پیام فارس

آخرين مطالب

در گفت و گو با استاد دانشگاه شیراز مطرح شد

شهروند کیست و شهروندی چیست مقالات

شهروند کیست و شهروندی چیست
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایسنا/فارس شهروند یکی از آن کلماتی است که تقریبا هر روز آن را به کار می‌بریم، ولی به ندرت درباره معنا و مفهوم آن می‌اندیشیم. هر زمان هم که بحثی پیرامون این موضوع پیش می‌آید، صحبت‌ها به یک سری تعاریف کلی و افاضات کلام و نهایتا به مشتی بحث‌های تاریخی محدود می‌شوند.

جالب این است که همگان این مفروضات و تعاریف را قبول دارند، ولی در عمل و هنگامی که پای مصادیق وسط می‌آید، ممکن‌ست یک رویداد مشخص را گروهی دفاع از حقوق شهروندی به حساب بیاورند و گروهی دیگر نقض آن! یکی از عجایب خرد انسانی همین است که شاید دو نفر از یک فرض یکسان شروع کنند، ولی در نهایت به دو نتیجه متضاد برسند!
با همه این‌ها، برای کسب درکی درست از معنای شهروندی و پاسخ به این سئوال که شهروند کیست؟ و دیگر پرسش‌ها پیرامون این مبحث، با دکتر محمدعلی توانا، استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه شیراز، گفت و گو کردیم که در ادامه می‌خوانید:
" اولین تعریف مدون از شهروندی توسط ارسطو ارائه شد که می‌گفت شهروند کسی است که مشارکت فعال در امور مدنی و قضایی شهر دارد. ارسطو همچنین خاطرنشان می‌کند که شهروندان همزمان باید هم فرمانروا باشند و هم فرمانبردار. البته مفهوم شهروندی تنها ناظر بر رابطه افراد و هیئت حاکمه نیست، بلکه رابطه و کنش افراد با یکدیگر را نیز در بر می‌گیرد. شهروندی فقط دولت محور نیست، به این معنا که دولت قوانینی تعیین کند و شهروندان از آن پیروی کنند تا دولت در مقابل از آنان حمایت به عمل آورد.
شهروندی یک موقعیت هویت بخش است
وی افزود: این فقط بخشی از شهروندی است و بخش مهم دیگر آن، رابطه شهروندان با یکدیگر در درون جامعه است. همچنین شهروندی می‌تواند لایه‌ها و سطح‌های متفاوتی داشته باشد؛ از سطح روابط درون خانوادگی شروع شود تا سطح محلی، سطح کشوری، روابط اصناف و تشکل‌ها و سطح منطقه‌ای مثل شهروندی اتحادیه اروپا و حتی شهروندی جهانی. اما اصلا شهروند کیست؟ شهروندی یک موقعیت هویت بخش است که رابطه فرد را نه تنها با دیگر افراد جامعه، بلکه با نهادهای قدرت نیز تنظیم می‌کند.
این استاد دانشگاه شیراز ادامه داد: شهروندی چهار رکن اساسی دارد؛ رکن اول عضویت و تعلق است؛ یعنی من به عنوان جزئی از یک جامعه پذیرفته می‌شوم و به آن تعلق دارم. رکن دوم حقوق است؛ من زمانی که عضو یک جامعه می‌شوم، حقوقی پیدا می‌کنم. رکن سوم وظایف و تکالیفی است که من نسبت به جامعه دارم؛ و آخرین رکن مشارکت است. من فعالانه در ارتقا زندگی شخصی و گروهی، و همینطور در ارتقا ارزش‌های جامعه مشارکت می‌کنم. 
دکتر توانا در عین حال بر لزوم توجه به چند نکته در این موضوع اشاره و اضافه کرد: اولا عضویت باید همه شمول باشد و همگان را در بر بگیرد. همه افراد باید در ابتدا برابر با یکدیگر فرض شوند و کسانی از وارد شدن به جامعه منع نشوند. شهروندی باید همه افراد را، فارغ از رنگ و نژاد و زبان و جنسیت و باور مذهبی دربر بگیرد. 
او درباره ارکان دوم و سوم، که بسیار مهم هستند، نیز گفت: حقوق شهروندان امروزه بسیار گسترش یافته است و شامل حقوق مدنی، حقوق سیاسی، حقوق اجتماعی و حقوق فرهنگی می‌شود. حقوق مدنی امروز به این معناست که قانون باید از برابری همه افراد جامعه پاسداری کند، همه افراد از آزادی‌های اساسی برخوردار و از تعرضِ غیر، مصون باشند؛ و حق دسترسی به دادگاه برای تمام افراد جامعه محفوظ بماند. حقوق سیاسی نیز نه تنها شامل حق رای و حق انتخاب شدن می‌شوند، بلکه حق اعتراض و حق مشارک فعال در ساخت جامعه نیز دربر می‌گیرند. 
به سوی شهروندی جهانی
توانا در خصوص حقوق اجتماعی که بسیار بر آن تاکید می‌شود، گفت: این حقوق شامل حق امنیت برای همه، حق آموزش همگانی، حق رفاه و زندگی متمدن (رفاهی بیشتر از حداقل‌های زندگی) و حق توسعه تمام این موارد است. حقوق فرهنگی نیز به این معناست که افراد حاشیه نشین که معمولا از سوی جامعه برچسب می‌خورند، دارای امتیازاتی ویژه و برخوردار از تبعیض مثبت شوند تا بتوانند فعالانه در جامعه مشارکت کنند و به اندازه بقیه افراد توانایی دنبال کردن شیوه خاص زندگی خود را داشته باشند. 
استاد دانشگاه شیراز همچنین بیان کرد: علاوه بر تمامی این موارد، شهروندان دارای حق محیط زیستی هم هستند. محیط زیست اطراف ما, متعلق به همه است و من حق دارم به اندازه دیگران از آن بهره ببرم و در عین حال وظایفی نیز در برابر این محیط زیست دارم. این امر بسیار کمک می‌کند که ما به سمت شهروندی جهانی حرکت کنیم. چون محیط زیست مشترک انسان‌ها، فارغ از مرزهای جغرافیایی بر تمام ما اثر می‌گذارد. 
توانا، استاد گروه علوم سیاسی دانشگاه شیراز، گفت: درباره رکن چهارم شهروندی؛ اصولا دو نوع شهروند وجود دارد" منفعل و فعال". شهروند منفعل نسبت به امور جامعه بی‌تفاوت است، ولی شهروند فعال برعکس. امروزه بحث آموزش به سمت توسعه شهروندی فعال سوق پیدا کرده است. این مشارکت فعال شهروندان باعث تنظیم رابطه آن‌ها با نهادهای قدرت می‌شود.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/168505/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صلاحیت خریداران استقلال و پرسپولیس تأیید شد

