پیام فارس

آخرين مطالب

9 مهر؛ در تاریخ چه گذشت؟ مقالات

9 مهر؛ در تاریخ چه گذشت؟
  بزرگنمايي:

پیام فارس -

پیام فارس


به گزارش گروه فرهنگی خبرگزاری ایسکانیوز، امروز 9 مهر برابر با 1 اکتبر تقویم میلادی است. روزی که در تاریخ آبستن وقایع و اتفاقات زیادی در ایران و جهان بوده است. به مرور برخی از این وقایع می‌پردازیم.
بیشتر بخوانید:
8 مهر؛ در تاریخ چه گذشت؟
رویدادها:
330 پیش از میلاد - آغاز نبرد گوگامل بین ایران و یونان و انقراض سلسله هخامنشیان در زمان خشایارشا هخامنشی، لشکرکشی بزرگی علیه یونانیان انجام گرفت که در نهایت به شکست خشایارشا انجامید.
این درگیری‏های پراکنده تا زمان اسکندر مقدونی ادامه داشت. در اولین روز اکتبر سال 331 قبل از میلاد و در زمان پادشاهی داریوش سوم، دو سپاه ایران و یونان به سرکردگی اسکندر مقدونی در نزدیکی شهر موصل در محلی به نام گوگاملْ رودرروی هم قرار گرفتند که در ابتدا تلفات بسیاری بر یونانی‏ها وارد آمد. ولی پس از درگیری داریوش سوم و اسکندر مقدونی، سپاه ایران که تصور می‏کرد داریوش کشته شده است فرار نمودند و میدان را برای اسکندر خالی گذاشتند. از طرف دیگر، داریوش سوم نیز که در نبرد تن به تن با اسکندر زخمی شده بود، پس از تنها شدن در برابر یورش دشمن به وحشت افتاده و متواری شد. در نتیجه بخش‏هایی از لشکر ایران نیز که به پیروزی، دست یافته بودند عقب نشستند و شکست سپاه ایران قطعیت یافت. برخی مورخین، تلفاتِ ایران در این جنگ را تا 90 هزار نفر ذکر کرده‏اند اسکندر پس از این فتح بزرگ به سوی بابِل رفت و سراسر بین‏ النهرین را تسخیر کرد. با تصرف دیگر نقاط ایران توسط سپاهیان اسکندر مقدونی، پایتخت دولت هخامنشیان، به نام تخت جمشید در نزدیکی شیراز نیز مورد تهاجم قرار گرفت. در این حال، اسکندر به تخت جمشید حمله برد و غنائم آن را تصرف کرد و شهر را به آتش کشید. داریوش پس از شکست گوگامل و سقوط پایتخت درصدد تهیه سپاهی تازه بود که توسط دو سردار خیانت‏کار خود زخمی شد و به همان زخم درگذشت. با مرگ داریوش، حکومت 230 ساله هخامنشیان فروپاشید و سلسله سلوکیان و سپس اشکانیان جای آن را گرفت.
243 پیش از میلاد - شکست بطلمیوس سوم از پارسیان یکم اکتبر سال 243 پیش از میلاد بطلمیوس سوم از دودمان بطلمیوسیان (جانشینان اسکندر در مصر) عقب نشینی از شوش را آغاز کرد. وی چندماه پیش از این، در زمانی که سران حکومت سلوکیان (جانشینان اسکندر در ایران زمین) در شمال خاوری ایران زیر ضربات اشکانیان قرار داشتند، تصمیم به تصرف قسمتی از قلمرو آنان گرفت و با سپاهی از اسکندریه از راه دریا وارد غزه شد و پس از تصرف مناطق غرب فرات و بابل از دجله گذشت و شوش را متصرف شد، اما در شرق این منطقه از نیروهای محلی حکام ایرانی شهرهای پارس شکست خورد، به شوش بازگشت و تصمیم به تخلیه مناطق اشغالی گرفت و عازم مصر شد.
در«تاریخ عمومی عهد باستان یا قرون قدیم» از لشکر کشی بطلمیوس سوم به عنوان «درگیری بازماندگان اسکندر با یکدیگر در دوران افول» یاد شده است.
1286 ش - نخستین اعتصاب کارمندان دولت در ایران نهم مهرماه 1286 اعتصاب کارکنان وزارت امور خارجه به نتیجه رسید و میرزا جواد خان سعدالدوله از سمت وزیر امور خارجه برکنار و این سمت به علاء السلطنه داده شد.
سعدالدوله کمتر از یک ماه وزیر امور خارجه بود و درگیری کارکنان این وزارتخانه با او از همان هفته اول آغاز شده بود. این نخستین اعتصاب کارمندان است که در تاریخ اداری ایران ضبط شده است.
1350 - رئیس ایرانی مجمع عمومی سازمان ملل نصرالله انتظام نماینده ایران در سازمان ملل که به ریاست مجمع عمومی این سازمان انتخاب شده بود اول اکتبر 1350 به دلیل اداره جلسات به بهترین وجه خود، مورد تقدیر دبیرکل وقت قرار گرفت. وی دو هفته پیش از آن رئیس آن دوره مجمع عمومی شده بود.
1946 - روزی که 9 تن از سران دولت حزب نازی آلمان به مرگ محکوم شدند یک روز پس از جنایتکار جنگی شناخته شدن 22 از سران آلمان نازی (سران دولت حزب ناسیونال سوسیالیست)، یکم اکتبر 1946 محکمه نظامی مربوط که در نورنبرگNuremberg تشکیل جلسه داده بود 9 تن از آنان را به مرگ محکوم ساخت.
این محکومان به مرگ 16 اکتبر (15 روز بعد) به دار آویخته شدند، تنها هرمان گورینگ ـ مرد شماره 2 آلمان نازی پس از هیتلر ـ پیش از اعدام شدن، در سلول زندان خودکشی کرده بود. تریبونال نظامی حکم خودرا درباره گورینگ با لحنی سخت انشاء کرده بود و اورا جنگ طلب شماره 2 (پس از هیتلر) و عامل قلع و قمع یهودیان خوانده بود.
1949 - مائو تسه‌تونگ که «ارتش آزادی‌بخش خلق» زیر نظر او، بیشتر نواحی سرزمین اصلی چین را در دست گرفته بود، در پکن، جمهوری خلق چین را پایه‌گذاری کرد.
1962 - شورش خونین برضد پذیرفتنه شدن یک سیاهپوست به دانشگاه می سی سی پی آمریکا! یکم اکتبر 1962 (46 پیش از اینکه باراک اوباما ـ یک سیاهپوست از جانب حزب دمکرات نامزد احراز مقام ریاست جمهوری آمریکا در انتخابات نوامبر 2008 شود و این مقام را به دست آورد) اعلام شد که در شورش دانشگاه دولتی «می سی سی پی» واقع در شهر آکسفورد آمریکا دو تن کشته و دست کم 75 نفر دیگر مجروح شده بودند.
این شورش به عنوان اعتراض به پذیرش یک سیاهپوست به نام «جیمز مردیتJames Meredith» به این دانشگاه برپا شده بود. شورش بعدا به خیابانهای شهر گسترش یافت و جان اف کندی رئیس جمهور وقت آمریکا برای جلوگیری از کشتار سیاهان، گارد ملی ایالت می سی سی پی را فعّال ساخت و به شهر آکسفورد فرستاد و ضمن یک پیام رادیو ـ تلویزیونی از آمریکاییان خواست که از تبعیض نژادی دست بردارند. شورش دانشکاه «می سی سی پی» از سی ام سپتامبر 1962 شدت یافته و خونین شده بود.
جیمز مردیت متولد 1933 که از فعالان تامین حقوق مدنی سیاهپوستان بود بکار قلم مشغول و یک نویسنده است.
انتهای پیام/
کد خبر: 1113194 برچسب‌ها اخبار روز

