پیام فارس
معاون انجمن علمی حشره شناسی ایران :
رویکردهای سنتی پاسخگوی مبارزه با حشرات برای ریشه کنی بیماری‌ها نیست
پنجشنبه 23 آبان 1398 - 01:11:12
پیام فارس - شیراز - معاون انجمن علمی حشره شناسی ایران با بیان اینکه رویکردهای سنتی پاسخگوی مبارزه با حشرات برای ریشه کنی بیماری‌ها نیست گفت: بیماری‌های مختلفی مانند مالاریا، لیشمانیوز، تب دانگ، تب زرد، زیکا و بیماری خواب از حشرات منتقل می‌شود و برای ریشه کنی این بیماری‌ها باید از رویکردهای نوین بهره برد.

دکتر حسن وطن دوست روز چهارشنبه در آیین آغاز به کار دومین کنگره بین‌المللی بیماری‌های ناقل زاد و تغییرات اقلیمی و چهارمین کنگره ملی حشره شناسی پزشکی ایران در شیراز اظهار داشت : نقاط بسیاری از دنیا با این بیماری‌ها درگیر هستند، تمام کشورها از این نظر مورد تهدید قرار دارند و به روش های مختلفی با این موارد مبارزه می شود.
وی اضافه کرد: در گذشته از روش هایی سنتی مانند سم پاشی برای از بین رفتن این بیماری ها استفاده می شد، اما امروزه روش‌های سنتی جوابگو نیست و روش های جدیدی وجود دارد و در بسیاری از نقاطی که مالاریا وجود دارد از پشه بندها استفاده می شود تا به ویژه برای کودکان و مادران باردار استفاده شود.
دکتر وطن دوست افزود: یکی دیگر از روش های جدید در این زمینه به کار برده می شود ، روش تغییرات ژنتیکی در حشرات است تا جلوی زاد و ولد حشرات گرفته شود، به تازگی نیز یک سری سموم برای مبارزه با لیشمانیا به جونده ها داده می شود که این سموم وارد خون حشرات می شود و زمانی که پشه خون این جونده ها را می خورد از بین می رود، همچنین روش های نوین دیگری وجود دارد که در دنیا مورد استفاد قرار می گیرد.
معاون انجمن علمی حشره شناسی ایران اضافه کرد: بیشترین فراوانی بیماری های قابل انتقال از حشرات در قاره آفریقا است؛ منطقه خاورمیانه نیز در زمینه این گونه بیماری ها فراوانی زیادی دارد، در ایران از سوی وزارت بهداشت سیستم مانیتورینگ و پایش بیماری ها به خوبی انجام می شود و بیماری هایی که ممکن است از کشورهای همسایه وارد ایران شود بررسی و رصد می شود.
دکتر وطن دوست همچنین از برگزاری نشست ها و کارگاه های آموزشی بین المللی برای کشورهای همسایه سخن گفت و اضافه کرد: تاکنون 500 نفر از کشورهای مختلف در ایران آموزش دیده اند تا در زمینه کنترل بیماری ها در کشورهای های خود اقدام کنند.
او برآیند برگزاری این کنگره را حضور اساتید و اندیشمندان داخلی و خارجی برای انتقال و به اشتراک گذاشتن تجربیات مختلف و همکاری های مشترک در درازمدت عنوان کرد.
10 میهمان خارجی در کنگره حشره شناسی پزشکی
دبیر اجرایی دومین کنگره بین المللی بیماری های ناقل زاد و تغییرات اقلیمی و چهارمین کنگره بین المللی حشره شناسی پزشکی ایران نیز گفت: در این کنگره بیش از 350 نفر نام نویسی کردند که در عناوین مختلف به صورت سخنرانی های کلیدی، ارایه های شفاهی و ارایه به صورت پوستر در کنگره حضور دارند.
دکتر ابوذر سلطانی با اشاره به حضور 10 مهمان خارجی از هشت کشور در این کنگره اضافه کرد: تلاش این بوده است که کنگره به صورت کنگره سبز برگزار شود و ارایه پوسترها به صورت الکترونیک انجام می شود؛ پوسترهای کاغذی حذف شده اند تا هزینه چاپ و موضوع دوستدار محیط زیست رعایت شود تا کنگره ای داشته باشیم که به صورت سبز برگزار می شود.
