پیام فارس

آخرين مطالب

گرد و غبار فراموشی بر هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده فرهنگي

گرد و غبار فراموشی بر هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده
  بزرگنمايي:

پیام فارس -   هنر سنتی گیوه‌دوزی آباده چندین سال می‌شود که از عمرش می‌گذرد ولی چند وقتی است که پاپوش خارجی رمق راه رفتن را از او گرفته است.
  گیوه‌دوزی، یکی از صنایع‌دستی استان فارس است که در شهر آباده سابقه‌ای کهن و دیرینه دارد؛ اما این روزها دیگر کسی کمتر گیوه بر پا می‌کند.
این در حالی است که سمت‌وسوی استفاده از تولیدات ماشینی افزایش‌یافته است، حداقل بر اساس ادعای برخی از دوستداران هنرهای دیرین، تمایل مردم به بهره‌مندی از محصولات صنایع‌دستی به‌ویژه " گیوه " بسیار کم شده است و نسل‌های کنونی دیگر مایل به فعالیت در این حوزه نیستند.
البته نوسانات اقتصادی، نبود ثبات در بازار، گرانی مواد اولیه، کاهش قدرت خرید مردم و استقبال کم از محصولات صنایع‌دستی باعث شده است تا بسیاری رشته‌های صنایع‌دستی مانند "گیوه‌دوزی" با بی‌رونقی مواجه شود.
چند روز پیش هم این رسانه برای پیگیری و احیای این صنایع‌دستی محتوایی منتشر کرد اما همچنان پیگیری‌های این رسانه ادامه دارد.
علی مستغنی، جوان 26 ساله از جوانان شمال استان فارس است که کارشناسی پرستاری دارد؛ اما به دلیل علاقه‌ای که به شغل گیوه‌دوزی داشته این صنایع‌دستی را از 15 سالگی شروع کرده است و نزدیک به 11 سال است که در این عرصه مشغول به فعالیت است.
وی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: گیوه‌دوزی شغلی بود که از پدربزرگم یاد گرفتم چرا که در قدیم گیوه‌دوزی یکی از شغل‌های پردرآمد این شهر به‌حساب می‌رفت.
مستغنی با بیان اینکه گیوه آباده در جنوب کشور معروف و مطرح بوده است، افزود: جوانان امروز دیگر به دنبال تولید مواد مورد نیاز "گیوه‌دوزی" نیستند و بیشتر آنان به دنبال کفش‌های ماشینی و صنعتی هستند.
این گیوه‌دوز آباده‌ای با بیان اینکه هم‌اکنون در آباده 3 گیوه‌دوز بیشتر وجود ندارد و ما باید برای احیای این صنایع دستی تلاش کنیم، تصریح کرد: کمبود مواد اولیه در این شغل می‌تواند عامل اصلی و کاهش استقبال از این محصول شود که این شغل با بی رونقی رو به رو کرده است.
وی با اشاره به اینکه فقط عده‌ای از زن و مرد سالمند و سالخورده، تخت‌کشی و رویه بافی (رویه چینی) و چرم‌سازی برای تولید "گیوه" را انجام می‌دهند، یادآور شد: بیشترین مشتری‌های ما برای این صنایع‌دستی عشیره‌های قشقایی و بختیاری هستند که برای لباس‌های سنتی‌شان از این صنایع‌دستی استفاده می‌کنند.
مستغنی با بیان اینکه حمایت از این حرفه بسیار مهم است که متأسفانه در این شهر فرهنگ‌سازی گیوه‌دوزی انجام نشده است، افزود: از مسئولان درخواست داریم که در هنرستان‌ها، گیوه‌دوزی را به دانش‌آموزان علاقه‌مند آموزش دهند چرا که هنرجویان گیوه‌دوزی باید از سن 15 الی 16 سالگی شروع کنند و با گذشت چند سال استاد کار ماهر شوند.
این گیوه‌دوز آباده‌ای ادامه داد: ما برای شروع این صنایع‌دستی از وام و تسهیلاتی برخوردار شده‌ایم و با حمایت میراث‌فرهنگی و شهرداری در تیمچه صرافیان حجره‌ای به این امر اختصاص داده شد که توانست به ما کمک کند.
وی تصریح کرد: از مسئولان می‌خواهیم که از بنده که تنها گیوه‌دوز جوان شمال استان فارس هستم، حمایت مالی کنند. همچنین از شهرداری و میراث‌فرهنگی درخواست می‌کنیم که برای تبلیغات این هنر تلاش کنند و بستری را برای آموزش این هنر دستی فراهم کنند.
وی بیان کرد: جلسه‌ای در شورای شهر آباده با حضور هنرمندان این شهر برگزار شد که ما مشکلاتی را که در این عرصه صنایع‌دستی داشتیم بیان کردیم؛ اما شورای شهر در پاسخ به ما بیان کردند خودتان می‌دانید بروید در اینترنت بازار کسب راه بیندازید و مسئولان شهر نهایتاً تنها کاری که می‌کنند از مغازه‌ها بازدیدی می‌کنند و می‌گویند خسته نباشید و می‌روند.
مستغنی در پایان یادآور شد: از مسئولان شهر درخواست می‌کنیم با حمایت‌های رسانه‌ای و مالی برای احیای این صنایع‌دستی تلاش کنند.
محمدعلی جباری، مسئول اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان آباده نیز در این رابطه گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا گفت: در حوزه صنایع‌دستی در آباده، صدور کارت و تسهیلات پرداخت می‌شود و کسانی که برای این صنایع‌دستی درخواست تسهیلات تبصره 16 و صدور کارت درخواست دهند جزو اولویت هستند و ما حمایتشان می‌کنیم.
وی با بیان اینکه در این عرصه کمبود متقاضی داریم؛ اما اگر بستر را در شهرستان فراهم کرده و مکانی را برای آموزش آماده کنیم قطعاً متقاضی آموزش این هنر پیدا می‌کند، افزود: اکنون در اداره میراث کارگاه‌های منبت راه‌اندازی شده است و می‌توانیم به همین شکل برای گیوه‌دوزی برنامه‌ریزی کنیم.
جباری در پاسخ به اینکه آیا تبلیغات برای صنایع‌دستی گیوه‌دوزی در شهر آباده صورت‌گرفته است؟ افزود: در خصوص منبت انجام شده است؛ اما برای هنر دستی گیوه‌دوزی چنین چیزی در شهر شاهد نیستیم.
وی در ادامه با بیان اینکه به دلیل اینکه شهرداری آباده دبیر شهر جهانی منبت است و وظیفه فعالیت در این عرصه را دارد؛ اما برای گیوه‌دوزی چنین چیزی مشاهده نکردیم، اضافه کرد: ما می‌توانیم پیشنهاد تبلیغ گیوه‌دوزی را بدهیم؛ اما شهرداری الزامی ندارد که این کار را انجام دهد چرا که تنها گیوه‌دوزی، صنایع‌دستی ما نیست؛ بلکه ما 300 رشته صنایع دستی را داریم که بسیاری از رشته‌های آن منسوخ شده است.
مسئول اداره میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی شهرستان آباده تاکید کرد: میراث‌فرهنگی شهرستان آباده در حال برنامه‌ریزی برای این هنر دستی است و قطعاً اداره کل میراث همکاری خوبی دارد و ارتباط خوبی هم با شهرداری شهرستان آباده داریم و حتماً این کار را در دستور کار قرار می‌دهیم و برای تبلیغات در این عرصه تلاش خواهیم کرد.
وی همچنین در پاسخ به اینکه آیا میراث شهرستان آباده می‌تواند این پاپوش را صادر کند؟ افزود: تاکنون چنین برنامه‌ای نبوده است مگر اینکه نمایشگاه‌هایی در کشورهای دیگر برگزار شود که به این هنر اختصاص دهیم.
جباری در پایان بر این نکته تاکید کرد: وظیفه داریم در این حوزه فعالیت داشته باشیم و از آن حمایت کنیم.
 

