پیام فارس
کینوا خاویار گیاهان
چهارشنبه 22 آبان 1398 - 12:35:27
پیام فارس - ایسنا/فارس کینوا که به خاویار گیاهان شهرت یافته، طی سال‌های اخیر و به دلیل ویژگی‌هایش، نظر کشاورزان و تولیدکنندگان محصولات کشاورزی را به خود جلب کرده است.

کینوا گیاهی است که کمتر کسی نام آن را شنیده و یا حتی دیده است. کینوا، گیاه بومی آمریکای جنوبی است اما طی چند سال گذشته استقبال در کشت آن به دلیل خواص و مزایایش نسبت غلات رایج گسترش یافته است؛ به طوری که بر اساس آمار در بیش از 80 کشور جهان کار کشت بذر کینوا آغاز شده است؛ ایران هم از این شرایط مستثنا نیست.
گیاه کینوا به غلات شبیه است اما از آن به عنوان شبه غله یاد می شود. در واقع کینوا به خانواده تاج خروسیان تعلق دارد. خواص کینوا و قابلیت مصرف انسانی و دامی آن سبب شده است تا توجه ها به سوی کشت این گیاه برود. کینوا به خاویرا گیاهی نیز شهرت دارد.
پروتئین، منیزیم،فیبر، پتاسیم، آهن، کلسیم، فسفر، ویتامین های گروه ب و ای و انتی اکسیدان ها از جمله مواردی هستند که به وفور در دانه های این گیاه یافت می شود. کینوا یکی از معدود گیاهان خوراکی است که همه 9 آمینو اسید ضروری بدن را داراست.
کشت کینوا در فارس از سال 96 با دو هزار متر مربع آغاز شد و تا سال 97 به 122 هکتار رسید؛ تا به امروز اما مقدار کشت کینوا تا به فرا تر از 190 هکتار رسیده است؛ البته باید یادآور شد که این مقدار با توجه بر قابلیت کشت کینوا در سه زمان از سال است.
در کشور های بومی کینوا یعنی بولیوی، پرو، شیلی و اکوادور انواع متفاوت کینوا، سفید، سیاه و قرمز، کشت می شود اما در ایران و استان فارس هم اکنون تنها کینوای قرمز است که زیر کشت قرار می گیرد.
علاوه بر فارس، استان های قم، اصفهان، خوزستان،سیستان و بلوچستان، کرمان، خراسان و گلستان کشت کینوا را در مزارع خود آغاز کردند اما با این تفاوت که مقدار کشت کینوا در فارس به تنهایی بخش قابل توجهی را در بر می گیرد؛ به طوری که برآوردها حاکی از سهم 40 تا 50 درصدی از تولیدات کشور است.
یک کارشناس زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس در گفت و گو با ایسنا، می‌گوید: کشت گیاه کینوا ابتدا از سیستان و بلوچستان آغاز شد؛ فارس اما سال 96 اقدام به کشت ان کرد و هم اکنون با توسعه ی سطح زیر کشت آن بیشترین مقدار تولید کینوا در کشور را به خود اختصاص داده است.
حسین زارعی خاطرنشان کرد: 16 شهرستان همچون خرامه، سروستان، مرودشت، شیراز، فسا، فیروز آباد،لارستان، ممسنی، لار، جهرم، زرین دشت، داراب، سپیدان و به تازگی خرمبید و گراش به جمع تولید کنندگان کینوا ی استان پیوستند.
وی از کینوا و شرایط کشت ان می گوید: در حالت کلی در تمام فارس قابلیت کشت کینوا وجود دارد؛ اما دو مشخصه ی اصلی در کشت ان مطرح است؛ دمای کمتر از 30 درجه در زمان گل دهی و دمای بیشتر از منفی دو درجه در زمان کشت باید های کینواست.
زارعی درباره ی مزایا و قابلیت کشت کینوا می گوید: کینوا مقاوم به شوری اب است(EC بالا ی ده هزار) و نیاز ابی کمتری نسبت به غلات رایج چون ذرت و برنج دارد؛ چراکه بازه ی زمانی رشد ان در بعضی مناطق کمتر است؛ بنابراین نیاز آبی کمتری دارد. محصول دهی کینوا از ابتدای کاشت بسته به عواملی چون نوع، منطقه و شرایط اب و هوایی دارد؛ اما به طور کل بازه ی صد تا 170 روز زمان محصول دهی کینواست.
او خاطرنشان کرد: به رغم رشد قابل توجه تولید کینوا هنوز میزان تولیدات به آن اندازه نیست که امکان صادرات وجود داشته باشد؛ از ابتدای سال جاری تاکنون صد تن کینوا تولید شده است که با توجه امار سال گذشته یعنی 70 تن کینوا، پیشرفت حاصل شده است. باید توجه داشت که برای مصرف انسانی کینوا نیاز است پیش از عرضه ی ان به بازار فراوری( پوست گیری) شود.
کارشناس زراعت سازمان جهاد کشاورزی فارس در این باره می‌گوید: تا پیش از این برای پوست گیری دانه های کینوا کارخانه ای فعالیت نداشت؛ اما مدتیست که در فارس یک کارخانه برای فراوری محصولات کشاورزان اعلام آمادگی کرده است. این کارخانه قادر است در شبانه روز نزدیک به 30 تن کینوا را پوست گیری کند. این امکان وجود دارد که تمام تولیدات کینوای کشور برای فراوری به فارس منتقل و پس از ان به بازار عرضه شود.
زارعی با تاکید بر اینکه تا پیش از این آگاهی اندکی در بین عموم از گیاه کینوا وجود داشت گفت: سازمان جهاد کشاورزی فارس تاکنون در 17 شهرستان دوره های آموزشی برای کارشناسان حوزه ی کشاورزی و کشاورزان علاقه مند به کشت کینوا برگزار کرد. علاقه مندان به فعالیت در این عرصه می توانند از مشاوره ها و راهنمایی های سازمان بهرمند شوند.
زارعی در جواب اینکه آیا کینوا قابل کشت در گلخانه هست؟ توضیح داد: گیاه کینوا را می توان در گلخانه کشت داد اما توجیح اقتصادی ندارد؛ بهتر این است بعضی از مراحل رشد بذر کینوا را برای صرفه جویی زمان در گلخانه ها کشت داد.
این کارشناس با تشریح اینکه محصولات کینوای موجود در بازار وارداتیست ابراز امیدواری کرد تا با توسعه ی سطح زیر کشت در استان بتوان در کاهش قیمت ان در بازار و ترویج مصرف ان پیشرفت داشت.
حسین زارعی در پیروی چشم انداز تولیدات داخلی کینوا تشریح کرد: روند توسعه کشت کینوا در استان فارس روند بسیار خوبی است؛ یک کمیته فنی در جهاد کشاورزی راه اندازی شده است تا تمام جوانب کار کارشناسی شود و با دقت کافی به توسعه کشت اقدام کرد. امید است در سال‌های آینده سطح زیر کشت به 3 هزار هکتار رسد؛ در حال حاضر سطح زیر کشت کینوا 198 هکتار است؛ این احتمال وجود دارد تا با معرفی انواع دیگری از کینوا به کشاورزان، امکان کشت کینوا در مناطق دیم هم برقرار شود.
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/104326/کینوا-خاویار-گیاهان
بستن   چاپ