پیام فارس
رئیس کتابخانه عمومی لارستان: کتابخانه دهکویه در تصرف شورای این شهر است
شنبه 26 مهر 1399 - 08:07:13
پیام فارس - لارستان- معاون مدیرکل کتابخانه های عمومی استان فارس و رئیس کتابخانه عمومی لارستان نسبت به اقدام اعضای شورای شهر تازه تاسیس دهکویه ابراز گلایه کرد و اظهار داشت : در حالی که ساختمان کتابخانه عمومی شهر دهکویه با همت و کمک های مردم منطقه و اعتبارات دولتی ساخته و آماده افتتاح بود سال گذشته اعضای شورای شهر، این پروژه را صاحب شدند وآن را تبدیل به فضای اداری برای شورای شهر کردند.

محمد معتمدیان روز شنبه در گفتگو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: عملیات اجرایی کتابخانه دهکویه از سال 89 و با زیربنای حدود 300 متر مربع آغاز شده بود و سال گذشته آماده بهره برداری شده بود. 
معتمدیان ، خواستار بازپس گیری این ساختمان از سوی فرمانداری ویژه لارستان شد و گفت: برغم مکاتبات فراوان و حتی مخالفت و ابراز نگرانی فرماندار اما اعضای شورای شهر و شهرداری دهکویه به بهانه تازه تاسیس بودن شهر و نداشتن فضای مناسب برای اعضای شورای شهر، یک فضای فرهنگی را اینگونه تسخیر کرده اند.
سه شهر لارستان فاقد کتابخانه عمومی
رئیس کتابخانه عمومی لارستان همچنین گفت: یکی از اولویت های مهم نهاد کتابخانه های عمومی بهره مندی تمامی شهرها از ساختمان و فضای فیزیکی مناسب است که در استان فارس 23 شهر همچنان فاقد کتابخانه هستند که سه مورد آن در لارستان است.
وی شهرهای دهکویه، لطیفی و بنارویه را از جمله شهرهای فاقد کتابخانه در لارستان عنوان کرد و گفت: پروژه کتابخانه شهر بنارویه نیز هم اینک با میانیگن بالای 70درصد پیشرفت فیزیکی در حال ساخت است که برای بهره برداری کامل آن نیز حدود پنج میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.
وی تصریح کرد: متولی ساخت این پروه ابتدا بر عهده اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان بوده و به دلیل مشکلات فنی و بی کیفیت بودن سازه ساختمان حتی از سوی کارشناسان شورای فنی استان دستور تخریب پروژه صادرشد که البته با دستور استاندار و تخصیص اعتبار مورد نیاز تا حدودی کار مقاوم سازی و رفع ایرادات فنی پروژه نیز انجام شد.
دو رویکرد متفاوت فرهنگی در شهرهای دهکویه و لطیفی
معتمدیان، با ابراز گله مندی از اقدام شورای اسلامی شهر دهکویه میزان که همکاری و همراهی اعضای شورای شهر و شهرداری لطیفی نسبت به حوزه فرهنگ و کمک به ساخت کتابخانه را قابل تحسین و تقدیر می داند و گفت: با همکاری و همراهی اعضای شورای شهر و شهرداری لطیفی نیز یک باب کتابخانه با زیربنای بیش از 220 متر مربع با پیشرفت فیزیکی بالای 70 درصد و با هزینه خود شهرداری این شهر در حال ساخت است.
مسجد و مدرسه سازی در لارستان اشباع شده است
رئیس کتابخانه عمومی لارستان همچنین همراهی و کمک خیرین نسبت به ساخت کتابخانه و حوزه فرهنگ را در سطح شهرستان ضعیف و غیر قابل قیاس با سایر حوزه های تجاری و یا مذهبی مورد نظر و تاکید خیرین دانست و گفت: دلیل این مهم تا حدودی به سبغه فرهنگی و اعتقادات خود خیرین و واسطه های آنان بر می گردد.
وی ابراز داشت: بسیاری از خیرین این دیار بیشتر دیدگاه های تجاری و یا مذهبی دارند و این دو مقوله از دیرباز در وجود مردم این منطقه و خیرین بوده و نسل به نسل به لحاظ فکری در درون آنها نهادینه شده است.
رئیس کتابخانه عمومی لارستان گفت: اگر خیری گفت که جایی باید مسجد بسازم، دیگر کسی قادربه تغییر رویکرد آن نیست باید آنجا مسجد ساخت و یا اگر جایی و مناطقی حتی مدرسه سازی و یا مسجد سازی اشباع شده و اعلام شود که دیگر نیازی نیست ولی چون از دیرباز تاکنون این فرهنگ و دیدگاه در درون مردمان این منطقه وجود داشته اقدام به این کار می کنند و تغییراین رویکرد و دیدگاه اکنون کار مشکلی شده است.
معتمدیان تاکید کرد: طی سال های اخیر رایزنی های فراوانی برای تغییر رویکرد و ورود خیرین به حوزه فرهنگ انجام شده اما همچنان بی نتیجه بوده است.
وی گفت: به نظر می رسد حتی اگر خیرین خود نیز مایل به ورود به حوزه فرهنگ بوده اند اما برخی واسطه ها به دلایلی مانع از این کار شده اند و اهداف خاص دیگری را دنبال می کنند.
معتمدیان تصریح کرد: البته این رویکردها و دیدگاه خیرین در سطح منطقه نیز متفاوت است و به همان میزان در سطح شهرستان لارستان ورود خیرین به حوزه فرهنگ بسیار ضعیف و نامطلوب بوده در شهرستان اوز به بهترین وجه ممکن شاهد حضور و ساماندهی سرمایه های خیرین به سمت حوزه فرهنگ به ویژه ارتقای سطح فرهنگ مطالعه و کتابخوانی هستیم.
معتمدیان گفت: به نظر می رسد باید یک انجمن و وحدت نظری برای سازماندهی و هدایت دیدگاهی در خیرین منطقه شکل بگیرد تا سرمایه ها و مهمتر از آن جهت گیری فکری و دیدگاهی آنها نیز به سمت نیازهای اساسی و ضرورت های مهم جامعه سوق داده شود.
نگهداری 700 نسخه خطی و سنگی در لارستان
این مقام مسوول افزود: بیش از 700 نسخه خطی و چاپ سنگی و سربی از دست نوشته های محلی و برخی اسناد و مدارک حاوی نامه های اداری و دیوانی در حوزه های گوناگون گردآوری و هم اینک در کتابخانه حسینیه اعظم مرحوم آیت الله آیت الهی شهر لار نگهداری می شود.
به گفته معتمدیان همچنین بیش از 30 هزار نسخه کتاب در رشته ها و حوزه های مختلف بهمراه کتاب ها و نسخه های خطی و دست نوشته های مرحوم آیت الهی از سال 64 تاکنون دراین کتابخانه نگهداری می شود.
معتمدیان تاکید کرد: برخی از این نسخه ها و دست نوشته های موجود سابقه تاریخی بیش از 500 ساله دارند که نمادی از تاریخ و فرهنگ و هویت این خطه را نشان می دهد.
وی گفت: البته اسناد و مدارک زیادی از تاریخ و گذشته لارستان کهن شامل نامه ها ، دیوان و اشعار و کتب تاریخی نیز هم اینک در اختیار برخی افراد و خانواده ها وجود دارد که با راه اندازی مرکز نگهداری اسناد در کتابخانه عمومی لارستان این اسناد در اختیار کتابخانه عمومی و این مرکز قرار خواهد گرفت و این افراد بارها در این زمینه اعلام آمادگی کرده اند.
معتمدیان، با بیان اینکه نگهداری و حفاظت و حراست از این نسخه ها و اسناد نیز ظرافت ها و شرایط خاص خود را می طلبد ، گفت: با توجه به اهمیت و ضرورت این مهم یکی از کارمندان کتابخانه های عمومی لارستان نیز به طور ویژه و حتی با فراگیری آموزش های لازم از نهاد کتابخانه های عمومی کشور مسئول حفظ و نگهداری این اسناد شده است.
وی تصریح کرد: بیش از ده ها هزار از کتاب ها و نسخه ها و دست نوشته های مرحوم آیت الهی نیز در این موزه و کتابخانه نگهداری می شود.
دو برابر شدن فضاهای فیزیکی کتابخانه ها
معتمدیان ، همچنین تعداد کتاخانه های موجود در لارستان را نیز هم اینک 17 باب اعم از دولتی و مشارکتی و بخش خصوص دانست و گفت: بر اساس استاندارد به ازای هر هشت نفر باید 100 متر مربع فضای مطالعه موجود باشد.
وی با بیان اینکه هم اینک بییش از 150 هزار نسخه کتاب در حوزه های مختلف در این کتابخانه ها موجود است، گفت: با شمارش جمعیت حدود 230 هزار نفری لارستان میزان فضای فیزیکی به ازای هر هشت نفر حدود 16 هزار متر مربع می شود که هم اینک نصف این رقم تحقق یافته است.
معتمدیان گفت: میزان فضای کتابخانه ای در شهرستان لارستان در سال 92 کمتر از سه هزار و 200 متر مربع بود ولی اکنون با شمارش پروژه های در دست اجرا به بیش از هشت هزارمتر مربع رسیده که از میانگین استانی نیز بالاتر هستیم.
وی تصریح کرد: تعداد عضویت کتابخانه ها در شهرستان لارستان نیز از حدود سه هزار نفر در سال 92هم اینک به حدود 9 هزار عضو کتابخانه در سال 99 رسیده است.
معتمدیان ، میزان سرانه مطالعه در لارستان را به طور نسبی برابر با سرانه کشوری دانست و گفت: سرانه خوانش بالاست اما سرانه مطالعه مفید و کتابخوانی هم در سطح کشور و شهرستان لارستان به هیچ وجه مناسب نیست.
معتمدیان معتقد است که هر چه سرانه مطالعه مفید در جامعه پایین باشد ورود کتاب های بی محتوا و تولید محتواهای ضعیف در مخازن کتابخانه ها ، نمایشگاه های کتاب و همچنین فروشگاهای کتاب نیز به مراتب ببیشتر خواهد شد.
او می گوید: جامعه کتاب نخوان منجر به تولید محتواهای ضعیف می شود و وقتی سرانه مطالعه و کتاب خواندن عمیق در سطح جامعه نزولی شود به همان میزان شاهد تولید محتواهای کم عمق و بی ارزش خواهیم بود.
ساخت بزرگترین کتابخانه استان فارس 12 ساله شد
معتمدیان ، همچنین با اشاره به ساخت بزرگترین پروژه کتابخانه عمومی استان فارس در شهرستان لارستان ، گفت: عملیات اجرایی این طرح از سال 88 آغاز شده ولی همچنان به دلیل کمبود اعتبار تاکنون به بهره برداری نرسیده است.
وی یادآور شد: پروژه ساختمان کتابخانه عمومی لارستان در زمینی به مساحت چهار هزار و 500 متر مربع و با زیربنای 2 هزار و 700 متر مربع در 2 طبقه در حال ساخت است که در صورت تامین اعتبار تا نیمه نخست سال آینده بهره برداری خواهد شد.
رئیس کتابخانه عمومی لارستان ، میانگین پیشرفت فیزیکی این طرح را حدود 70 درصد ذکر کرد و افزود: برای ساخت این طرح تاکنون 20 میلیارد ریال هزینه شده و برای اتمام آن نیز به همین میزان اعتبار نیاز است.
وی گفت: این پروژه با کاربری مختلف اداری وفضاهای کتابخانه ای از جمله مخزن کتاب، تالار اجتماعات، مرکز نگهداری اسناد و نسخه های خطی، کتابخانه کودکان ، کلاس‌های آموزشی، کانون نابینایان ، بازارچه کتاب، سایت کامپیوتری، فضاهای مجزای مطالعه، ساختمان اداری، بخش صحافی، نمازخانه و سالن آمفی تئاتر و همچنین سالن‌های مجزا ویژه آقایان و بانوان در حال ساخت است.
شهرستان لارستان استان فارس به مرکزیت لار در فاصله 387 کیلومتری جنوب شیراز واقع شده است.
برچسب‌ها
طرح های کتابخوانی نهاد کتابخانه های عمومی کشور لارستان فارس
پروندهٔ خبری
شیراز، پایتخت کتاب ایران

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/151572/رئیس-کتابخانه-عمومی-لارستان--کتابخانه-دهکویه-در-تصرف-شورای-این-شهر-است
بستن   چاپ