کربن شده و جان خود را از دست داد.
علت وقوع این حادثه از سوی کارشناسان، بی احتیاطی در استفاده از وسایل گرمایشی و نصب دودکش نامناسب اعلام شده است.
بر اساس نظر کارشناسان، دودکش بخاری باید داخل دیوار و از جنس سیمانی بوده و 80 سانتیمتر از سطح بام بالاتر قرار گیرد و در انتهای آن کلاهک به شکل H نیز نصب شود.
اما با وجود همه تذکرها و هشدارها باز شاهد موارد متعدد از گازگرفتگی و مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن هستیم.
** مرگ خاموش 37 نفر در فارس
بر اساس اعلام مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی فارس، سال گذشته در این استان 37 نفر در اثر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن جان خود را از دست دادند.
مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی فارس در گفت و گو با ایرنا تصریح کرد: در هشت ماه نخست امسال نیز در استان 150 مورد مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن به اورژانس گزارش شده که این رقم در مقایسه با مدت مشابه پارسال 113 درصد افزایش داشته است.
دکتر محمد جواد مرادیان افزود: از این تعداد 71 مورد در محل درمان شده و 49 مورد منجر به بستری شده است.
او گفت: در این مدت، هفت نفر نیز در اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن جان خود را از دست دادند که در مقایسه با مدت مشابه پارسال رشد 250 درصدی را نشان می دهند.
وی، خواستار جدی گرفتن خطر مسمومیت با گاز مونوکسیدکربن از سوی شهروندان شد و اضافه کرد: مونوکسید کربن گازی بی رنگ، بی بو و بی مزه است که در اثر سوختن ناقص تمام سوخت های آلی مانند گاز طبیعی، نفت، گازوییل، بنزین و چوب حاصل می شود.
مرادیان ادامه داد: این گاز 200 برابر راحت تر از اکسیژن با گلبول های قرمز ترکیب می شود و سالانه هزاران نفر را به کام مرگ می کشاند.
مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی فارس، در خصوص علائم مسمومیت با گاز مونوکسید کربن هم گفت: علائم مسمومیت با این گاز بسیار شبیه علائم سرمایه خوردگی یا آنفولانزاست و افرادی که دچار این مسمومیت می شوند در مراحل اولیه تصور می کنند که دچار سرما خوردگی شده اند.
مرادیان افزود: این علائم شامل سردرد، ضعف جسمانی، سرگیجه، بیقراری، تهوع، استفراغ، خمیازه کشیدن های بیش از حد، حالت خواب آلودگی شدید، کاهش دید، خستگی و کاهش قدرت عضلانی است.
وی افزود: چنانچه افراد در این مرحله متوجه خطر مسمومیت شوند می توانند با خارج شدن از فضای آلوده از پیشرفت مسمومیت جلوگیری کنند.
او اظهار داشت: کبودی دست، کبودی دور لب ها، نوک انگشتان، تنگی نفس و در نهایت مرگ هم از علائم مرحله پایانی یا نزدیک به مرگ در اثر مسمومیت با گاز مونوکسید کربن است.
مدیر مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی فارس افزود: در صورت مواجهه با افرادی که به وسیله گاز مونوکسید کربن دچار مسمومیت شده اند، باید ضمن حفظ خونسردی با مرکز اورژانس 115 تماس گرفته و تا رسیدن تکنسین های اورژانس، نسبت به انتقال فرد مسموم از محیط آلوده به هوای آزاد اقدام شود.
مرادیان گفت: پس از انتقال فرد مسموم از محیط آلوده که مهمترین اقدام پیشگیرانه محسوب می شود، باید یقه پیراهن، کمربند و لباس های تنگ افراد مسموم را باز کرده و در صورت امکان اکسیژن به فرد مسموم داده شود و چنانچه فرد مسموم دچار استفراغ شد، راه دهان و بینی او برای تنفس باید باز نگاه داشته شود.
استفاده از بخاری های استاندارد مجهز به حسگر (سنسور) و سپردن کار راه اندازی آنها به افراد متخصص از جمله مواردی است که کارشناسان خواستار رعایت آن از سوی شهروندان هستند.
** ضرورت تجهیز تجهیزات گرمایشی به حسگر
مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی فارس گفت: شهروندان توجه داشته باشند که برای گرم کردن فضای خانه و سایر فضاها و محیط ها حتما از بخاری هایی استفاده کنند که نشان استاندارد داشته باشد.
مرتضی رهنما در گفت و گو با ایرنا افزود: با توجه استفاده شهروندان از بخاری در این موقع از سال رعایت این نکته که از تجهیزات استاندارد استفاده شود امری ضروری است.
وی ادامه داد: وسایل مولد گرمای گاز سوز از جمله بخاری با توجه به حساسیت آنها از جمله کالاهای مشمول استاندارد اجباری است و باید درهنگام خرید به استاندارد بودن آنها توجه کامل شود.
او اضافه کرد: بخاری های گازسوز باید مجهز به دستگاه حسگر تشخیص میزان اکسیژن محیط موسوم ( ODS ) باشد تا در هنگام کاهش اکسیژن، جریان گاز را قطع کند.
مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی فارس اظهار داشت: همچنین بخاری های گازسوز باید به حسگر (سنسور) حرارتی نیز مجهز باشند تا در صورت عدم خروج گاز تولیدی از دودکش و بازگشت آن به اتاق، جریان گاز را قطع کند.
رهنما، استفاده از دودکش را برای تمام بخارهای گازسوز ضروری دانست و افزود: آن دسته از بخاری هایی هم که بدون دودکش هستند باید علاوه براستاندارد بودن، درمحیط های باز مورد استفاده قرار گیرند.
وی ادامه داد: اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی فارس بر فروشگاه های عرضه این گونه محصولات نظارت کامل دارد و در صورت مشاهده موارد غیر استاندارد یا دریافت گزارش شهروندان در این زمینه، نسبت به جمع آوری آنها اقدام خواهد کرد.
6122/ 2027

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/103857/نه-به-مرگ-خاموش-با-چند-اقدام-ساده
بستن   چاپ