پیام فارس
رشد تولید علم در ایران 5.5 برابر متوسط جهانی است
دوشنبه 16 اردیبهشت 1398 - 11:54:31 AM
ایسنا

پیام فارس- محمدجواد دهقانی گفت: در سال 1376 سهم ایران از کل تولیدات علمی جهانی کمتر از یک دهم درصد بود اما این عدد در سال 2017 و براساس مستندات قابل دسترس، به 1.8 درصد افزایش یافته است.

وی با بیان اینکه رشد تولیدات علمی دنیا در بیست سال گذشته سالانه حدود 4 درصد بوده است، گفت: رشد تولیدات علمی کشورهای اسلامی در این مدت سالانه 12 درصد و در ایران سالانه 22 درصد بوده است.

این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: سهم تولیدات علمی در حوزه علوم انسانی در ایران 94 درصد است و بعد از آن علوم پزشکی، کشاورزی، علوم پایه و مهندسی، قرار دارد.

وی با بیان اینکه در زمینه توسعه علمی اسناد بالادستی متعددی وجود دارد، در پاسخ به این سئوال که چرا رشد تولیدات علمی در حوزه عمل و در سطح جامعه هنوز محسوس نیست؟ گفت: تنها تولیدات علمی به منزله توسعه علمی نیست ما باید مشکلات مرتبط با صنعت، توجه به فناوری، استفاده از علوم در فناوری و نوآوری، تبدیل فناوری به ثروت و... را مد نظر قرار دهیم، توسعه علمی نیازمند دنبال شدن یک زنجیره است.

رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری ادامه داد: بی توجه بودن به سایر پارامترهای تاثیرگذار در توسعه علمی منجر به یک ناهمگونی در رشد علمی و توسعه علمی شده است.

وی با تصریح اینکه در توسعه علمی باید بر اساس اسناد بالادستی موجود، در تمام بخش های تاثیرگذار حرکت کرد، گفت: در بازه ای از زمان شاهد افزایش تولیدات علمی در بخش های مختلف بوده ایم حال آنکه توجه به سایر شاخص ها و تبدیل تولیدات علمی به فناوری و ثروت، به نوعی مغفول مانده است.

دهقانی با بیان اینکه امروز تولیدات علمی در بخش های مختلف توزیع متوازنی نداشته است، گفت: باید توجه داشت که امروز در فقیرترین کشورهای جهان هم شاهد سرمایه گذاری در بخش تولیدات علمی و تحقیق و پژوهش های کاربردی هستیم.

سرپرست پایگاه استنادی علوم جهان اسلام با بیان اینکه امروز ایران در زمینه تحقیقات پزشکی، پیشرفت های خوبی داشته است، موسسه رویان جهاددانشگاهی را یکی از بارزترین نمونه های دستیابی به پیشرفت در تحقیقات ژنتیک و دیگر علوم معرفی کرد.

دهقانی با تاکید براینکه وزارت علوم با شناخت دقیق نیازها به سمت آموزش های مهارتی متمایل شده است، گفت: در مقطعی این تفکر وجود داشت که باید در حوزه آموزش عالی متوجه کمیت ها بود، شاید در این دوران تفکر درستی هم بود؛ اما امروز نیاز داریم که فارغ التحصیلان دانشگاهی دارای مهارت مناسب و متناسب با دانشی که آموخته اند باشند.

رئیس مرکز منطقه ای اطلاع رسانی علوم و فناوری با بیان اینکه تا چند سال قبل اجازه راه اندازی شرکت های دانش بنیان درون دانشگاه ها داده نمی شد، گفت: امروز تمام دانشگاه ها با آغوش باز ایجاد این مراکز را استقبال می کنند زیرا شرکت های دانش بنیان در واقع پل ارتباطی بین آموزش سنتی و مهارت مورد نیاز صنعتی است.

دهقانی با تصریح اینکه مطالبات جامعه در مسیر پاسخگویی از سوی مراجع علمی و تخصصی قرار دارد، گفت: قطعا آینده ای بسیار روشن پیش روی ایران اسلامی در حوزه های مختلف علمی قرار دارد؛ دستاوردهای کسب شده در تولیدات علمی را نباید مورد نکوهش قرار داد زیرا بخشی از اقدامات با کمی سازی تامین و شروع می شود.


http://www.Fars-Online.ir/fa/News/85775/رشد-تولید-علم-در-ایران-55-برابر-متوسط-جهانی-است
بستن   چاپ