لینک کوتاه:
https://www.payamefars.ir/Fa/News/239463/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

دردسر تیک‌تاک

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

مهم ترین خبرهای ورزشی فارس

تقویت و توسعه زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید

اوقات شرعی فردا، هفتم اردیبهشت در شیراز

نجات روسیه با اقتصاد موازی

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

افرادی که فشار خون بالا دارند ماست را با این ماده غذایی ترکیب کنند

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

مجلس، بودجه سازمان بهزیستی را افزایش دهد

آغاز ضبط مناظره‌های تلویزیونی در صدا و سیمای مرکز فارس

احتمال قطعی آب شهرک خاوران تبریز

ضبط مناظره‌های تلویزیونی در صدا و سیمای مرکز فارس آغاز شد

رقابت بیش از 400 داوطلب آزمون سراسری در بوانات

(ویدئو) اجرای دیالوگ ترانه علیدوستی به زبان کره‌ای

رصد مطبوعات و خبرگزاری‌های فارس، 6 اردیبهشت

«طوفان اقصی» کار این ژنرال اسرائیلی را ساخت

هشدار درباره آینده اقتصاد ایران

مهاجرت با ویزای جعلی

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شاهکار ایرانی در سریلانکا

آشنایی با سندرم حساسیت ناشی از دارو (DRESS)

شیائومی نیامده رکورد زد!

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

تفاهم‌نامۀ همکاری دانشگاه سلمان فارسی کازرون و انجمن علمی تحقیق و تصحیح نسخه‌های خطی ایران امضا شد

کشف 13 گوسفند قاچاق در خودرو سواری

استان فارس

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

نکاتی که خوب است در مورد قلیان کشیدن بدانید

مقایسه نرخ رشد اقتصادی ایران در میان اقتصادهای بزرگ دنیا

اختلاف بر سر افزایش حقوق بازنشستگان؛ مبنا کدام قانون باید باشد؟

آزادی 650 زندانی در فارس با کمک خیران

نخیلات اشکنان لامرد در آتش سوخت

برگزاری نشست دبیران کانون‌ خدمت رضوی شهرهای مازندران

ادامه بارش‌های رگباری در فارس تا عصر فردا

دسترسی به 250 هزار منبع مطالعاتی در کتابخانه تخصصی اهل بیت (ع) آستان قدس رضوی

افتتاح دفتر همکاری‌های وزارت تندرستی جمهوری تاجیکستان و دانشگاه علوم‌ پزشکی شیراز

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

فارس با ظرفیت های مختلف خود به اکسپو 2024 ایران می‌رود

چه زمانی اضطراب در دوران بارداری خطرناک می‌شود؟

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها