پیام فارس
پژوهشگر زبان های باستانی در شیراز مطرح کرد:
معطلی بسیاری از گل نبشته های ایرانی در دانشگاه شیکاگو آمریکا
جمعه 25 مرداد 1398 - 15:27:25
پیام فارس - شیراز- پژوهشگر و متخصص زبان های باستانی اکدی و ایلامی از معطلی بسیاری از گل نبشته های ایرانی در دانشگاه شیکاگو آمریکا خبر داد.

به گزارش خبرنگار مهر ، عبدالمجید ارفعی در نشست تخصصی «شیراز در گل نبشته های تخت جمشید» تصریح کرد: متاسفانه با پیگیری هایی انجام شده برگشت این آثار ممکن نیست البته قرار بود سال گذشته هزار و 700 گل نبشته به ایران باز گردد که هنوز امکان بازگشت مهیا نشده است.
پژوهشگر و متخصص زبان های باستانی اکدی و ایلامی با بیان اینکه در میان گل نبشته های تخت جمشید از شهرهای متعددی از ایالت فارس یاد شده است افزود: در این آثار دوره هخامنشی که قدمتشان به زمان حکومت داریوش حدود 500 سال قبل از میلاد مسیح می رسد از شهرهایی مانند شیراز، نی ریز، زرقان و ایالت فارس و شهر پارسه بسیار یاد شده است که به آسانی می توان کلماتی مانند «شیراز» یا «تی رازی یش» و یا «شی رازی یش ی» را مشاهده کرد.
وی با بیان اینکه این شهرها در دوره هخامنشی به ویژه در دوران حکومت داریوش از مهم ترین شهر ها بودند، افزود: در تخت‌جمشید 2 دسته گِل‌نوشته پیدا شده‌اند؛ یک دسته در بین سال‌های 1312و 1313 بوده که در 2 اتاق در باروی تخت‌جمشید، در شمال شرقی آن و دسته‌ دیگر هم در سال 1316 در خزانه‌ تخت‌جمشید کشف شد.
گل نبشته ها اسناد دولتی و بیشتر در مورد حق و حقوق کارگران بود
به گفته پژوهشگر و متخصص زبان های باستانی اکدی و ایلامی، این گل نبشته ها اسناد دولتی و بیشتر در مورد حق و حقوق کارگران بوده است؛ بر اساس این اسناد باستانی در شهر شیراز حقوق‌ها تا پیش از سال بیستم حکومت داریوش حدود 2 هزار و 519 سال قبل، گندم یا جو بوده که به زنان و مردان، پسران و دختران کارگر داده می شده است، البته در برخی مواقع اضافه پرداخت هم به کارگران اختصاص می یافته، برای نمونه مادرانی که بچه به دنیا می‌آوردند یک نوبت - به اندازه‌ یک روزِ ماه – چیزی اضافه به آن‌ها می‌دادند که اگر فرزندشان پسر بود دو برابر کسی که دختر به دنیا آورده بود، دریافت می‌کرد.
ارفعی در ادامه اضافه کرد: مسافران که گروه عظیمی بودند که در سفر بودند و بیشتر از شوش به تخت‌جمشید یا شهر دیگری که احتمالاً در شمال نیریز است برای استخراج معدن آهن می‌رفتند نیز دستمزد بیشتری می گرفتند؛ برخی از دستمزدها هم گوسفند و میوه هایی مانند توت، خرما، گلابی و سیب شاهی بودند.
وی درباره عنوان میوه شاهی هم توضیح داد و افزود: در واقع از میوه شاهی در این گل نبشته ها زیاد دیده می شود که به معنای آن است که این میوه ها متعلق به حکومت بوده و در اختیار مردم و کارگران قرار می گرفته است.
پژوهشگر و متخصص زبان های باستانی اکدی و ایلامی با بیان اینکه در این آثار باستانی نام 700 شهر در ایالت فارس دیده می شود، ادامه داد: ایالت فارس از استان کنونی وسیعتر بوده به طوری که شهرهای کنونی گچساران و بهبهان همچنین یزد و کرمان متعلق به این ایالت بوده است.
ارفعی افزود: در این گل نبشته ها مشخص شده که 490 کارگر به صورت ماهیانه در شیراز برای کارفرمایی که یک زن بوده کار می کردند و مزد می گرفتند البته احتمال اینکه این زن دختر، همسر و یا مادر شاه بوده باشد.
این زبان شناس ایران باستان با بیان اینکه بیش از 5 هزار از 30 هزار گل نبشته تخت جمشید خوانده شده، عنوان کرد: در سال 1313 حدود 30 هزار گِل نوشته به خط میخی در تخت جمشید کشف شد که برای رمزگشایی به امریکا منتقل شدند و در طول ده‌ها سال‌ها نزدیک به 5هزار و هفتصد از این گل‌نوشته‌های اسرار آمیز خوانده شدند که نام زرقان فارس یا رکان باستانی در 22 متن آن که تاکنون خوانده و ترجمه شده‌اند.
ارفعی در ادامه افزود: بسیاری از این گل نبشته در دانشگاه شیکاگو آمریکا وجود دارد که متاسفانه با پیگیری های انجام شده برگشت این آثار ممکن نیست؛ البته قرار بود سال گذشته هزار و 700 گل نبشته به ایران باز گردد که هنوز امکان بازگشت مهیا نشده است.
به گزارش خبرنگار مهر ، از 5 هزار گل نبشته تخت جمشید که تاکنون خوانده شده 84 بار نام شیراز آمده است و نزدیک به دو سوم این گل نبشته ها در مورد دستمزد کارگرانی است که در این شهر کار می کردند.

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/95628/معطلی-بسیاری-از-گل-نبشته-های-ایرانی-در-دانشگاه-شیکاگو-آمریکا
بستن   چاپ