آغاز فروش اینترنتی دارو از ماه آینده

مهلت تبدیل مجوزهای قدیمی فعالان اقتصادی به مجوزهای جدید اعلام شد

یک دهه حرف‌های تکراری؛ آیا مواضع فرزین با رئسای سابق بانک مرکزی تفاوتی دارد؟!

جزئیات افزایش حقوق سرایداران مدارس اعلام شد

نجوم و بنای استون‌هنج

پایش صلاحیت حرفه‌ای در شرکت توزیع برق فارس

جنایت دختر 11ساله در مزون خانگی

میراث جهانی روستای میمند پاکسازی شد

کشف 15 فقره سرقت احشام در فارس

تاکید نماینده مردم اردکان بر تکمیل پروژه‌های نیمه تمام حوزه بهداشت

حفاران غیرمجاز در شهرستان زرقان دستگیر شدند

صاعقه زدگی خانم 45 ساله در سپیدان

درگذشت پدر شهیدان والامقام، محمدیان

سالار عقیلی: وظیفه ماست که جوانان را با ادبیات کهن آشتی دهیم+ویدیو

صعود آسان بهمن و آتین و حذف گروه مالی فیروزه و همراه اول؛ مرحله یک چهارم نهایی برندکاپ

صاعقه‌زدگی خانم 45 ساله در سپیدان

پیدا شدن پیکر بی جان 2 جوان در این استان

تهران صاحب آرامستان جدید در این دو منطقه می شود

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

رقابت 350 دانش‌آموز و کارمند در مرحله شفاهی مسابقات طرح قدس

واکنش فارس به طرح پلیس درباره حجاب: تذکر رهبری در جهت ترمیم طرح است نه تعطیلی آن

اعلام اسامی محرومان هفته بیست و هشتم لیگ یک

خبرگزاری فارس شاکی شد؛ تذکر رهبری به طرح حجاب فقط برای ترمیم بود نه تعطیلی آن

عضو مرد رودانی مرگ مغزی شده زندگی بخشید

زنده‌گیری یک قلاده کفتار وحشی

خلیج‌ فارس در سواحل بوشهر مواج شد

فارس: محرومیت تعلیقی حسینی اجرا شود

واکنش فارس به طرح پلیس درباره حجاب

جهان معاصر بیش‌ از همیشه به سعدی نیاز دارد + فیلم

نام شاعران کهن و معاصر بر کوچه‌های یک محله در بندرعباس

گفت‌وگوی مهر با دختری که رکورد جهانی یک آمریکایی را شکست

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

ماجرای گروگان گیری دختر 16 ساله در تهران

انتقاد شدید روحانی مشهور از گرانی کمرشکن

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

زنده‌گیری یک قلاده کفتار وحشی در شیراز

با بهره‌برداری از باغ ایرانی فرصت جدید گردشگری در شیراز فراهم می‌شود

بهمن هاشمی تهیه‌کننده تئاتر شد

جهان معاصر بیش‌ از همیشه به اندیشه‌های عرفانی و اخلاقی سعدی نیاز دارد