پیام فارس
آفت هایی که گریبانگیر بلوطستان شدند/ تلاش منابع طبیعی برای حفاظت
دوشنبه 28 آبان 1397 - 11:19:50 AM
مهر
پیام فارس - شیراز- آفت های ناشی از خشکسالی و قطع درختان، برای جنگل های بلوط فارس خط و نشان می کشند و در این راستا منابع طبیعی تلاش می کند از بلوطستان حفاظت کند.

 استان فارس دارای سه ناحیه رویشی زاگرسی، ایران- تورانی و خلیجی - عمانی از پنج ناحیه رویشی کشور است که 836 هزار هکتار از جنگل‌های آن واقع در ناحیه رویشی زاگرس، بالغ‌بر 1.2میلیون هکتار در ناحیه رویشی ایران - تورانی و 157 هزار هکتار از جنگل‌های استان در ناحیه رویشی خلیجی - عمانی واقع‌شده است .
گونه‌های بلوط، بادام، ارس، شن، ارژن، جغجغک و شیر خشت ازجمله گونه‌های شاخص در منطقه زاگرس، بنه، بادام، زالزالک، تنگرس، ارژن، و زبان‌گنجشک از گونه‌های بارز در منطقه ایران-تورانی و کنار، کهور ایرانی و استبرق از مهم‌ترین گونه‌های جنگلی موجود در ناحیه رویشی خلیجی- عمانی استان هستند .
استان فارس نیز طی چند سال گذشته با خشکسالی شدید مواجه بوده و در این بین آسیب هایی نیز متحمل شده ازجمله خشکی باغات و تاثیر در عرصه های منابع طبیعی که در برخی بخشهای این حوزه خسارات به حدی است که از آن به عنوان بحران یاد می شود .
کارشناسان معتقدند وقوع خشکسالی در عرصه های منابع طبیعی و جنگلها باعث تشدید در تاثیرگذاری آفات درختان شده و این عرصه ها را با خطر مواجه می کند که در این خصوص جنگلهای بلوط استان فارس به خصوص در کازرون طی مدت گذشته با این مشکلاتی در حال دسته و پنجه نرم کردن است .
آفتهایی مثل سوسکهای چوبخوار، زغالی شدن درختان و خشکیدگی درختان از جمله موضوعاتی است که عرصه های منابع طبیعی استان را تهدید می کند .

برخی کارشناسان بر این باورند که از بین رفتن عرصه های منابع طبیعی استان و همچنین درختان بلوط می تواند خسارات زیادی را بر جای گذارد .
در این راستا مدیر کل منابع طبیعی استان فارس با بحرانی دانستن وضعیت جنگلهای استان گفت: طی چند سال گذشته به دلیل خشکسالی و آفت تعداد زیادی از درختان استان به ویژه درختان بلوط از بین رفتند .
مهرزاد بوستانی افزود: در مدت کذشته به دلیل خشکسالی و همچنین ورود گرد و غبار به استان آفت و بیماری در درختان به ویژه درختان بلوط طغیان کرد و در این میان تعداد قابل توجهی از درختان خشک شدند .
وی با اشاره به اینکه در حال حاضر نیز وضعیت درختان بلوط در استان نگران کننده است، تاکید کرد: هم اکنون تعدادی از درختان بلوط یا تک درخت و یا قسمتهایی از آن دچار خشکیدگی و آفت شده است .
منابع طبیعی فارس برنامه های مقابله با آفت در بلوط ها را در دستور کار دارد که شامل اقدامات پیشگیرانه و دیگری حفاظت است مدیر کل منابع طبیعی استان فارس بیان کرد: در این راستا منابع طبیعی استان برنامه هایی را در دستور کار دارد که یکی مربوط به اقدامات پیشگیرانه و دیگری حفاظت است که در این رابطه حوضچه های هلالی در اطراف درختان بلوط برای آبگیری زیاد ایجاد شده است .
وی گفت: علاوه بر این تعدادی از درختان و یا شاخه های آلوده نیز برای پیشگیری از گسترش آفت و خشکیدگی به خارج از جنگل منتقل شده اند .
وی در خصوص دلایل ایجاد خشکیدگی توضیح داد: استفاده بی رویه از آبهای زیرزمینی و گرد و خاکهایی که تابستان وارد استان می شود باعث حمله سوسکهای چوبخوار و زغالی شدن درختان شده است .
دبیر موسسه 13 فروردین با اشاره به اینکه بزرگترین نقش جنگل‌های زاگرس در استان مدیریت آبهای روان است گفت: این جنگلها علاوه بر نقش آبخیزداری از فرسایش خاک جلوگیری می کنند .
علی اکبر کاظمینی توضیح داد : با توجه به اینکه استان فارس، استانی کوهستانی است این جنگلها در شیب کوه از فرسایش خاک جلوگیری می کنند از این رو باید برای حفظ و نگهداری این جنگل ها تلاش کرد .

وی با اشاره به دیگر مزایای وجود جنگلها ادامه داد: جلوگیری از افزایش ریزگردها، افزایش رطوبت زایی، تثبیت کربن و... از دیگرمزایای جنگل‌های زاگرس است .
این فعال حوزه محیط زیست با اشاره به اینکه در حال حاضر جنگل‌های زاگرس در فارس حال روز خوبی ندارند، بیان کرد : محیط زیست در حال حاضر ارزش یک درخت بلوط را 200 هزار دلار برآورد می کند اما در حال حاضر ما تعداد زیادی از این درختان را با شخم زدن از بین می بریم تا 1.5 تن گندم در یک هکتار برداشت کنیم .
کاظمینی ادامه داد: اگر روند تخریب جنگل‌های زاگرس به همین شکل ادامه داشته باشند در آینده فارس به سمت بیابانی شدن پیش می رود و آن وقت نمی توان برای جلوگیری از ورود کویر به استان اقدامی انجام داد .
در این راستا ضروری است مسئولان امر برای حفظ و نگهداری از این جنگل ها در استان چاره اندیشی کنند زیرا در صورت ادامه این روند از جنگل‌های فارس چیزی باقی نمی ماند .

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/66098/آفت-هایی-که-گریبانگیر-بلوطستان-شدند--تلاش-منابع-طبیعی-برای-حفاظت
بستن   چاپ