پیام فارس

آخرين مطالب

مُهر تأیید محیط‌زیست بر استاندارد سوخت مقالات

مُهر تأیید محیط‌زیست بر استاندارد سوخت
  بزرگنمايي:

پیام فارس - طبق ماده 18 قانون هوای پاک، وزارت نفت مکلف است سوخت تولیدی کشور از جمله بنزین و گازوئیل را مطابق با استاندارد ملی مصوب، عرضه و سازمان محیط‌زیست باید از تولید سوخت غیراستاندارد جلوگیری کند.
به گزارش ایمنا، چند دهه است که آلودگی هوا و نوسان دائمی شاخص‌های آلاینده به جزئی جدانشدنی در شهرهای بزرگ تبدیل شده و حل این معضل در گرو مؤلفه‌های بسیاری مانند سوخت استاندارد و خودروی باکیفیت است.
بیشترین سهم و به عبارتی 80 درصد آلایندگی هوا را این دو مؤلفه بر عهده دارند، اما شبهات در خصوص کیفیت بنزین همچنان ادامه دارد و با وجود تأکید متولیان وزارت نفت بر باکیفیت بودن بنزین مصرفی، برخی انتقادها از سوی برخی نهادهای درگیر، همچون شرکت بررسی کیفیت هوا یا خودروسازان نسبت به این مسئله وجود دارد. این گزارش را که پیش‌تر در «پانزدهمین شماره مجله الکترونیک شهرگاه» منتشر شده است، در ادامه می‌خوانید:
طبق ماده 18 قانون هوای پاک، وزارت نفت مکلف است سوخت تولیدی کشور از جمله بنزین و گازوئیل را مطابق با استاندارد ملی مصوب، عرضه و سازمان محیط‌زیست باید از تولید سوخت غیراستاندارد جلوگیری کند. بر این اساس، وزارت نفت، سازمان استاندارد و سازمان محیط‌زیست موظف هستند گزارش عملکردی را هر 6‌ماه یکبار منتشر کنند. در این راستا آئین‌نامه فنی در زمینه «کنترل و کاهش آلودگی‌ها» شهریور 97 در هیأت وزیران به تصویب رسید و استانداردهای مورد نظر این قانون تعیین شد.
سازمان ملی استاندارد هر سال جزئیاتی از کیفیت بنزین تولیدی کشور ارائه می‌کند، اگرچه این سازمان همواره کیفیت بنزین توزیع شده در داخل را تأیید کرده اما همچنان انتقادها در زمینه پایین بودن کیفیت و استاندارد بودن سوخت به قوت خود باقی است. سازمان ملی استاندارد به عنوان دستگاه متولی کنترل و نظارت بر استاندارد سوخت، به دفعات بنزین توزیعی در کشور را مطابق استاندارد دانسته و "نیره پیروزبخت" رئیس سازمان ملی استاندارد با رد فرضیه نسبت دادن آلودگی هوا به بنزین اعلام کرده که حد مجاز گوگرد در سوخت با استاندارد ملی «یورو 4» نسبت به استاندارد قدیمی، 6 برابر بهبود یافته است. به گفته پیروزبخت، آزمایش‌های استاندارد در همه شهرهای کشور و در فصول گرم و سرد سال انجام می‌شود و برحسب آزمایش‌ها، تاکنون کیفیت بنزین تولیدی هیچ مشکلی نداشته است.
بنزین تولیدی کشور از نظر شاخص‌های گوگرد، بنزن و آروماتیک‌ها می‌تواند بر روی آلودگی هوا تأثیرگذار باشد اما بنا به گفته پیروزبخت، این شاخص‌ها هیچ مشکلی ندارند. چند ماهی است که بهبود استاندارد بنزین معادل «یورو 5» در دستور کار قرار گرفته که باید دید بر تغییر شاخص آلایندگی هوا چقدر محسوس خواهد بود. هر چند رئیس سازمان ملی استاندارد معتقد است که این اقدام در کاهش شاخص آلاینده‌های هوا چندان محسوس نبوده و به طور مثال، شاخص گوگرد از 50 به 20 یا 30 پی‌پی‌ام کاهش خواهد یافت، اما به صفر نخواهد رسید.
بر اساس این گزارش، کیفیت سوخت نیاز به پایش مداوم دارد اما درباره این پایش دیدگاه‌های متفاوتی مطرح می‌شود به‌طوری‌که برخی از مسئولان، بنزین را بی‌کیفیت و گوگرد موجود در آن را بالا می‌دانند اما برخی دیگر، این موضوع را خلاف واقع دانسته و اصرار دارند بنزین موجود از هر نظر پاک است. مسعود تجریشی معاون سازمان محیط‌زیست نیز درباره سوخت استاندارد می‌گوید: در سال جاری اتفاق خوبی درباره کیفیت سوخت رخ داد، در زمان‌هایی درباره گوگرد مشکلات زیادی وجود داشت. این در حالی است که چنین مشکلی حل شده و بین وزارتخانه‌های نفت و راه و شهرسازی با سازمان محیط‌زیست توافق‌هایی انجام شده است. در واقع قرار است در 400 پمپ بنزین سوخت استاندارد وجود داشته باشد.
معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست معتقد است که کیفیت سوخت هم در استان‌ها و هم در تهران پایش می‌شود. سازمان ملی استاندارد به عنوان متولی کیفیت سوخت، پایش سوخت مصرفی را برعهده دارد و سالانه گزارش‌هایی را ارائه می‌دهد. پایش سازمان محیط‌زیست به شکل ماهانه است. همچنین اندازه‌گیری شاخص‌ها از پمپ بنزین‌هایی است که در داخل و بیرون شهرها قرار دارند و نتیجه پایش‌ها به صورت مستمر در سایت محیط‌زیست درج و به‌روزرسانی می‌شود.
