پیام فارس
اشتراک های فرهنگی و اعتقادی فراوانی میان شیعه و مغرب اسلامی وجود دارد
پنجشنبه 14 اسفند 1399 - 20:44:25
پیام فارس - به گزارش حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، سید محمد حسینی رئیس دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی در این همایش که روز پنجشنبه در پژوهشکده حج و زیارت قم برگزار شد، با بیان اینکه حج جنبه بین المللی دارد گفت: حج به دلیل حضور و مشارکت مسلمانان از تمام کشورها با قومیت های مختلف، نماد وحدت امت اسلامی است.
حسینی ادامه داد: حج فرصتی برای معرفی درست معارف اهل بیت(ع) است چرا که بسیاری از نسبت های ناروا به پیروان اهل بیت(ع)، با حضور حجاج ایرانی و شیعه قابل زدودن است.
وی، افزود: استفاده کاربردی، ارائه راهبرد و راهکار برای تبیین رسالت‌های جمهوری اسلامی باید از جمله اهداف برگزاری این چنین همایش‌هایی باشد.
رئیس دانشگاه بین المللی مذاهب اسلامی با اشاره به نفوذ معارف اهل بیت(ع) در شمال آفریقا گفت: محبت مسلمانان این کشورها به اهل بیت عصمت و طهارت(ع)، اشتراک های فراوانی ایجاد می‌کند که شناسایی چنین ظرفیت‌هایی و تمرکز بر این مشترکات ضروری است.
حسینی، حج را آئینه ای از تحقق امت اسلامی دانست و گفت: افکار، اندیشه‌ها، برنامه‌ها و ظرفیت‌های فرهنگی ملت های مختلف اسلامی باید مورد مطالعه قرار گرفته و بر این مشترکات تاکید شود.
وی ادامه داد: فشار به اهل بیت(ع) توسط حکام جور موجب شده تا امامزادگان عظیم الشأن در گستره جهان و منطقه از جمله شمال آفریقا پراکنده شوند و این امر منجر به نفوذ معارف اهل بیت(ع) در کشورهای مختلف شده است که نتیجه آن وجود اشتراکهای فرهنگی زیاد میان ما و این کشورهاست.
باید از ظرفیت حج برای تمدن ساز و امت سازی استفاده کرد
رییس پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی نیز در این همایش با اشاره به اهمیت رویکرد راهبردی به موضوع حج گفت: با شناخت گذشته و ضعیت کنونی، فاصله حج کنونی با حج راهبردی، تمدنی و حج اقامه کننده دین باید شناخته و در راستای دست‌یابی به حج تمدن ساز برنامه‌ریزی و گام برداشت.
حجت الاسلام و المسلمین نجف لک زایی، با بیان اینکه بررسی‌های بین رشته‌ای در بررسی وضعیت حج ضروری است گفت: دانش‌های سیاست گذاری عمومی، علوم سیاسی، جامعه شناسی سیاسی و مدیریت باید در بررسی موضوع حج به کار گرفته شود.
وی حج را عاملی مهم در تحقق تمدن اسلامی دانست و گفت: برگزاری همایش‌هایی پیرامون کشورهای مختلف اسلامی و ظرفیت‌های این کشورها در زمینه حج و زیارت اقدامی ارزشمند است که باید به این همایش ها از دید کاربردی نگاه شود.
لک زایی، با اشاره به جایگاه جمهوری اسلامی و رسالت های نظام اسلامی گفت: در گام دوم انقلاب اسلامی با توجه به مسائل امت اسلامی و جهان اسلام، گام‌های بلندتری برای تحقق ایده تمدن نوین اسلامی از طریق تشکیل و تحقق امت اسلامی باید برداشت.
اشتراک های فرهنگی و اعتقادی فراوانی میان شیعه و مغرب اسلامی وجود دارد
رییس پژوهشکده تاریخ و سیره اهل بیت(ع) نیز در ادامه این همایش با اشاره به جایگاه اهل بیت(ع) در کشورهای مغرب اسلامی، گفت: اهل بیت(ع) مهمترین محور وحدت در جهان اسلامی است و در همگرایی و نزدیک شدن امت اسلامی به ویژه جهان تشیع با کشورهای مغرب اسلامی محوری اثرگذار و بااهمیت است.
حجت الاسلام و المسلمین حمیدرضا مطهری، با بیان اینکه مغرب اسلامی نقش و جایگاه ویژه در گسترش اسلام داشته است، گفت: یکی از مهمترین ضعف‌های پژوهشی در کشور ما در حوزه های مختلف، نداشتن شناخت از تاریخ کشورهای اسلامی است و این موجب شده تا هیچ کتاب تاریخی پیرامون فرهنگ مغرب اسلامی توسط محققان کشورمان نوشته نشده باشد و بیشتر آثار در این زمینه ترجمه هستند.
وی با ابراز تاسف از شناخت اندک نسبت به مغرب اسلامی گفت: فرهنگ و تمدن مغرب اسلامی را متاسفانه به خوبی نشناخته‌ایم و به همین دلیل هم نتوانسته‌ایم آن را به دیگران معرفی و از این شناخت و ظرفیت برای همگرایی استفاده کنیم.
مطهری گفت: به دلیل نفوذ معارف اهل بیت(ع) در مغرب اسلامی، مشترکان فرهنگی و اعتقادی فراوانی میان شیعه و مغرب اسلامی وجود دارد که معرفی این مشترکات و محوریت قراردادن اهل بیت(ع) به عنوان عامل وحدت بسیار حائض اهمیت است.
در این همایش از 5 کتاب با عناوین «سفرنامه نویسی حج مغربی»، «بازتاب آثار اندیشوران مغرب اسلامی در دانشنامه حج و حرمین»، «ماخذشناسی حج و حرمین شریفین در مغرب اسلامی»، «مجموعه مقالات همایش بین المللی مغرب اسلامی حج و حرمین شریفین»، «مجموعه مقالات عربی همایش بین المللی مغرب اسلامی حج و حرمین شریفین» و ویژه نامه دو مجله پژوهشنامه حج و زیارت (علمی پژوهش) و میقات حج (علمی ترویجی) رونمایی شد.
پژوهشکده حج و زیارت با هدف شناخت هرچه بیشتر ظرفیت‌ های عظیم حج در ابعاد گوناگون بین‌ المللی آن، برگزاری همایش بین المللی برای شناخت ظرفیت های کشورهای مختلف در حوزه حج و زیارت را در دستور کار قرار داده‌است.
این همایش، از سلسله همایش‌های «جهان اسلام، حج و حرمین» است که تاکنون سه همایش آن در حوزه تمدنی عراق، هند و افغانستان برگزار شده است. این همایش حج‌گزاری مسلمانان مغرب اسلامی را با تمرکز بر نقش فرهنگی و مذهبی آنان، در خصوص حج و حرمین شریفین و راه‌های همگرایی ایران با این کشورها را بررسی کرد.
انتهای پیام/

http://www.Fars-Online.ir/fa/News/190755/اشتراک-های-فرهنگی-و-اعتقادی-فراوانی-میان-شیعه-و-مغرب-اسلامی-وجود-دارد
بستن   چاپ