دبیر اجرایی کنگره بیان کرد: در این کنگره از تمام حشره شناسان و سایر رشته های مرتبط با علم حشره شناسی پزشکی مانند انگل شناسان، اپیدمیولوژیست ها و متخصصان بیماری های عفونی از دانشگاه های سراسر کشور دعوت شده است که استقبال بسیار خوبی برای حضور در کنگره داشتند.
تاکید بر شناخت بیولوژیک حشرات
دکتر کوروش عزیزی دبیر علمی این کنگره نیز با بیان اینکه بیماری های ناقل زاد حشرات عامل آنها هستند گفت: حشرات علاوه بر اینکه می توانند یک سری از بیماری ها را انتقال دهند، می توانند خطرآفرین باشند و حتی باعث مرگ شوند، همچنین تعدادی از حشرات نیز آفت کشاورزی، آفت بهداشتی و آفت شهری هستند و ارتباطات مختلفی با انسان دارند، بنابراین ممکن است منافع اقتصادی و بهداشتی انسان ها را مورد هجوم و خطر قرار دهند.
عزیزی اضافه کرد: به همین دلیل لازم است شیوه های کنترلی مناسبی برای مهار این حشرات تنظیم شود، تدوین شیوه های کنترلی نیازمند شناخت بیولوژی حشرات است، بنابراین باید حشره و نوع زندگی آن را به خوبی بشناسیم تا متناسب با آن شیوه های کنترلی را به کار بگیریم.
وی گفت: به همین دلیل فراخوانی ارایه شد و بیش از 300 میهمان داخلی و 10 مهمان خارجی از کشورهایی مانند ایتالیا، ترکیه، هند، افغانستان، سنگال، کنیا، غنا و بنگلادش که دانشمندان و صاحب نظران علم حشره شناسی هستند در این رویداد علمی حضور یافتند تا مسایل مختلف این حوزه را بررسی کنند.
او افزود: از بیش از 350 مقاله ای که به دبیرخانه ارسال شده 49 مقاله به صورت برنامه های سخنرانی و 262 مقاله نیز به صورت پوستر پذیرفته شده است.
دبیر علمی کنگره حشره شناسی پزشکی محورهای اصلی این کنگره را شامل هفت محور با عناوین لیشمانیوزها شامل سالک و سایر بیماری ها، مالاریا، بیماری های ویروسی، آفات شهری، کنترل آفات و مقاومت به سموم، بندپایان سمی و زهرآگین و حشره شناسی قانونی عنوان کرد که با حضور دانشمندان و محققان علم حشره شناسی، در هفت میزگرد علمی مورد تبادل نظر قرار می گیرد.
عزیزی با اشاره به جایگاه برتر دانشگاه علوم پزشکی شیراز در زمینه تحقیقات علمی در کشور، اضافه کرد: دانشگاه علوم پزشکی شیراز پس از دانشگاه علوم پزشکی تهران دومین دانشگاه کشور است که رشته حشره شناسی پزشکی را در مقاطع ارشد و PHD راه اندازی کرده است و اساتید این حوزه نیز پژوهش های بسیار موثر و با کیفیتی انجام می دهند که در مجله های علمی معتبر دنیا چاپ می شود و قابل مشاهده است.
این عضو هیات علمی گروه حشره شناسی پزشکی دانشگاه افزود: در شیراز دیدگاهی وجود دارد که مسایل علمی باید برای جامعه نیز مفید و کاربردی باشد و ارتباط مناسبی بین گروه حشره شناسی پزشکی و معاونت بهداشت دانشگاه در زمینه کنترل بیماری های ناقل زاد مانند مالاریا، سالک، تب دانگی و کنترل عقرب و شپش سر وجود دارد.
این کنگره سه روزه، از 22تا 24 آبان در مجتمع فرهنگی رفاهی ولایت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، در حال برگزاری است.
برچسب‌ها
بیماری های غیرواگیر علوم پزشکی حشرات بهداشت و درمان بیماری های واگیردار علمی بهداشت و سلامت

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/104380/رویکردهای-سنتی-پاسخگوی-مبارزه-با-حشرات-برای-ریشه-کنی-بیماری‌ها-نیست
بستن   چاپ