او با تأیید صحبت‌های رئیس سازمان ملی استاندارد مبنی بر کیفیت سوخت مصرفی بنزین در کشور تأکید می‌کند: با احتساب تولید بنزین در فاز نخست پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس، 40 میلیون لیتر بنزین «یورو 4» تولید می‌شود که به گفته وزارت نفت و شرکت‌های تابعه آن، محل توزیع بنزین یورو 4 تولیدی، در کلانشهرها و حومه آن است. در حال حاضر مشکلی از نظر کیفیت در سوخت بنزین وجود ندارد و چندین سال سوخت مصرفی با کیفیت عرضه شده است. بنابراین زمانی که 99 درصد سوخت بنزین مورد تست قرار می‌گیرد، یعنی مشکلی وجود ندارد و با استاندارد است. اگر در برخی پارامترها هم مشکلی وجود دارد، در رابطه با سوخت گازوئیل یا نفت گاز است.
تجریشی می‌گوید: اکنون 50 درصد گازوئیل تولیدی در کشور استاندارد است اما 50 درصد باقی‌مانده استاندارد نیست و مقدار گوگرد در نفت گاز بالا است. 5 سالی است که طبق توافق با وزارت نفت، در کلانشهرها سوخت گازوئیل استاندارد پخش می‌شود . همچنین حدود سال است که با وزارتخانه‌های راه و شهرسازی و نفت توافق کرده‌ایم که عمده پمپ‌بنزین‌هایی که در مسیرهای اصلی قرار دارند و به تهران و کلانشهرها می‌رسند، دارای سوخت استاندارد باشند؛ البته از ابتدا با 150 جایگاه شروع شد و تا آخر امسال به حدود 400 پمپ بنزین می‌رسد.
معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست می‌افزاید: اپلیکیشنی طراحی شده که طبق آن کامیون‌داران و اتوبوس‌داران متوجه می‌شوند در کدام یک از جایگاه‌های سوخت مسیر ترددشان، سوخت استاندارد وجود دارد؛ این اقدام یکی از اتفاقات خوب در حوزه سوخت محسوب می‌شود. علت آنکه اکنون مشکلات کمتری در رابطه با نفت‌گاز در کلانشهرها داریم، به برنامه‌ریزی و طراحی این اپلیکیشن برمی‌گردد.
او درباره سنجش نفت‌گاز نیز می‌گوید: طبق اندازه‌گیری‌های انجام شده، شاخص 85 درصد سوخت نفت‌گاز کمتر از 200 پی‌پی‌ام است، درحالی‌که استاندارد 50 پی‌پی‌ام است البته معمولاً وجود کاتالیست‌هایی با 250 پی‌پی‌ام هم پاسخگو است و مشکلی برای فیلتر دوده‌ها ایجاد نمی‌کند.
معاون سازمان حفاظت محیط‌زیست معتقد است: به طور معمول در پمپ‌بنزین‌هایی هم شاهد سوخت بی‌کیفیت هستیم که در مسیرهای دوردست باشد. جایگاه‌داران علت آن را کمبود تانکر یا بارگیری گازوئیل غیراستاندارد، قبل از ورود به جایگاه می‌دانند. بنابراین اکنون مشکلی به لحاظ سوخت نداریم و شاخص 85 درصد برای کیفیت سوخت مناسب است.
تجریشی با بیان اینکه سوخت به لحاظ کیفی نگران‌کننده نخواهد بود بلکه برخی مؤلفه‌ها در زمینه آلایندگی باید جدی گرفته شوند، تاکید می‌کند: در حال حاضر مهم‌ترین مسئله، سهم خودروهای شخصی به لحاظ مصرف بیش از حد بنزین است البته حجم قابل توجهی از ذرات معلق وجود دارد، اما از آنجا که سوخت یا موتور خودروها قدیمی هستند، راندمان پایینی دارند و می‌توانند گازهای بیشتری، تولید و در نهایت آلایندگی ایجاد کنند. نباید سهم موتورخانه‌ها را فراموش کرد چون این سهم افزایش پیدا کرده است. طبق قانون هوای پاک، باید موتورخانه‌ها کنترل شوند، درحالی‌که اکنون در کل کشور فقط 2 هزار موتورخانه به شکل استاندارد فعالیت می‌کنند که برای آنها گواهی صادر شده است. متأسفانه در این زمینه هم علی‌رغم آنکه قانون مشخص کرده، غفلت شده البته عمده کنترل‌ها بر عهده استانداری‌ها است. در این راستا بعید به‌نظر می‌رسد که اتفاق خاصی بیفتد، چون بسیاری از فعالیت‌های اجرایی تحت‌الشعاع قرار گرفته و تعاملات و توافقات به عمل آمده، فراموش شده است.
او یکی دیگر از مسائلی که از کیفیت سوخت مهم‌تر است را توسعه حمل‌ونقل عمومی می‌داند و می‌گوید: متأسفانه در چند سال اخیر عمر تعداد زیادی از اتوبوس‌ها به بیش از 20 سال رسیده و شاهد هستیم که تعداد کمی اتوبوس جایگزین شده است. از یکسو، اتوبوس‌هایی که قدیمی هستند باید فیلتر دوده نصب می‌کردند که اقدامی در این زمینه انجام نشده است. از سوی دیگر، کامیون‌های بسیار قدیمی در کشور وجود دارند که طبق قانون نمی‌توانند در خارج از شهرها و جاده‌ها تردد داشته باشند در نتیجه در داخل شهرها تردد می‌کنند که این مسئله آلودگی هوا را تشدید می‌کند. بنابراین فاکتور کیفیت سوخت صرفاً یک مؤلفه است البته در کنار آن مؤلفه‌های مهم‌تری وجود دارد که باید به آن توجه کرد.
به گفته معاون محیط‌زیست انسانی سازمان حفاظت محیط‌زیست، به نظر می‌رسد علاوه بر لزوم ارتقای استاندارد گازوئیل‌های توزیعی در کشور، کیفیت پایین خودروهای سنگین، موتورسیکلت‌ها و اتوبوس‌های فرسوده منجر به احتراق سوخت می‌شود. در چنین شرایطی، به افزایش ذرات معلق در شهر دامن زده می‌شود و متولیان امر باید برای حل این معضل چاره‌ای اتخاذ کنند.
کد خبر 488077

