پیام فارس
یادگار آیت الله شب زنده دار
شنبه 18 خرداد 1398 - 3:18:32 PM
ایرنا
پیام فارس - شیراز- آیت‌الله حاج شیخ حسین شب‌زنده‌دار جهرمی مجتهد، عالم شیعه، مفسر قرآن کریم و از اساتید مطرح اخلاق بود که با وجود گذشت پنج سال از رحلت وی، همچنان به دلیل سیره اخلاقی و فعالیت‌های ارزنده علمی، مورد احترام مردم و علما است.

 آیت‌الله حاج شیخ حسین شب‌زنده‌دار جهرمی در سال 1308 در خانواده‌ای دیندار در جهرم به دنیا آمد و تابستان سال 1393 دار فانی را وداع کرد.
وی مجتهد، عالم شیعه، مفسر قرآن کریم و از اساتید مطرح اخلاق درحوزه علمیه قم بود که بیش از 40 سال سابقه تدریس دروس عالی در حوزه علمیه را داشت.
وی از 6 سالگی به مکتب رفت و برای ادامه تحصیل وارد مدرسه علمیه جهرم شد. مقدمات علوم، ادبیات، مقداری از مسائل فقهی و شرعیان و آداب و اخلاق را در جهرم از حجج اسلام آقایان سیّد حسین شریعتمداری، میرزا محمد نمازی، شیخ علی‌اکبر ناصری، سیّد محمد احمدی، سیّد محمدرضا اصفهانی، به ویژه آیت‌الله سیّد ابراهیم حق‌شناس و آقا شیخ عطاالله حقدان به خوبی فرا گرفت.
سپس به شیراز مهاجرت کرد و مدتی در مدرسه مقیمیه و پس از آن در مدرسه منصوریه شیراز اقامت گزید. در این دوره وی کتاب‌های درسی رایج در معانی و بیان، فقه و اصول و کلام و عقاید را نزد استادان و بزرگان حوزه علمیه شیراز حجج اسلام آقایان ملاّ احمد دارابی، سیّد علی خفری و حضرت آیات آقایان بهاالدین محلاّتی، شیخ ابوالحسن حدائق و سیّد عبدالعلی آیت‌اللّهی آموخت.
در پایان این دوره سه ساله، آیت‌الله حدائق ضمن اهدای عبا و عمامه، آیت الله شب زنده دار را به لباس روحانیت ملبس کرد.
آیت‌الله شب‌زنده‌دار سال 1326 زمانی که 18 ساله بود، به قم مهاجرت کرد. قسمتی از درس‌هایی را که در دوره سطح متوسطه نخوانده بود، نزد آیت‌الله شهید محمد صدوقی خواند و سپس فراگیری متون دروس سطح عالی را شروع کرد. «رسائل»، «مکاسب» و «کفایه‌الاصول» را نزد آیات عظام بهجت، شیخ مرتضی حائری، بهاءالدینی، سلطانی طباطبایی، سیّد عبدالجواد اصفهانی، مجاهدی تبریزی، سیّد رضا صدر و شیخ عبدالرزاق قاینی، «شرح تجرید و شوارق» را در محضر آیت‌الله سیّد احمد خوانساری خواند.
آیت الله شب‌زنده‌دار سال‌ها به طور مرتب و منظم و مجدّانه در دروس خارج فقه و اصول آیات عظام آقایان بروجردی، امام خمینی، محقق داماد، اراکی، گلپایگانی و شیخ عباسعلی شاهرودی حاضر شد و همزمان در درس تفسیر استاد علاّمه سیّد محمدحسین طباطبایی حضور یافت تا به مقام اجتهاد رسید.
آیت‌الله شب‌زنده‌دار چهل سال در حوزه‌های علمیه از جهرم تا قم تدریس کرد. وی در مدرسه خان جهرم و منصوریه شیراز، کتاب‌هایی را که خوانده بود درس داد و از سالی که به حوزه علمیه قم وارد شد تدریس کرد. بیشتر تدریس او در قم طی چند دوره شامل مباحث فقهی و اصولی از «لمعتین»، «مکاسب»، «قوانین الاصول» و «اصول الفقه» و بحث تفسیر و اخلاق در مدرسه فیضیه و مسجد حضرت معصومه (ع) بود.