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/763045/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ارتباط درد شانه با مشکلات دیگر اعضای بدن

ابلاغ برنامه هفتم پیش از پایان مجلس یازدهم به دولت

قطار سریع‌السیر یزد حذف شد

چند دامنه فارسی به ثبت رسیده است؟

(تصاویر) دروازه قرآن شیراز

«جدال خلیج»، خلیجی که همیشه فارس بوده+ فیلم

شیراز قهرمان رقابت های کشتی آلیش بانوان

جدول میزان بارش در فارس تا ساعت 15:30

جزئیات دستگیری دو عامل ربایش یسنا کوچولو | دختربچه 4 ساله 5 روز اسیر آدم‌ربایان بود

آیین گرامیداشت مقام پیشوای ششم شیعیان در شیراز برگزار شد

دیپلمات پیشین: موضع چین در مورد فلسطین از موضع روسیه منصفانه‌تر است

بهترین زمان استفاده از ویتامین‌ها چه ساعتی است؟

کشف 800 مگاوات ماینر غیرمجاز؛ ممنوعیت تبلیغ کولرهای گازی در کشور

تورم در ترکیه به 70 درصد رسید

تعویض قرآن دروازه ورودی شیراز

شهادت مجروح حادثه هنگ ژال در بانه

دعوت از 2 کشتی گیر فارس به اردوی تیم ملی

شهر قم غرق در عزا و ماتم شهادت رئیس مذهب جعفری+ فیلم و عکس

پیش‌بینی 500 شعبه اخذ رأی در شیراز و زرقان

دعوت از 2 کشتی گیر استان فارس به اردوی تیم ملی

شیخ صدوق بیش از هزار سال پرچمدار مکتب امام صادق(ع) و سایر اهل بیت(ع) بوده است

بیماری شانه یخ زده از نگاه طب سنتی

واکنش همتی به اعلام نرخ تورم نقطه به نقطه فروردین از سوی بانک مرکزی

عضو هیات رئیسه اتحادیه املاک مدعی شد: معاملات مسکن در تهران از طریق بیت‌کوین!

قیمت جهانی موادغذایی بالا رفت

یادداشت| امام صادق(ع) و نگاه ویژه به شهر مقدس قم

دوره تربیت‌معلم سبک زندگی قرآنی در شیراز برپا شد

سامانه بارشی جدید با طوفان و رعد و برق شدید وارد شیراز شد

خطر سیل در کمین نان مردم جنوب کشور

تشییع و خاکسپاری پیکر مطهر شهید تازه شناسایی شده در زرقان

بر سر سفره بزرگ فقهی، کلامی و عقلی امام صادق (ع)نشسته‌ایم

برگزاری مراسم عزای صادق آل محمد در کیش

آفتاب داغ غزه و چادرهای سوزان

با این 8 روش طول عمرتان بیشتر می‌شود

معاملات مسکن در تهران از طریق بیت‌کوین!

مصرف کولرها در ایران معادل مصرف برق یک کشور 120 میلیون نفری است!

صدا و سیما ادعای هک شبکه خبر2 را رد کرد

شهر کریمه اهل بیت(ع) سوگوار صادق آل محمد(ص) شد

تلاش برای افزایش ضریب حفاظت گوزن زرد در ارسنجان

تخریب برخی جاده‌های روستایی ممسنی / لزوم کارهای آبخیزداری در فارس

امام صادق (ع) حافظ آثار رسول الله برای جهان اسلام بوده است

برگزاری مراسم عزاداری در ساوجبلاغ

ماجرای پخش بی‌بی‌سی از شبکه دو؛ اشتباه یا هک؟ +فیلم

سومین حرم اهل بیت شاهچراغ (ع) در سوگ امام صادق (ع)

حمله گرگ به گله گوسفند در کوه‌های شرقی سمیرم

فرایند خشک کردن و بسته بندی پرتقال در یک کارخانه کره‌ای (فیلم)

شیفتگانِ آن عارفِ عاشق/ ایرانیان زیادی مرید و دلبسته امام صادق بودند، از عطار و بایزید بسطامی تا جابر ابن حیان

شیراز؛ اولین شهر ایرانی که صاحب یک روز در تقویم شد

بررسی یک اتفاق بزرگ؛ مصطفی آجورلو به مدیرعاملی استقلال نزدیک است؟

ادای احترام جمعی از مسئولان البرزی به مقام شهدای فرهنگی