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/201490/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

تاثیر اختلال در دستگاه گوارش روی ریزش مو

درمان قارچ ناخن و میخچه پا در طب سنتی

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

علت گرانی شدید قیمت پیاز

زمینه‌سازان شهادت امام حسین (ع)

راهیابی هنرمندان چهارمحال و بختیاری به جشنواره ملی موسیقی خلیج فارس

قدمت 150 ساله ورزش زورخانه‌ای در آباده

آغاز رقابت بیش از 36 هزار نفر در فارس در رشته تجربی

مشارکت 256 نیروی راهداری استان اصفهان در عملیات راهداری بارش های اخیر

جاده سیاخ دارنگون نیازمند رسیدگی فوری است

لزوم کنترل سرعت خودرو‌ها در بزرگراه خلیج فارس و آیت الله هاشمی رفسنجانی بم

کشف محموله تنباکو به ارزش حدود سه میلیارد تومان در لامرد

تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس

مناسبت روز/ جمعه، 7 اردیبهشت‌ماه

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

آقای ذوالنوری ممنون

اگر بعد از خوردن بستنی سرفه می‌کنید ممکن است به این بیماری دچار باشید

چگونه عمر طولانی‌تری داشته باشیم؟

عفونت‌های مختلفی که ممکن است در بدن ایجاد شود

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

سیگنال مثبت به بورس تهران

فارس: حمله پهپادی به خودروی تروریست‌ها در اطراف زاهدان / 2 تروریست به هلاکت رسید

فرصت‌های سرمایه‌گذاری فارس در اکسپو معرفی می‌شود

سبک بازی فجر را می‌پسندم/فرصتی برای اشتباه نداریم

بازدید سرپرست مدیریت و برنامه‌ریزی فارس از طرح‌های عمرانی خرامه

افتتاح دفتر همکاری‌های وزارت تندرستی جمهوری تاجیکستان و دانشگاه علوم پزشکی شیراز

ساخت مستند تصویری شبیه‌سازی حرم مطهر امام حسین (ع) در شیراز

جواب شهر راز را در زمان خودش می‌دهیم/تمرکزمان روی صعود به لیگ برتر است

بارش باران سیل آسا جاده روستای بقرایی به حاجی آباد را تخریب کرد + فیلم

اجرای بیش از 100 برنامه به مناسبت هفته عقیدتی سیاسی در کازرون

یکی از رسالت‌های «مهر» روایت الگوهای موفق حلقه‌های میانی است

ماجرای قتل هولناک پدر به دست دختر جوانش

عاملان تیراندازی در اتوبان همت دستگیر شدند

محاکمه یک پرستار قلابی به جرم قتل زن مسن

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

مهم ترین خبرهای ورزشی فارس

تقویت و توسعه زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید