يکشنبه ۴ مرداد ۱۴۰۵
مقالات

سرمقاله ایران/ مقاومت در ساحل مکران

سرمقاله ایران/ مقاومت در ساحل مکران
پیام فارس - ایران/ «مقاومت در ساحل مکران» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم بیتا میرعظیمی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید در «سیریک»، زندگی از حرکت نایستاده ...
  بزرگنمايي:

پیام فارس - ایران / «مقاومت در ساحل مکران» عنوان یادداشت روز در روزنامه ایران به قلم بیتا میرعظیمی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید
در «سیریک»، زندگی از حرکت نایستاده است؛ شهری که هر صبح با صدای موتور قایق‌های صیادی، رفت‌وآمد کامیون‌های حامل کالا و مردم در کوچه‌ و بازار، روایت تازه‌ای از پایداری را به نمایش می‌گذارد.
اگرچه حملات اخیر دشمن بخشی از زیرساخت‌های این شهرستان ساحلی را هدف قرار داده و خسارت‌هایی به تأسیسات خدماتی، راه‌های ارتباطی و شناورهای صیادی وارد کرده، اما آنچه در سیریک بیش از هر چیز به چشم می‌آید، تداوم زندگی و همدلی مردمی است که اجازه ندادند ناامنی و هراس بر روزمرگی‌شان سایه بیندازد.
از اولین ساعات حمله دشمن، دستگاه‌های اجرایی و نیروهای امدادی برای بازگرداندن خدمات وارد میدان شدند و در کنار آنان، مردم نیز با حفظ آرامش و همکاری، نشان دادند که بزرگ‌ترین سرمایه این شهرستان، انسجام اجتماعی آن است. امروز آب و برق برقرار است، فعالیت بنادر ادامه دارد، کالاها همچنان از اسکله‌های سیریک راهی مقصد می‌شوند و صیادانی که قایق‌هایشان آسیب دیده، با امید به جبران خسارت و بازگشت دوباره به دریا، چشم به آینده دوخته‌اند.
طبق گفته فرماندار سیریک به «ایران»، دشمن می‌خواست با هدف قرار دادن زیرساخت‌های غیرنظامی، معیشت مردم را مختل و میان جامعه و مسئولان فاصله ایجاد کند، اما واقعیت میدانی سیریک تصویری متفاوت را نشان داد؛ شهری که در آن مردم، مسئولان و نیروهای خدمات‌رسان دوشادوش یکدیگر ایستاده‌اند و اجازه ندادند جریان زندگی متوقف شود. اینجا، در آغاز سواحل مکران، موج‌های دریای عمان همچنان به ساحل می‌رسند، لنج‌ها و شناورها در بنادر پهلو می‌گیرند و امید همانند نسیم دریا، در میان مردم جریان دارد.
فرماندار شهرستان سیریک در گفت‌و‌گو با «ایران» و در تشریح ابعاد حمله دشمن به این شهرستان گفت:«هدف اصلی دشمن، آسیب رساندن به زیرساخت‌های غیرنظامی، ایجاد اختلال در زندگی مردم و برهم زدن آرامش و انسجام اجتماعی است؛ هدفی که با هوشیاری مردم، مدیریت سریع دستگاه‌های اجرایی و تداوم خدمات‌رسانی محقق نشد.»
چرا دشمن به «سیریک» حمله کرد؟
«رضا شهیدیان» فرماندار شهرستان سیریک، در تشریح موقعیت جغرافیایی و اقتصادی سیریک گفت: «شهرستان سیریک در جنوب شرقی استان هرمزگان و در فاصله ۱۸۵ کیلومتری بندرعباس قرار گرفته و با حدود ۱۲۵ کیلومتر نوار ساحلی، نقطه آغاز سواحل دریای عمان در استان هرمزگان محسوب می‌شود. این شهرستان حدود ۵۵ هزار نفر جمعیت دارد و اقتصاد آن بر پایه صیادی، تجارت دریایی و فعالیت‌های بندری شکل گرفته است.»
طبق گفته این مقام مسئول، نزدیکی به بنادر عمان و قرار گرفتن در مسیر مبادلات دریایی سبب شده سیریک در سال‌های اخیر به یکی از مناطق مهم تجاری جنوب کشور تبدیل شود. وی افزود:« بخش مهمی از کالاهای وارداتی از کشورهای حوزه خلیج فارس و عمان از طریق بنادر این شهرستان وارد کشور می‌شود و بخشی نیز پس از تخلیه و انجام تشریفات لازم به‌عنوان کالای ترانزیتی به سایر استان‌ها یا کشورهای همسایه منتقل می‌شود. به همین دلیل، سیریک علاوه بر اهمیت اقتصادی، از جایگاه راهبردی ویژه‌ای در سواحل مکران برخوردار است.»
فرماندار سیریک با اشاره به ماهیت حملات اخیر دشمن گفت:«آنچه طی روزهای گذشته هدف حمله قرار گرفت، نه مراکز نظامی بلکه زیرساخت‌های عمومی و خدماتی شهرستان بود. تأسیسات آب، دکل‌های مخابراتی، برخی راه‌های ارتباطی و همچنین تعدادی از شناورهای صیادی و تجاری مورد اصابت قرار گرفتند. این اقدامات نشان می‌دهد هدف دشمن بیش از هر چیز، ایجاد اختلال در زندگی روزمره مردم، آسیب زدن به معیشت خانوارها و ایجاد فضای ناامنی روانی در منطقه بوده است.»
وی ادامه داد:«در جریان این حملات، تعدادی از قایق‌های صیادی به‌طور کامل از بین رفتند و برخی شناورهای تجاری نیز بین ۲۰ تا ۴۰ درصد آسیب دیدند. البته هنوز ارزیابی نهایی خسارت‌ها در حال انجام است، زیرا علاوه بر شناورهای بومی، تعدادی شناور متعلق به صیادان سایر مناطق نیز در اسکله‌های شهرستان پهلو گرفته بودند.»
به گفته شهیدیان، پس از تکمیل برآوردها، پرونده‌های خسارت برای تصمیم‌گیری و جبران زیان‌ها به مدیریت بحران استان و کشور ارسال خواهد شد.
«رضا شهیدیان» فرماندار شهرستان سیریک، با بیان اینکه مدیریت بحران از اولین ساعات وقوع حملات وارد عمل شد، به «ایران» گفت:« بر اساس دستورالعمل‌های ابلاغی ستاد مدیریت بحران کشور، تمامی دستگاه‌های اجرایی شهرستان در آماده‌باش کامل قرار گرفتند و با پشتیبانی استانداری هرمزگان، اقدامات لازم برای تأمین آب، برق، خدمات درمانی، اقلام اساسی و حفظ روند عادی زندگی مردم انجام شد.»
تداوم خدمت‌رسانی به شهروندان
«شهیدیان» افزود:«اگرچه در ساعات ابتدایی بخشی از تأسیسات آب‌رسانی آسیب دید، اما کمتر از ۱۲ ساعت پس از وقوع حادثه، با اجرای راهکارهای جایگزین، آب مورد نیاز مردم تأمین شد و اکنون نیز خدمات آب‌رسانی برقرار است. همچنین در حوزه ارتباطات و سایر خدمات زیربنایی نیز با همکاری دستگاه‌های مسئول، مشکلات ایجاد شده در کوتاه‌ترین زمان ممکن برطرف شد.»
شهیدیان با اشاره به تمهیدات پیش‌بینی شده برای حفظ مسیرهای ارتباطی شهرستان گفت:«یکی از نگرانی‌های مدیریت بحران، احتمال آسیب دیدن پل‌ها و مسیرهای اصلی بود؛ از همین رو همزمان با حملات، مسیرهای جایگزین و راه‌های فرعی در کنار محورهای اصلی پیش‌بینی و آماده‌سازی شد تا در صورت نیاز، تردد مردم و انتقال کالا و خدمات بدون وقفه ادامه یابد.»
وی درباره خدمات درمانی نیز اظهار کرد:«در حوزه بهداشت و درمان نیز از ظرفیت شهرستان‌های همجوار استفاده شد و پزشکان و نیروهای درمانی برای تقویت خدمات‌رسانی به سیریک اعزام شدند. به همین دلیل حتی در سخت‌ترین شرایط نیز هیچ‌گونه وقفه‌ای در ارائه خدمات درمانی به مردم ایجاد نشد.»
شکست توطئه اقتصادی دشمن
فرماندار سیریک با تأکید بر اینکه حملات دشمن نتوانست فعالیت‌های اقتصادی منطقه را متوقف کند، گفت:«روند صادرات، واردات و ترانزیت کالا از زمان آغاز جنگ رمضان تاکنون همچنان ادامه دارد و با توجه به غیرفعال بودن بندر جاسک و بندر لنگه، بندر سیریک یکی از فعال‌ترین بنادر استان هرمزگان بوده است.علاوه بر این، بندر کوهستک هم برای واردات کالاهای اساسی نقش مهمی را ایفا کرده است. همچنین پروژه‌های اقتصادی بخش خصوصی نیز متوقف نشده و سرمایه‌گذاران با وجود شرایط موجود، اجرای طرح‌های خود را دنبال می‌کنند.» وی افزود:«دشمن تلاش داشت با هدف قرار دادن زیرساخت‌ها، فضای نااطمینانی ایجاد کرده و فعالان اقتصادی را نسبت به ادامه سرمایه‌گذاری مردد کند، اما خوشبختانه این هدف نیز محقق نشد و فعالیت‌های تجاری و اقتصادی شهرستان بدون وقفه در جریان است.»
شهیدیان، همراهی مردم را مهم‌ترین عامل عبور موفق سیریک از این شرایط دشوار دانست و اظهار کرد:«مردم شهرستان از همان اولین روزهای جنگ با شناخت اهداف دشمن، در کنار مسئولان اجرایی، نیروهای نظامی و دستگاه‌های خدمات‌رسان قرار گرفتند. این همراهی تنها در حفظ آرامش عمومی خلاصه نشد، بلکه مردم در حوزه‌های مختلف از جمله پشتیبانی، همکاری با نیروهای امدادی و مشارکت در مدیریت شرایط بحرانی نیز نقش مؤثری ایفا کردند.» وی با اشاره به روحیه همدلی و انسجام موجود در شهرستان گفت:«دشمن تصور می‌کرد با ایجاد فشار بر زیرساخت‌ها و معیشت مردم می‌تواند اختلاف و ناامیدی ایجاد کند، اما نتیجه کاملاً برعکس بود. مردم با حفظ وحدت، همکاری و آرامش نشان دادند اجازه نخواهند داد امنیت روانی جامعه خدشه‌دار شود.»
آینده روشن در سواحل «سیریک»
شهیدیان با اشاره به تجربه به دست آمده از مدیریت این شرایط اظهار کرد:«این اتفاقات ضرورت تقویت آمادگی در حوزه مدیریت بحران را بیش از گذشته نشان داد. امروز برای سناریوهای مختلف از جمله احتمال اختلال در ارتباطات، تأمین انرژی یا خدمات زیربنایی، برنامه‌های مشخصی تدوین شده و با پشتیبانی استان، آمادگی لازم برای تداوم خدمات‌رسانی در هر شرایطی وجود دارد.»
وی با اشاره به آینده شهرستان سیریک گفت:«موقعیت ممتاز جغرافیایی، ظرفیت‌های گسترده تجارت دریایی، صیادی، گردشگری و قرار گرفتن در سواحل مکران، آینده روشنی را پیش‌روی این شهرستان قرار داده است. بسیاری از فعالان اقتصادی که طی ماه‌های اخیر با ظرفیت‌های سیریک آشنا شده‌اند، این منطقه را یکی از مهم‌ترین نقاط مستعد سرمایه‌گذاری در جنوب کشور می‌دانند.»
شهیدیان تصریح کرد:«بدون تردید پس از عبور از شرایط جنگی، اجرای طرح‌های توسعه‌ای با سرعت بیشتری دنبال خواهد شد و توسعه زیرساخت‌ها، رونق تجارت دریایی، گسترش گردشگری و افزایش سرمایه‌گذاری می‌تواند نقش مهمی در بهبود معیشت مردم و شتاب گرفتن روند توسعه این شهرستان ایفا کند.»
فرماندار شهرستان سیریک تأکید کرد:«سیریک با اتکا به ظرفیت‌های بومی، همراهی مردم و حمایت دولت، مسیر توسعه خود را با قدرت ادامه خواهد داد و دشمن نیز در دستیابی به هدف اصلی خود یعنی ایجاد ناامنی، اخلال در اقتصاد و تفرقه میان مردم ناکام خواهد ماند.»
برش
صیاد سیریکی: ناامید نمی‌شویم
در اسکله‌ای که هنوز آثار حملات بر برخی شناورها دیده می‌شود، «خالو قنبر» صیاد ۶۴ ساله و باسابقه شهرستان، کنار قایقی ایستاده که بخشی از آن در حملات اخیر دشمن آسیب دیده است. او سال‌هاست که معاش خانواده خود را از دل دریا به دست آورده و حالا نیز با وجود خسارت سنگین، امیدش را از دست نداده است. خالو قنبر در گفت‌و‌گو با «ایران» گفت:«وقتی قایقم آسیب دید، اولین نگرانی‌ من آینده خانواده‌ام بود، چون تمام زندگی ما به همین شناور وابسته است. اما از همان ساعات نخست، مسئولان کنار ما بودند، خسارت‌ها را از نزدیک بررسی کردند و روند پیگیری برای جبران آن آغاز شد. همین همراهی باعث شد احساس کنیم در این شرایط تنها نیستیم.» طبق گفته این صیاد باسابقه، هدف اصلی دشمن شکستن روحیه مردم است. او گفت:«دشمن تصور می‌کند اگر قایق‌های صیادی یا زیرساخت‌های شهرستان را هدف قرار دهد، مردم ناامید می‌شوند یا میان مردم و مسئولان فاصله می‌افتد، اما تجربه نشان داده ملت ایران در روزهای سخت، متحدتر از همیشه کنار هم می‌ایستند.» خالو قنبر ادامه داد:«ما سال‌ها با دریا زندگی کرده‌ایم و دوباره به دریا برمی‌گردیم. مطمئنیم با حمایت‌هایی که وعده داده شده، خسارت‌ها جبران خواهد شد و کارمان را از سر می‌گیریم.» وی در پایان تأکید کرد:«مردم سیریک همواره در کنار کشورشان ایستاده‌اند و امروز نیز همان مسیر را ادامه می‌دهند.» به گفته این صیاد سیریکی، حمله به زیرساخت‌ها هرگز نمی‌تواند وحدت مردم را از میان ببرد؛ زیرا آنچه سیریک را پابرجا نگه داشته، تنها بنادر، جاده‌ها یا قایق‌ها نیست، بلکه سرمایه‌ای به نام اعتماد، همدلی و امید است؛ سرمایه‌ای که حتی در سخت‌ترین روزها نیز اجازه نداده زندگی در ساحل مکران از حرکت بازبماند.»


نظرات شما