پیام فارس

آخرين مطالب

گرد و غبار فراموشی بر هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده فرهنگي

گرد و غبار فراموشی بر هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده
  بزرگنمايي:

پیام فارس -   هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده چندین سال می‌شود که از عمرش می‌گذرد ولی چند وقتی است که پاپوش خارجی رمق راه رفتن را از او گرفته است.
  گیوه‌دوزی، یکی از صنایع‌دستی استان فارس است که در شهر آباده سابقه‌ای کهن و دیرینه دارد؛ اما این روزها دیگر کسی کمتر گیوه بر پا می‌کند.
این در حالی است که سمت‌وسوی استفاده از تولیدات ماشینی افزایش‌یافته است، حداقل بر اساس ادعای برخی از دوستداران هنرهای دیرین، تمایل مردم به بهره‌مندی از محصولات صنایع‌دستی به‌ویژه " گیوه " بسیار کم شده است و نسل‌های کنونی دیگر مایل به فعالیت در این حوزه نیستند.
البته نوسانات اقتصادی، نبود ثبات در بازار، گرانی مواد اولیه، کاهش قدرت خرید مردم و استقبال کم از محصولات صنایع‌دستی باعث شده است تا بسیاری رشته‌های صنایع‌دستی مانند "گیوه‌دوزی" با بی‌رونقی مواجه شود.
چند روز پیش هم این رسانه برای پیگیری و احیای این صنایع‌دستی محتوایی منتشر کرد اما همچنان پیگیری‌های این رسانه ادامه دارد.
علی مستغنی، جوان 26 ساله از جوانان شمال استان فارس است که کارشناسی پرستاری دارد؛ اما به دلیل علاقه‌ای که به شغل گیوه‌دوزی داشته این صنایع‌دستی را از 15 سالگی شروع کرده است و نزدیک به 11 سال است که در این عرصه مشغول به فعالیت است.
وی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: گیوه‌دوزی شغلی بود که از پدربزرگم یاد گرفتم چرا که در قدیم گیوه‌دوزی یکی از شغل‌های پردرآمد این شهر به‌حساب می‌رفت.
مستغنی با بیان اینکه گیوه آباده در جنوب کشور معروف و مطرح بوده است، افزود: جوانان امروز دیگر به دنبال تولید مواد مورد نیاز "گیوه‌دوزی" نیستند و بیشتر آنان به دنبال کفش‌های ماشینی و صنعتی هستند.
این گیوه‌دوز آباده‌ای با بیان اینکه هم‌اکنون در آباده 3 گیوه‌دوز بیشتر وجود ندارد و ما باید برای احیای این صنایع دستی تلاش کنیم، تصریح کرد: کمبود مواد اولیه در این شغل می‌تواند عامل اصلی و کاهش استقبال از این محصول شود که این شغل با بی رونقی رو به رو کرده است.
وی با اشاره به اینکه فقط عده‌ای از زن و مرد سالمند و سالخورده، تخت‌کشی و رویه بافی (رویه چینی) و چرم‌سازی برای تولید "گیوه" را انجام می‌دهند، یادآور شد: بیشترین مشتری‌های ما برای این صنایع‌دستی عشیره‌های قشقایی و بختیاری هستند که برای لباس‌های سنتی‌شان از این صنایع‌دستی استفاده می‌کنند.
مستغنی با بیان اینکه حمایت از این حرفه بسیار مهم است که متأسفانه در این شهر فرهنگ‌سازی گیوه‌دوزی انجام نشده است، افزود: از مسئولان درخواست داریم که در هنرستان‌ها، گیوه‌دوزی را به دانش‌آموزان علاقه‌مند آموزش دهند چرا که هنرجویان گیوه‌دوزی باید از سن 15 الی 16 سالگی شروع کنند و با گذشت چند سال استاد کار ماهر شوند.
این گیوه‌دوز آباده‌ای ادامه داد: ما برای شروع این صنایع‌دستی از وام و تسهیلاتی برخوردار شده‌ایم و با حمایت میراث‌فرهنگی و شهرداری در تیمچه صرافیان حجره‌ای به این امر اختصاص داده شد که توانست به ما کمک کند.
وی تصریح کرد: از مسئولان می‌خواهیم که از بنده که تنها گیوه‌دوز جوان شمال استان فارس هستم، حمایت مالی کنند. همچنین از شهرداری و میراث‌فرهنگی درخواست می‌کنیم که برای تبلیغات این هنر تلاش کنند و بستری را برای آموزش این هنر دستی فراهم کنند.
وی بیان کرد: جلسه‌ای در شورای شهر آباده با حضور هنرمندان این شهر برگزار شد که ما مشکلاتی را که در این عرصه صنایع‌دستی داشتیم بیان کردیم؛ اما شورای شهر در پاسخ به ما بیان کردند خودتان می‌دانید بروید در اینترنت بازار کسب راه بیندازید و مسئولان شهر نهایتاً تنها کاری که می‌کنند از مغازه‌ها بازدیدی می‌کنند و می‌گویند خسته نباشید و می‌روند.
مستغنی در پایان یادآور شد: از مسئولان شهر درخواست می‌کنیم با حمایت‌های رسانه‌ای و مالی برای احیای این صنایع‌دستی تلاش کنند.
محمدعلی جباری، مسئول اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان آباده نیز در این رابطه گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: در حوزه صنایع‌دستی در آباده، صدور کارت و تسهیلات پرداخت می‌شود و کسانی که برای این صنایع‌دستی درخواست تسهیلات تبصره 16 و صدور کارت درخواست دهند جزو اولویت هستند و ما حمایتشان می‌کنیم.
وی با بیان اینکه در این عرصه کمبود متقاضی داریم؛ اما اگر بستر را در شهرستان فراهم کرده و مکانی را برای آموزش آماده کنیم قطعاً متقاضی آموزش این هنر پیدا می‌کند، افزود: اکنون در اداره میراث کارگاه‌های منبت راه‌اندازی شده است و می‌توانیم به همین شکل برای گیوه‌دوزی برنامه‌ریزی کنیم.
جباری در پاسخ به اینکه آیا تبلیغات برای صنایع‌دستی گیوه‌دوزی در شهر آباده صورت‌گرفته است؟ افزود: در خصوص منبت انجام شده است؛ اما برای هنر دستی گیوه‌دوزی چنین چیزی در شهر شاهد نیستیم.
وی در ادامه با بیان اینکه به دلیل اینکه شهرداری آباده دبیر شهر جهانی منبت است و وظیفه فعالیت در این عرصه را دارد؛ اما برای گیوه‌دوزی چنین چیزی مشاهده نکردیم، اضافه کرد: ما می‌توانیم پیشنهاد تبلیغ گیوه‌دوزی را بدهیم؛ اما شهرداری الزامی ندارد که این کار را انجام دهد چرا که تنها گیوه‌دوزی، صنایع‌دستی ما نیست؛ بلکه ما 300 رشته صنایع دستی را داریم که بسیاری از رشته‌های آن منسوخ شده است.
مسئول اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان آباده تاکید کرد: میراث‌فرهنگی شهرستان آباده در حال برنامه‌ریزی برای این هنر دستی است و قطعاً اداره کل میراث همکاری خوبی دارد و ارتباط خوبی هم با شهرداری شهرستان آباده داریم و حتماً این کار را در دستور کار قرار می‌دهیم و برای تبلیغات در این عرصه تلاش خواهیم کرد.
وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا میراث شهرستان آباده می‌تواند این پاپوش را صادر کند؟ افزود: تاکنون چنین برنامه‌ای نبوده است مگر اینکه نمایشگاه‌هایی در کشورهای دیگر برگزار شود که به این هنر اختصاص دهیم.
جباری در پایان بر این نکته تاکید کرد: وظیفه داریم در این حوزه فعالیت داشته باشیم و از آن حمایت کنیم.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/763045/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نماینده تبریز: لایحه حجاب جز بدبینی به دین در برخی اقشار فایده ای ندارد

شبه‌گفت‌وگو تا کی؟

عماد باقی نوشت: ارزش جان مردم

حجامت می‌تواند نیاز جنسی را مهار کند!

