پیام فارس
استادیار دانشگاه شیراز مطرح کرد:
تهیه نقشه فرونشست‌های ایران با بهره‌گیری از روش تداخل سنجی راداری
چهارشنبه 5 ارديبهشت 1397 - 16:20:06
فارس آنلاین - استادیار دانشکده مهندسی راه و ساختمان و محیط زیست دانشگاه شیراز گفت: با بهره‌گیری از روش مبتنی بر سنجش از دورِ تداخلسنجی راداری قادر هستیم با دقت یک سانتی‌متر فرونشست‌ها را شناسایی کنیم که نتیجه حاصل از آن، ایجاد نقشه فرونشست‌های ایران است .
به گزارش ایسنا منطقه فارس، مریم دهقانی چهارشنبه پنجم اردیبهشت در نخستین همایش ملی مخاطرات زمین شناختی در استان، مهمترین و نخستین کار را در موقعیت کنونی مطالعه فرونشست‌ها و اندازه‌گیری آن‌ها دانست و عنوان کرد: با بهره‌گیری از روش مبتنی بر سنجش از دورِ تداخلسنجی راداری قادر هستیم با دقت یک سانتی‌متر فرونشست‌ها را شناسایی کنیم که نتیجه حاصل از آن، ایجاد نقشه فرونشست‌های ایران است .
وی افزود: براساس این نقشه همه دشت‌های ایران در سال 20 تا 30 سانتی‌متر فرونشست می‌کنند که در استان فارس دشت ششده و قره‌بلاغ در فسا 30 سانتی‌متر در سال، دشت داراب 30 سانتی‌متر در سال، دشت ده‌بید 8 سانتی‌متر در 70 روز و دشت مرودشت یا تخت‌جمشید 5 .3 سانتی‌متر در 70 روز نشست دارد.
دهقانی با بیان اینکه نشست‌ها در مزارع کشاورزی به دلیل برداشت بی‌رویه آب مشاهده می‌شود، گفت: هم‌اکنون آبخوان‌ها به هیچ عنوان تغذیه نمی‌شوند یا اگر بشوند، کافی نیست و برداشت از سفره آب زیرزمینی را بی درنگ باید متوقف کرد.
همچنین استاد دانشکده مهندسی عمران دانشگاه علم و صنعت ایران نیز در خصوص بروز زلزله‌های متعدد در ایران، بیان کرد: زلزله‌های امروز براساس تکامل کره زمین رخ می‌دهد و اگر آثار سوئی دارد، به دلیل چگونگی برنامه‌ریزی است و اطلاق واژه بلا به این پدیده طبیعی نوع برخورد و نگاه ما به مسئله است .
محمدحسن بازیار در تشریح چرایی بروز زلزله، خاطرنشان کرد: حرکت صفحه آفریقا و آورسیا و فشار ناشی از آن، باعث بروز زلزله می‌شود.
این عضو کمیته ملی سدهای خاکی ایران ادامه داد: فارس استانی لرزه‌خیز است و همواره زلزله‌هایی کوچک در آن رخ می‌دهد که این زلزله‌ها در گسل زاگرس در مقایسه با گسل البرز تناوب بیشتری دارد و بنابراین باید همیشه توقع زلزله را داشته باشیم.
وی افزود: از 28 زلزله بزرگ جهان، دو زلزله مربوط به ایران است و زندگی شهری بدون درنظر گرفتن اقدامات لازم برای استحکام ساختمان‌ها پدیده‌ای طبیعی را به بلای طبیعی بدل کرده است .
بازیار گفت: در کشوری زندگی می‌کنیم که شرایط طبیعی و زمین‌شناسی در آن به‌گونه ای است که اکثر شهرها نزدیک گسل قرار گرفته‌اند و این موضوع می‌طلبد علم ما نسبت به زلزله بیشتر از سایر کشورهای لرزه‌خیز باشد.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه شیراز در منطقه خطر زیاد از لحاظ لرزه‌خیزی قرار دارد، گفت: اگرچه احتمال بروز زلزله در شهرهای تهران، قزوین، زنجان و تبریز بیش از شیراز است، قرارگیری استان فارس بر روی گسل‌های متعدد این استان را در معرض زلزله‌های مداوم قرار می‌دهد.
وی ادامه داد: هر 10 سال یکبار شاهد زلزله‌ای با قدرت 7 تا 8 ریشتر خواهیم بود و این آمار در مقایسه با دیگر نقاط جهان بسیار زیاد است و مهمترین اقدام در مرحله کنونی جمع آوری اطلاعات و بررسی زمین شناختانه و تدوین نقشه است تا در ادامه بتوان براساس آن راه‌حلی ارائه کرد .
انتهای پیام

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/22837/تهیه-نقشه-فرونشست‌های-ایران-با-بهره‌گیری-از-روش-تداخل-سنجی-راداری
بستن   چاپ