پیام فارس
سالک، وبا و کریمه کنگو سه بیماری تابستانه در کمین مردم استان فارس
سه شنبه 27 تیر 1402 - 10:47:22 AM
فارس
پیام فارس - کریمی در گفتگو با خبرگزاری فارس در شیراز، اظهار داشت: با توجه به فراهم بودن زمینه شیوع بیماری‌های سالک، وبا و تب کریمه کنگو در استان فارس و شهر شیراز هشدارهایی را از طریق خانه‌های بهداشت، پایگاه‌های سلامت، صدا و سیما و شهرداری شیراز انجام داده‌ایم تا مردم آگاه‌تر شده و در زمینه پیشگیری بهتر عمل کنند.
وی ابتدا با اشاره به شیوع بیماری سالک که بومی استان فارس است، گفت: همه ساله تعداد زیادی از افراد به بیماری سالک مبتلا می‌شوند که از طریق گزش پشه خاکی به انسان منتقل می‌شود. 
او ادامه داد: گزش پشه خاکی در برخی از فصول فعالیت بیشتری دارد و سبب می‌شود این بیماری انگلی که اگرچه تهدید کننده زندگی نیست و منجر به مرگ نمی‌شود اما به لحاظ زیبایی و پوستی می‌تواند برای فرد حادثه ساز شود و زندگی او را تحت تاثیر قرار دهد.
کریمی با تقسیم این بیماری به دو نوع شهری و روستایی گفت: در نوع روستایی مخزن بیماری موش‌هایی است که در مزارع هستند، پشه خاکی در خانه موش‌ها تکثیر می‌شود و موش‌ها را می‌گزد و سپس نیش این پشه می‌تواند با گزش انسان بیماری را به افراد منتقل کند. 
وی با اشاره به اینکه در نوع شهری مخزن سگ و انسان بیمار است گفت: در نوع شهری پشه انسان و سگ مبتلا به سالک را می‌گزد و به انسان دیگر منتقل می‌کند. 
او با اشاره به لزوم انجام اقدامات لازم برای مقابله و پیشگیری از این بیماری گفت: لازم است مردم و مسئولان برای مقابله با این بیماری اقداماتی را انجام دهند تا جلوی تکثیر این حشره گرفته شود. 
وی با اشاره به اینکه نخاله‌های ساختمانی خانه‌های مخروبه و خانه‌های قدیمی مکان مناسبی برای تخم‌ریزی این پشه هستند، اظهار داشت: عملکرد ما این است که باید مردم و مسئولان را نسبت به این بیماری آگاه کرده و با خود همراه کنیم به گونه‌ای که مسئولین باید خاکروبه‌ها و نخاله‌های ساختمانی را ساماندهی کنند و محیط زیست را تمیز نمایند، خانه های مردم نیز نباید درز داشته باشد؛ چراکه گاهی مشاهده شده است که پشت کمدها، رختخواب‌ها و جاهای نمناک و مرطوب و تاریک پشه‌ها تخم‌ریزی کرده و تکثیر می‌شوند لذا مردم باید سقف‌ها و دیوارهای مشکل‌دار را ترمیم کنند. 
وی افزود: همچنین افرادی که اقدام به نگهداری مرغ و خروس و دام در منزل می‌کنند یا در گوشه‌ای از خانه‌هایشان خاکروبه نگهداری شده است با این مشکل روبرو شده؛ لذا داخل خانه‌ها باید بهسازی شده، پنجره‌ها توری‌های ریز داشته باشند و مراقب کودکان به ویژه در هنگام غروب آفتاب باشیم و با استفاده از قلم‌های دافع حشرات و پوشیدن لباس‌های آستین بلند از آنها محافظت کنیم. 
معاون فنی معاونت بهداشت دانشکاه علوم پزشکی شیراز در ادامه بروز بیماری‌های اسهالی را نیز از جمله بیماری‌های فصل تابستان عنوان کرد و گفت: یکی از دغدغه مهم خانواده‌ها با آغاز فصل تابستان بیماری‌های اسهالی از جمله وبا است. 
وی تنوع میوه، استفاده بیشتر از سبزیجات و مسافرت‌ها را از دلایل ابتلا به بیماری های اسهالی دانست و گفت: شست و شوی مداوم دست‌ها، شستن صحیح میوه و سبزی و ضدعفونی کردن آنها با مایع ضدعفونی‌کننده از اقدامات لازم جهت پیشگیری است همچنین در صورت رفتن به رستوران‌ها نیم ترجیحاً غذاهای گرم را سفارش دهیم و از مصرف سالاد و سبزیجات که از نحوه شست و شوی آنها مطمئن نیستیم استفاده نکنیم. 
او مهم‌ترین علامت این بیماری را کم شدن آب بدن عنوان کرد و افزود: علائم خطر در بیماری‌های اسهالی وجود خون در اسهال، دل درد شدید، تب بالا ، تشنج و کم شدن ادرار و خشک شدن دهان است، این‌ها نشانه‌های خطری است که بلافاصله پس از مشاهده باید به پزشک مراجعه کرد. 
کریمی همچنین با اشاره به اینکه پودر ORS به عنوان یک داروی مناسب در جهت رفع اسهال باید در خانه وجود داشته باشد، گفت: همه اعضای خانواده باید نحده استفاده از این دارو را بدانند به نحوی که حل کردن این پودر در یک لیتر آب ولرم و مصرف پس از هربار استفاده از سرویس بهداشتی است. 
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز در ادامه با اشاره به اینکه در کشور ما به دلیل سیستم آب و فاضلاب مناسبی که وجود دارد، وبا به صورت کم دیده می‌شود، گفت: به دلیل اینکه همسایه‌های ما از جمله عراق افغانستان و پاکستان درگیر این بیماری هستند و ما نیز با آنها در ارتباط هستیم باید بسیار مراقبت کنیم.
وی افزود: ایام محرم و اربعین حسینی را در پیش داریم و بسیاری از هموطنان ما به کشور عراق سفر می‌کنند لذا باید مراقبت کنیم تا با توجه به زیادی جمعیت در این کشور و گسترده نبودن سیستم بهداشتی در انجا کمترین تلفات را داشته باشیم.
کریمی در ادامه ویروس تب کریمه کنگو را از دیگر بیماری‌های فصل تابستان عنوان کرد و گفت: این بیماری از طریق گزش کنه روی بدن آلوده از حیوان به انسان منتقل می‌شود لذا گوشت حیوان آلوده نیز می‌تواند این بیماری را منتقل کند.
وی با اشاره به اینکه فصل گرما فصل فعال شدن کنه ها است، گفت: مردم باید توجه کنند که اگر با دام سر و کار دارند مراقب گزش کنه‌ها باشند، این بیماری در حیوان علائمی را ایجاد نمی‌کند لذا بهداشت محل نگهداری دام بسیار اهمیت دارد همچنین تهیه گوشت از مراکز مورد تایید بهداشت بسیار مهم است.
وی افزود: همچنین باید توجه شود که لاشه گوشت باید 24 ساعت در یخچال نگهداری شود که این زمان در مورد جگر و دل و قلوه 48 ساعت است.
کریمی یاداور شد: تهیه گوشت از مراکز بهداشتی که از کشتارگاه گوشت را توزیع کرده‌اند مطمعن است و نیاز به نگهداری 24 ساعته در یخچال ندارد.
وی در پایان پیشگیری و رعایت بهداشت را لازمه جلوگیری لز ابتلا به بیماری‌های عنوان شده مطرح کرد و از مردم خواست تا در حفظ سلامت خود کوشا باشند.
 

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/730573/سالک،-وبا-و-کریمه-کنگو-سه-بیماری-تابستانه-در-کمین-مردم-استان-فارس
بستن   چاپ