ریل گذاری برای تامین مالی غیرتورمی

وزیر اقتصاد: رکورد ورود سرمایه خارجی به کشور شکسته شد

هدیه دولت به بازار اجاره؛ سامانه خودنویس به داد مستاجران می رسد؟

دستور مسکنی رئیس جمهور به بانک‌ها

مجمع شهرداران آسیایی میزبان نقش بهشت شیراز

آتش سوزی یک باب مغازه و یک منزل مسکونی در فومن

شادپیمایی بانوان شیرازی در آستانه میلاد بانوی کرامت

323شعبه اخذ رأی مرودشت، ارسنجان و پاسارگاد آماده برگزاری دور دوم انتخابات مجلس

اولویت اصلی دولت رسیدگی به خانواده‌های شاهد و ایثارگر است

نقش ژنتیک در بیماری ام اس

ریه‌ها هنگام نفس کشیدن چگونه عمل می‌کنند؟!

شاهین صفر ارزان‌تر از دست‌دوم شد!

پاسخ بانک مرکزی به ادعا مطرح شده از سوی همتی

چالش طلافروشان با شفافیت

طرز تهیه ده‌ها مرغ بریانی با زغال بلوط توسط آشپز کره‌ای (فیلم)

جایزه فارس‌اواردز پلی میان دنیای فناوری و تبلیغات نوین است

دهه کرامت،فرصتی مناسب برای هدایت جوانان در مسیر تقوا و معنویت است

دهه کرامت با حال و هوای شهدایی/اجلاسیه‌های کنگره 12هزار شهید استان تهران در دهه کرامت آغاز می‌شود

پیام تسلیت دکتر رئیسی در پی درگذشت پدر شهیدان «شیخ‌شعبانی»

پیرچشمی از چه سنی آغاز می‌شود؟

بی‌تحرکی دوران کودکی را جدی بگیریم

ثبت رکوردشکنی در نرخ تورم تولید کننده

با تنها مسجد روی آب ایران آشنا شوید+ عکس

دستگیری سارقان کابل‌های مخابراتی در لامرد

پسری که پدرش را به قتل رسانده بود در شیراز دستگیر شد

استاندار فارس: ظرفیت‌های گردشگری استان باید فعال شوند

تاثیر داروهای استنشاقی بر درمان آسم/ آموزش؛ گامی موثر در کنترل آسم

خاندوزی: رکورد ورود سرمایه خارجی شکسته شد

چرا قیمت مسکن در تهران گران‌تر از بعضی شهرهای بزرگ دنیاست؟

بهره برداری از طرح فیبر نوری استان قم با حضور رئیس جمهور

آیین واگذاری بیش از 7 هزار زمین و واحد مسکونی نهضت ملی با حضور رئیس جمهور

نماینده مجلس: با یک آیه و شعار که بانکداری اسلامی نمی‌شود

نماهنگ یاس بهشتی به 2 زبان فارسی و انگلیسی در شیراز رونمایی شد

هنرمندان فارس در انتخابات 21 اردیبهشت مشارکت حداکثری داشته باشند

1000 میلیارد ریال به توسعه زیر ساخت‌های جامعه ایثارگری قم اختصاص یافت

واکسن ها در نیم قرن گذشته جان چند نفر را نجات داده‌اند؟

جلوگیری از بروز یبوست با نوشیدن آب کافی

آخر هفته آرام در بازار سکه و طلا؛ دلار در کانال 61 هزار تومان تثبیت شد

نرخ بهره بین بانکی ثابت ماند

بانک مرکزی: نرخ تورم 38.8 درصد شد

46 کاروان از کردستان به عتبات عالیات اعزام شد

انتشار یک پدیده عجیب و مخرب در دریاچه مهارلو

تحویل حدود 12 هزار کلاس درس به دانش‌آموزان در مهر 1403

دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با جانباز معزز حمید گلچی در قم

دیدار مدیرکل مراجعات و پاسخگویی ایثارگران  با تیم ایثار جانبازان قم

تداوم «دستاوردسازی» با آمار؛ آیا تراز تجاری ایران واقعا مثبت است؟