پیام فارس
تعطیلات آخر هفته کجا برویم؟
خاوران جلوه زیبای طبیعت/ همزیستی نخلستان ودرختان مرکبات را ببینید
شنبه 31 فروردین 1398 - 11:34:56 AM
مهر
پیام فارس - شهرستان خاوران در جنوب فارس با آب‌وهوای منحصربه‌فرد خود جلوه‌های زیبایی از طبیعت را خلق کرده که در آن هم نخلستان‌های انبوه قرارگرفته و هم درختان مرکبات به ثمر می‌نشیند.

 گردشگرانی که قصد دیدن جلوه‌های منحصربه‌فردی از طبیعت را دارند، خاوران می‌تواند آخر هفته خاصی را برایشان رقم بزند.
منطقه‌ای که مملو از نخلستان است و طبیعتش چشم هر بیننده‌ای را به خود محصور می‌کند و کوچه‌باغ‌هایش جلوه بی‌بدیلی را ایجاد کرده که طبیعت گردان را در خود غرق می‌کند. نخلستان دورتادور شهر حلقه‌زده و شهر را مانند نگینی در خود جای داده است.
خاوران از توابع شهرستان جهرم و در 115 کیلومتری شیراز، 35 کیلومتری سروستان و 60 کیلومتری جهرم واقع‌شده است و حدود 2 کیلومتر با محور اصلی شیراز به جهرم (کمربندی خاوران) فاصله دارد. همچنین در گذشته خاوران با نام «خانه کهدان» یا «خانه گهدان » شناخته می‌شد.

آب‌وهوای منحصربه‌فردی که خاوران دارد باعث شد هم نخلستان‌های وسیعی در آن شکل بگیرد هم درختان مرکبات به ثمر بنشیند. اساساً وجود درختان گرمسیری چون نخل در کنار درختان سردسیری چون گردو، سیب و انار به‌نوبه خود می‌تواند نشان دهد که خاوران از چه مزیت‌های آب و هوایی منحصربه‌فردی بهره می‌برد.
سرسبزی خاوران زبانزد است و اغلب مردم نیز به کشاورزی و باغبانی مشغول هستند تا به‌واسطه پیشه مردم، این شهر نیز همیشه خرم و سرسبز باقی بماند. منابع اصلی آب باغ‌های خاوران، قنات‌ها هستند که یکی از مهم‌ترین آن نیز به نام «شیخ احمدی» شهره است که تفریحگاه مناسبی برای مردم نیز به شمار می‌رود.
چشمه‌های قم آباد، مجد آباد منصورآباد و مخستان از جمله دیگر ظرفیت‌های طبیعت‌گردی منطقه به شمار می‌رود که برای گردشگران حاضر در منطقه جذابیت‌های خاص خودش را دارد.
در ماه‌های فروردین و اردیبهشت که هوا معتدل است باغ‌های مرکبات و نخلستان‌های خاوران مناظر چشم‌نوازی ایجاد می‌کند که برای گردشگران بسیار جذاب است.
پس از بارندگی‌های اخیر فارس، این نقطه از استان به جاذبه‌ای تبدیل‌شده که مسافران نوروزی را به این شهر و اطراف آن راهی کرد و به‌ویژه در روز طبیعت بسیاری از باغ‌های خاوران مأوای آنان شد.
ساختار این شهرستان که همچنان معماری سنتی خویش را در نقاطی حفظ کرده به‌گونه‌ای است که باغ و خانه‌های خشت و گلی در کنار یکدیگر همزیستی انسان و طبیعت را جلوه‌گر ساخته است.

یکی از محصولات نخلستان‌های خاوران افزون بر خرمای «خارک» که از جمله محصولات صادراتی هم به شمار می‌رود، خرمای « خاصویی » یا «آلویی» است که در شمار خرماهای شاهانی مختص استان فارس قرار می‌گیرد.
خرمای خاصویی یکی از رقم‌های خرمای صادراتی ایران است که در استان فارس و شهرستان‌های جهرم، خفر و خاوران در حجم‌های انبوه تولید می‌شود.
خرمای آلویی یکی از رقم‌های خرمای تولیدی خاوران است که خوردنش برای بیماران دیابتی مشکلی ندارد و پیشگیری کننده سرطان نیز به شمار می‌رود در منابع پزشکی و سلامت آمده است که خرمای آلویی کمترین مقدار ساکاروز و بیشترین فروکتوز در بین خرماها را دارد و همین دلیل باعث شده که کسانی که طعم شیرینی زیاد را دوست ندارند، از خوردن آن استقبال کنند.
از طرفی قند خون بالا را به وجود نمی‌آورد و خوردنش برای دیابتی‌ها مشکلی ندارد. در خرما خاصویی آنتی‌اکسیدان فعالیت زیادی دارند و همین امر از سرطان پیشگیری می‌کند. نخل داران منطقه به دلیل ارزش بالای غذایی خرمای خاصویی روزانه از این خرما مصرف می‌کنند.
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس در گفتگو با خبرنگار مهر ضمن برشمردن توانمندی‌های جنوب استان فارس در جذب گردشگر داخلی و خارجی به این نکته اشاره کرد که خاوران افزون بر طبیعت بکر دارای جاذبه‌های تاریخی منحصربه‌فردی است.
مصیب امیری با برشمردن برخی جاذبه‌های تاریخی این شهر جنوب فارس، افزود: قبرستان شهر خاوران و حمام قدیمی این شهر به‌عنوان آثار تاریخی ثبت‌شده در نقشه شهرسازی توسط میراث فرهنگی علامت‌گذاری شده که تحت نظارت میراث فرهنگی هستند.

وی با دعوت از علاقه‌مندان به طبیعت‌گردی و گردشگری داخلی به دیدار از این شهر در فصل بهار، به توانمندی این شهر برای جذب گردشگر خارجی به‌واسطه ایجاد اقامتگاه‌های بوم گردی اشاره کرد و گفت: برخی از خانه‌ها و بناهای خاوران این پتانسیل را دارند که توسط سرمایه‌گذاران به شکل اقامتگاه بوم گردی به جذب گردشگر بپردازند.
وی ادامه داد: می‌توان گردشگران را در شهرهای اطراف از جمله سروستان و جهرم به دیدار آثار تاریخی از جمله غار سنگ‌شکنان جهرم و جاده ابریشم (جاده زردچوبه) یا کاخ ساسان و بنای تاریخی امامزاده یونس سروستان رهسپار کرد.
مسئول میراث فرهنگی شهرستان جهرم نیز در این رابطه به خبرنگار مهر گفت: تا سال 1361 نام این شهر خانه کهدان بوده است. از منابع تاریخی به‌دست‌آمده چنین برمی‌آید که خاوران از قدمت تاریخی زیادی برخوردار است که به دوره ساسانیان برمی‌گردد.
محمدعلی لطفی پور بیان کرد: به دلیل کوهستانی بودن، این منطقه از آب‌وهوای مطبوعی برخوردار است و در آن درختان متنوعی رویش دارند که باعث شده باغ‌های انبوه مرکبات به ثمر بنشیند.
وی همچنین بیان کرد: تنها زیارتگاه این شهر نیز شاهزاده محمد ( ع) است که در میان باغ‌های خاوران قرار گرفته است.

مسئول میراث فرهنگی شهرستان جهرم با اشاره به جاذبه‌های شاخص شهر خاوران نیز بیان کرد: «تنگ شور» یکی از جاذبه‌های شاخص این منطقه به شمار می‌رود که در دامنه غربی کوه کهدان قرار دارد.
تنگ شور یکی از دیدنی‌های طبیعی خاوران است که در آن رودی نیز جریان دارد و حیواناتی مانند بز کوهی و روباه نیز در همان حوالی دیده شده است لطفی پور بیان کرد: در داخل این تنگ جاده خاکی کشیده شده که تا «نمکدان» و «خانه نهر» ادامه دارد. همچنین در داخل تنگ شور رود شوری نیز جریان دارد که سرچشمه آن در انتهای تنگ واقع شده است.
مسئول میراث فرهنگی شهرستان جهرم گفت: حیواناتی مانند بز کوهی، پلنگ و روباه نیز در این منطقه دیده می‌شود و مهمترین نقاط دیدنی آن، چشمه‌های میرشکاری و حسنی و آب گندو محسوب می‌شود.
وی با اشاره به فعالیت‌های میراث فرهنگی برای ایجاد زیرساخت‌های مختلف بیان کرد: در پارک شیخ احمدی خاوران مکان‌هایی برای اقامت پیش‌بینی‌شده و عده‌ای نیز متقاضی ایجاد اقامتگاه بوم گردی هستند که با بررسی شرایط متقاضیان در این منطقه اقامتگاه‌های بوم گردی نیز ایجاد خواهد شد ضمن اینکه حمام تاریخی خاوران نیز در حال طی مراحل ثبت ملی است.
  مجموع این شرایط، از خاوران محیطی بکر برای دوستداران طبیعت ساخته که می‌توانند آخر هفته لذت بخشی را در دامان طبیعت زیبای منطقه داشته باشند.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/84962/خاوران-جلوه-زیبای-طبیعت--همزیستی-نخلستان-ودرختان-مرکبات-را-ببینید
بستن   چاپ