وی در کنار تمام فعالیت‌ها در عرصه نگارش هم آثار زیادی به صورت تقریرات دروس خارج، شرح و حواشی بر برخی از تفاسیر و ادعیه و مقالات پربار در موضوعات گوناگون دینی نگاشته‌است.
از جمله شاگردان این عالم دینی می‌توان به حجت‌الاسلام قربانعلی دری نجف آبادی، شیخ محمدجعفر امامی، محمدجواد فاضل، مهدی شب‌زنده‌دار، سید حسن طاهری خرم‌آبادی، حجت‌الله ساکی خرم‌آبادی، علی کریمی جهرمی، شیخ حسین کرمانی، سید جمال‌الدین دین‌پرور و محمدمهدی موحدی کرمانی اشاره کرد.
از ویژگی‌های برجسته اخلاقی و معنوی این عالم ربانی به تعظیم بزرگان، دلبستگی به اساتیدش به ویژه آیت‌الله حق‌شناس، تعهد و تقید دینی، ترویج و تبلیغ دین، مخالفت با هوای نفس، حلم و تسلط بر خود، حفظ آبرو و شخصیت افراد، رضا و تسلیم و حمایت از رهبری امام خمینی (ره) می‌توان اشاره کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1358 وقتی امام خمینی به قم آمدند، به منزل آیت‌الله شب‌زنده‌دار تشریف بردند. آیت‌الله شب‌زنده‌دار تا زمانی که امام در قم حضور داشت از جمله اصحاب هیئت استفتا بود. رهبر معظم انقلاب نیز از علاقه‌مندان آیت‌الله شب‌زنده‌دار بودند که علاوه بر حضور در منزل ایشان، درباره ایشان گفته بود: آقای شب زنده‌دار همیشه نو بود.
آیت‌الله شب‌زنده‌دار حوالی سال 1342 کتابخانه عمومی اسلامی جهرم را تأسیس کرد. این مرکز در آن سال‌ها محل تجمع جوانان انقلابی و روشنفکر شهر بود و جلسات برای فعالیت‌های سیاسی و انقلابی در آن تشکیل می‌شد و عوامل رژیم به این مرکز و افراد آن بسیار حساس بودند.
سرانجام این عالم نستوه و عارف بالله در 85 سالگی در بیمارستان مسیح دانشوری، پس از یک دوره بیماری دعوت حق را لبیک گفت و پیکرش در جوار بارگاه حضرت فاطمه معصومه (س) آرام گرفت.
پارسال همزمان با چهارمین سالگرد ارتحال مرحوم آیت الله حاج شیخ حسین شب‌زنده‌دار جهرمی، کتاب در مسیر آسمان و یک لوح فشرده از 12 سخنرانی این معلم اخلاق منتشر شد. در مسیر آسمان، نخستین کتاب برگرفته از مباحث اخلاقی و معرفتی شامل چهارده درس گفتار پیرامون سبک زندگی مؤمنانه از این عالم دینی است.
لوح فشرده باران رحمت 1، اثر دیگری از این معلم اخلاق است که مجموعه‌ای شامل فیلم مستندی از حیات وی، 12 قطعه صوتی از مباحث اخلاقی تفسیری و متن زندگینامه آیت‌الله شب‌زنده‌دار است.
پس از درگذشت این فقیه نامدار مراسم‌های بزرگداشت متعددی در سراسر کشور برای ایشان برگزار شد و مراسم بزرگداشت ساگرد این عالم ربانی نیز هر سال در جهرم برگزار می‌شود.
تاکنون چهار مراسم به طور پیوسته پس از درگذشت ایشان برگزار شده است و امسال نیز پنجمین سالگرد فقیه پارسا و استاد اخلاق، آیت الله شب زنده‌دار جهرمی دوشنبه ٢٠ خرداد بعد از نماز مغرب و عشا در مسجد الزهرا (س) با سخنرانی حجت‌الاسلام شیخ علیرضا حدائق برگزار خواهد شد.
شهرستان جهرم در فاصله 193 کیلومتری از جنوب شرق شیراز قرار دارد.
9910/‏‬ 2027

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/87159/یادگار-آیت-الله-شب-زنده-دار
بستن   چاپ